Milyonlarca kişinin merakla beklediği, önümüzdeki yıl geçerli olacak asgari ücret rakamı belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıklamasında “Net asgari ücret 2023 yılında inşallah 8 bin 506 lira, olarak aramızda mutabık kaldık” ifadelerini kullandı.

“ASGARİ ÜCRETLİLER İÇİN BİR TESELLİ”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken açıklamasında “Sayın Cumhurbaşkanımız asgari ücretlileri enflasyona ezdirmem demişti. Dolayısıyla verilen ücretle ilgili de biz esnaf olarak işçinin, memurun, emeklinin yüksek ücret almasına seviniriz. Ücret arttıkça tabi alışveriş de daha çok olur. O bakımdan ben verilen asgari ücret ile ilgili işçi ve işvereni temsilen ayarlanması piyasalara olumlu yansıyacaktır. Tabi işveren yükünün de hafifletilmesi gerekirse ara bir düzeltmenin yapılma ihtimali en azından asgari ücretliler için bir teselli. Ama bunu fırsat bilip fiyatların yükselmesine de mani olunması en önemlisi.

Bundan sonraki süreçte elektrik, doğal gaz gibi temel girdilerde de artık zam olmayacağı ve fırsatçılarla ilgili söylemlerin olması piyasaları umutlandırdı” şeklinde konuştu.

“2023 İÇİN ÖNÜMÜZÜ DAHA AÇIK GÖREBİLİYORUZ”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 2023 yılında net 8 bin 506 TL olarak açıklanan asgari ücrete ilişkin, “Yeni asgari ücret, iş dünyamızın tüm paydaşlarına hayırlı olsun. Çalışanımızın hak ettiği ücretleri alması, üretimi teşvik edecek bir etken olacaktır. Asgari ücretin belli olmasıyla 2023 için önümüzü şimdi daha açık görebiliyoruz” dedi.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu asgari ücretin yansımaları üzerine yaptığı açıklamada “2023 yılı için asgari ücret 8.506 TL olarak açıklandı. Tüketicilerden market etiketlerinin yükseltilmesi ile ilgi şikayetler gelmeye başladı. Aslında son bir yılda tüketicilerin temel gıda ürünlerindeki fiyat artışları bazlarında yüzde 100 bazılarında yüzde 200’e varan fiyat artışı ile dar gelirlinin ihtiyaçlarına ulaşmasında zorluklar oluşturuldu. Bu noktada tüketiciler Ticaret Bakanlığı’nın son yayınladığı zincir marketlerin fiyatlarını bildirmelerine yönelik düzenlemesini takip etmeli. Aşırı fiyat artışlarını muhakkak Ticaret Bakanlığı’nın Alo 175 Tüketici Hattına veya Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu’na şikayet etmeleri gerekmektedir. Bugün standart yumurta geçen yılki fiyatının iki kartını aşmış yumurtanın birim fiyatı 4 liraya ulaşmıştır. Çay, şeker, zeytin, peynir gibi temel gıda ürünlerindeki aşırı fiyat artışlarına da dikkat edilmesi gerekiyor. Asgari ücret henüz uygulanmaya başlamadan tüketicilerin temel gıda ihtiyaç ürünlerinde fiyatlar yükseltilmiş böylelikle asgari ücretlinin alım gücü daralmıştır.  

“İLK SIRADA FAHİŞ FİYAT YER ALIYOR”

2022 yılında tüketici şikayetlerinin en başında fahiş fiyat artışları yer aldı. Tüketiciler bu konudaki şikayetlerini iletilince gerekli denetleme ve yaptırımlar başlamıştır. Tüketiciler olarak kamu otoritesinden beklentimiz denetimlerin sıkılaştırılması, herhangi bir gerekçe olmadığı halde döviz ve akaryakıt fiyatları düşmesine rağmen fiyatlar inmemiş aksine zamlar devam etmiştir. Yapılan denetimlerin sonucunda uygulanan cezalar gizli kalmamalı, tüketicilerin temel haklarından olan bilgilenme hakkı uyarınca bu marka ve satıcılar ifşa edilmeli. Tüketiciler böylelikle tüketmeme hakkını kıllanabilecekler fahiş zam yapan üreticilerin ürünleri satılmayacaktır” dedi.  DHA