AB'de aşırı sağın yükselişi Yeşil Anlaşma'nın sonunu mu getiriyor? AB'de aşırı sağın yükselişi Yeşil Anlaşma'nın sonunu mu getiriyor?

Gece yarısına doğru dans pisti, house müzik eşliğinde dans eden rengarenk bir kalabalıkla dolmaya başlıyor. Dar pantolonlu ve büyük boy kovboy çizmeli genç bir adam etrafta dolanırken, modaya uygun giyinmiş genç kadınlar dans ediyor. Herhangi bir uygunsuz davranışa karşı etrafı kontrol eden fedailer dışında, burası hayal edebileceğiniz herhangi bir gece kulübüne çok benziyor. Suudi Arabistan'ın ilk kalıcı gece kulübünde barda servis edilen mocktaillere alkol de ekleniyor. Ülkede alkol yasak olmasına rağmen partilere düzenli olarak kaçak olarak sokuluyor. Söylentilere göre eninde sonunda turistik beldelerde alkol serbest bırakılacak.

Beast House kulübündeki Suudi hostes Hessah'ın görevi konukları karşılamak. Birkaç yıl öncesine kadar kadın ve erkeklerin özgürce bir araya gelemediği Riyad'da bu ay açılan gece kulübü bir dönüm noktası gibi. Hessah "Biz hep böyleydik. Artık kamuya açığız" dedi.

Partilerin eskiden yasa dışı olması, ülkenin gençleri özel konutlarda parti veriyordu. Ancak gecenin polis baskınıyla sona erme ihtimali her zaman vardı. Şimdi ise roller değişti. Ahlak polisi hükümetin petrole dayalı ekonomiyi elden geçirme ve kamusal yaşamı belirleyen katı İslami kısıtlamaları gevşetme planıyla ortadan kalktı. Ülkede sinemalar, konserler ve şimdi de gece kulüpleri açılıyor. Hükümeti eleştiren din adamları ve diğerleri hapse atılırken, partiler ve konserler teşvik ediliyor.

Riyad'da bulunan Beast House, Suudi varlık fonu tarafından desteklenen ve 2019'dan bu yana yıllık müzik festivalleri ve rave'lerle öne çıkan bir şirket olan MDLBeast'in bir girişimi. Egemen Kamu Yatırım Fonu (PIF), Suudi Arabistan'ın fiili yöneticisi olan Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın başkanlığında, ülkenin ekonomik ve sosyal değişimini yönlendirmekle görevli. MDLBeast'in kreatif şefi Ahmad Alammary "Ekonomi ve mutluluk inşa ediyoruz" dedi.

"Yeniden doğuyoruz"

Beast House'da prensi eleştiren birini bulmakta zorlanacaksınız. Adını Nouf olarak veren bir kadın, reformlar sorulduğunda “Selman bizim aşkımız” dedi. Kulübe arkadaşıyla birlikte gelen Nouf, 2016'da reformlar başlamadan önce ülkeyi terk etmeyi düşündüğünü söyleyerek "Bu yeni bir hayat, yeniden doğuyoruz. Özellikle de kadınlar olarak" dedi.

Eğlence pahalıya mal oluyor

Beast House gibi, en düşük yıllık üyelik için yaklaşık 1.900 sterlin en yüksek üyelik için ise yaklaşık 2.800 sterlin ödenmesi gereken tesisler, yeni Suudi Arabistan'ın tadını herkesin çıkarmasına engel olabiliyor. (1900 sterlin asgari ücretle çalışan bir kişinin yaklaşık iki aylık maaşına denk geliyor). Kulübe gelen genç yatırım analisti "Eğlence pahalı" diye yakınıyor.

Kulüpteki Suudi DJ Tarek AnTabi müziğe ABD'de yaşarken başladı ve yıllardır her fırsatta aşırı muhafazakâr ülkesini terk edip yurt dışında sahne alıyor. Ama şimdi kendi ülkesindeki kalabalığa çalıyor ve "Bu benim için dünyalara bedel" diyor.