Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Ümraniye İş Dünyası Buluşması'nda konuştu: Gelecek yıl enflasyonu 20'nin altına düşürmeyi hedefliyoruz Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Ümraniye İş Dünyası Buluşması'nda konuştu: Gelecek yıl enflasyonu 20'nin altına düşürmeyi hedefliyoruz

Son olarak nisan ayında yapılan değişiklik ile yüzde 4.25 seviyesine yükseltilen kredi kartı akdi faizleri, kart kullanımında arzu edilen düşüşün yakalanması için yeterli olmadı.

Türkiye'de görülen yüksek enflasyonu baskılamak amacıyla yeni düzenlemeler üzerinde çalışan ekonomi yönetiminin, 4 farklı kısıtlama üzerinde yoğunlaştığı ortaya çıktı. Orta Vadeli Program (OVP) sunumunda kredi kartları ile kart sahiplerinin aylık kazançları arasındaki ilişkinin koptuğu ve limitlere yönelik yeni bir düzenleme geleceği aktarılırken, atılacak yeni kısıtlamaların tamamı ortaya çıktı.

İşte 4 aşamadan oluşan kredi kartlarına yönelik getirilecek kısıtlamalar...

KREDİ KARTI LİMİTLERİ ARTIK BU YÖNTEMLE BELİRLENECEK

Düzenleme ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), oluşturacağı yeni birimler ile Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'ne anlık olarak veriler aktaracak. Böylelikle bankalar, müşterilerinin SGK kayıtlarındaki güncel gelirlerine göre limit tahsisine gidecek. Değişiklik ile birlikte bankalar, müşterilerine en fazla 1 yıldan kısa süredir kullanılan kredi kartları için aylık net gelirin 2 katı, daha uzun süreli kullanılan kartlar içinse 4 katı olarak limit sunabilecek.

Bu düzenleme birçok kredi kartı limitinin aşağı yönlü olarak güncelleneceği anlamına geliyor.

TAKSİT UYGULAMASI SINIRLANDIRILACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından hedef tahtasına oturtulan kredi kartlarına yönelik taksit uygulaması da düzenlemelerin ardından değişikliğe uğrayacak. Her ne kadar Türkiye'de görülen yüksek enflasyon nedeniyle işletmeler artık vade farksız taksit uygulamasına başvurmasa da, tüketimi artıran özellikleri nedeniyle kredi kartı taksit sayısına kapsamlı bir kısıtlama getirilecek.

Bankalar, alışverişlerde kullanılan 12 aylık ve 6 aylık taksit seçeneklerini artık müşterilerine sunamayacak. Taksit yapılacak harcama sektörlerinin kısıtlanması beklenirken, maksimum taksit sayısı ise 3 ay olarak belirlenecek.

FAİZ ORANLARI GÜNCELLENECEK

Ocak ayında yayınlanan tebliğ ile faiz oranlarına tavan sınır getiren Merkez Bankası, devamında peş peşe yapılan faiz artırımlarının kredi kartlarına yansımasına engel olmuştu. Son olarak nisan ayında yapılan değişiklik ile kredi kartı akdi faiz oranı yüzde 4.25'e çekilirken, kartlı kullanımın azaltılması amacıyla kredi kartı faizlerinin politika faizi ile aynı sınıra çekilebileceği gündeme alındı.

ASGARİ ÖDEME TUTARI DEĞİŞECEK

Kart sahiplerini ilgilendiren en önemli değişikliklerden biri de, kredi kartlarının asgari ödeme tutarlarına yönelik olacak. Pandemi döneminde yüzde 20'ye çekilen kredi kartı asgari ödeme tutarı, ilerleyen süreçte artırılmadan aynı seviyede tutulmuştu. 25 bin TL ve üzerindeki kredi kartları için yüzde 40 olarak belirlenen sınır, birçok müşterinin halk arasında 'takla attırmak' denilen yönteme başvurmasına yol açıyor.

Bu durumun önüne geçmek ve kart borçlarının daha sağlıklı şekilde ödenmesini sağlamak amacıyla ekonomi yönetimi, kredi kartlarının asgari ödeme tutarlarını yükseltmeye hazırlanıyor.