İhtiyaçların en cazip fiyatlarla satın alınabileceği bir döneme girdik. Kasım itibarıyla başlayan ve yıl sonuna kadar sürecek olan indirimlerle harcama rekorlarının kırılması bekleniyor. Bu dönemde fırsatları yakalamaya çalışırken bütçeniz aman şaşmasın. İşte fırsat avcılığının ve harcama kontrolünün püf noktaları...

Tüketiciler yükselen fiyatlar arasında en hesaplısını aramaya başladı. Son dönemde harcamalarda yavaşlama sinyalini fark eden perakende sektörü de indirim için düğmeye bastı. Ekim ayında indirimin ilk dalgasını görmüştük. Ancak asıl indirim yani kampanyaların zirve yaptığı ay kasım.

İndirim çılgınlığının ilki ‘11 Kasım Bekarlar Günü’, ‘efsane indirimler’, ‘11.11’ olarak devreye girecek. Özellikle e-ticaret siteleri bu anlamda başı çekiyor. Hatta e-ticaret siteleri kasımın ilk gününden itibaren ‘süper alışveriş’ ve ‘marka’ günleri adı altında indirimlere hemen başladı.

EN POPÜLERİ KASIM SONUNDA

‘11.11’den sonra kasım sonuna doğru daha büyük indirim kampanyaları devreye girecek. Bunlardan en dikkat çekeni ise Türkiye’de ‘Efsane Cuma’ ‘Muhteşem Cuma’, ‘Büyük Cuma’ olarak isimlendirilen ‘Black Friday’. Bu indirimlerin başlangıcı bu yıl 29 Kasım Cuma olacak. Arada 24 Kasım Öğretmenler Günü de var. 11 Kasım itibarıyla okullar da 1 hafta tatile girecek. Diğer bir indirim dönemi ise Cyber Monday (Siber Pazartesi). O da Black Friday sonrası ilk pazartesi yani ‘2 Aralık Pazartesi’ günü gerçekleşecek.

‘İHTİYAÇ MI, İSTEK Mİ’ KONTROLÜ

Yüzde 50-60’lara ulaşması beklenen indirimlerle e-ticarette sadece kasım ayında 500 milyarlık rekor alışveriş bekleniyor. Yıl sonuna kadar devam edecek indirimlerle birlikte e-ticaret sektörünün yılı 3 trilyon liranın üzerinde kapatması bekleniyor. Elbette ‘indirim’, ‘kampanya’, ‘bitiriyoruz’, ‘fırsat ürün’ gibi söylemler bu dönemde sıkça karşımıza çıkacak. Ancak devir tasarruf devri ve alışverişte ‘cep ekonomisi’ çok kıymetli. O nedenle sadece ‘indirim var’ diye hiç planda olmayan istekle yapılan alışverişlerden kaçınmak gerekiyor.

BİLDİRİMLERİ AÇIN

Artık online satış sitesi olmayan marka yok. E-ticarette rekabetçi bir piyasa mevcut. Dolayısıyla uygulamaları cep telefonuna indirdikten sonra bildirimlere izin verirseniz birçok sezon kampanyasından yararlanabilirsiniz.

YORUMLAR ÇOK KIYMETLİ

Yeni bir ürün alırken olumlu-olumsuz yorumları mutlaka okuyun. Platformdaki satıcıların puanlarına ve yıldızlarına mutlaka bakın. Yüksek ürün puanları ve olumlu müşteri yorumları alışverişte mağduriyetin de önüne geçer.

BİLDİK, GÜVENİLİR MECRALAR

İndirim dönemleri dolandırıcıların da iştahını kabartıyor. Sosyal medya mecralarından alışverişte iki kez düşünün. Bildik ve güvenilir mecraları tercih edin. Bu noktada da alışveriş sitelerinin en altında yer alan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) kaydı, Güven Damgası, ‘Güvenli Alışveriş’ simgesi, İSO 27001 sertifikası olup olmadığını kontrol edin. Sosyal medya kanalları aracılığıyla yönlendirilen internet sitelerinden güvenliğinden emin olmadan alışveriş yapmayın.

1 GÜN DÜŞÜNÜP ÖYLE KARAR VERİN

WSJ nedir? WSJ nedir?

Alışverişte aceleci olmak hesapta olmayan maliyetler doğurur. Pahalı bir ürün almaya karar vermeden önce mutlaka sağlıklı düşünmek için kendinize en az 1 gün zaman tanıyın. Bu sürede alışverişin doğuracağı artı ve eksileri gözden geçirme fırsatınız olur. Zamanla sınırlandırılan kampanyalar dahi olsa acele etmeyin.

Bu dönemde fiyat takibi yapan daha avantajlı çıkar. İndirim döneminde en sık rastlanan hile, fiyatı yükseltip onun üzerinden indirim yapıyormuş gibi görünme çabasıdır. Ticaret Bakanlığı da bu konuda uyarılarda bulunarak, son 30 gün içinde uygulanan en düşük fiyatın baz alınarak indirim hesabının yapılması gerektiğini açıkladı. Yani ‘fiyatı artırdım, indiriyorum’ gibi yanıltıcı eylemler denetlenecek. Siz de kendiniz alacağınız ürünlerle ilgili fiyatları farklı platformlardan takip edin.

Aynı ürünü farklı platformlardan daha ucuza alabilirsiniz. Alacağınız markanın fiyatını kendi sitesi dahil 3-4 farklı platformla karşılaştırın.

Online alışverişte iade, değişim gibi süreçler oldukça kolay. 14 günde iade (cayma) hakkı var. Fikriniz değişirse veya bütçenizi aştığınızı düşünüyorsanız ücretsiz iade, değişim hakkınızı kullanabilirsiniz. E-ticaret sitelerinin kapıda iade gibi kolaylıkları da var.

Bugün e-ticaret mecralarında indirim kuponları sıkça kullanılıyor. İhtiyacınız olan bir ürünü almadan önce kupon avantajını araştırın. Bu, ekstra indirim sağlar.

SEPETTE EK İNDİRİM

Alacağınız ürünleri önce listeleyin sonra da sepete alarak izlemeye alın. Firmalar sepete alınan ürünü biliyor ve ek indirimler sunabiliyor. Bazı ürünlerin liste fiyatı sepette daha düşük olabiliyor.

TAKSİT YA DA ‘ŞİMDİ AL, SONRA ÖDE

Nakdin kral olduğu bu dönemde taksitli alışveriş avantajlı. Çünkü cepten hemen çıkmayan parayı vadeli mevduatta ve günlük para piyasası TL fonlarda değerlendirerek kazanç sağlayabilirsiniz. Bugün cepten çıkmayan 10 bin lira 32 gün vadede 350-400 lira faiz getirisi sağlayabilir. İhtiyacınızı alırken vade farksız taksit seçeneklerini ya da vade farksız ‘ödeme erteleme’ ve ‘3 ay sonra öde’ gibi seçenekleri mutlaka değerlendirin.

SANAL KART KULLANIN

Online alışverişinizde fiziki kart bilgileri yerine, limitini alışveriş tutarına göre sizin belirleyeceğiniz ‘sanal kart’ kullanın. Bu daha güvenli bir ödeme yöntemidir.

BUNLAR HEP AKLINIZDA OLSUN

* Alışveriş listesi yapın.* İhtiyaçlarınız için ne kadar harcayacağınızı önceden belirleyin.* Alışverişi, ‘borç hiç ödenmeyecek’ gibi hislerle yapmayın.* Kredi kartı limitlerinizi ve son ödeme tarihini kontrol edin.* Hesap kesim tarihinden sonra yapılan alışverişte, yaklaşık 40 gün zaman kazanırsınız.* Alışveriş yaparken dönem sonunda karşınıza çıkacak borcu iyi hesap edin.* Hem indirim yapan hem de vade farksız taksiti uzun tutan mecraları tercih.* Akakce.com, Cimri.com, Epey.com gibi sitelerde ürünün fiyat geçmişini bulabilirsiniz, ön araştırma yapın.* Güvenlik için halka açık Wi-Fi’ye bağlanarak alışveriş yapmayın.