AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti net 8 bin 500 lira olarak açıkladı.

Çalışan ve işveren taraflarının ortak bir rakam üzerinde anlaşamadığını söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Her sene olduğu gibi bu yıl da önümüzdeki yılın asgari ücretini belirlemek üzere çalışan ve işveren temsilcileri, bakanımızın nezaretinde bir araya gelmişlerdir. Taraflar maalesef ortak bir rakam üzerinde anlaşamamışlardır. Hükümet olarak biz tüm tarafların tekliflerini ve gerekçelerini saygıyla karşılıyoruz. Elbette ki herkesin kendi öncelikleri, kendi hassasiyetleri, kendi çıkarları doğrultusunda tutum koyacaklardır. Bize düşen en sürdürdülebilir sonucun ortaya çıkmasını sağlamaktır. Ne emekçilerimizin hakkının yenmesine ne de işverenlerin üstüne altından kalkamayacakları bir yük bindirip istihdama zarar gelmesine rıza gösteririz. Çalışan temsilcilerinin de aramızda olmasını isterdik. Enflasyon oranlarının hızla aşağıya düşüşüne şahitlik edeceğiz, inşallah yıl ortasında yüzde 30’lı yıl sonunda yüzde 20’li rakamlara indirmekte kararlıyız."

TÜRK-İŞ MASADA YOK

3 sandalyenin bulunduğu salonda Erdoğan'ın yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol yer aldı.

Türk İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) toplantıya davet edilmediği ve karara muhalefet şerhi koyması bekleniyor.

TÜRK-İŞ 9 BİN LİRA TEKLİF ETMİŞTİ

İşçi, işveren ve hükümet tarafından ortak karar ile 2023 yılı asgari ücretinin belirlenmesi hedeflenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı 20 Aralık'ta yapılmıştı.

Toplantının ardından Türk-İş Başkanı Ergün Atalay basın mensuplarına yaptığı açıklamada, resmi tekliflerinin 9 bin lira olduğunu belirtmişti. Atalay bu rakamın kabul edilmesi durumunda imzayı atacaklarını, aksi halde masaya oturmayacaklarını söylemişti.

AÇLIK SINIRI 7 BİN 786, YOKSULLUK SINIRI 25 BİN 364 LİRA

Türk-İş’in kasım ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı 7 bin 786 TL olarak hesaplanmıştı. Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplamı olan yoksulluk sınırı 25 bin 364 TL’ye, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 10 bin 171 TL’ye yükselmişti.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.