Göz toprağım dedim, güzelim memleketim.  Aydın dağı, taşı, toprağı, zeytini, pamuğu, inciri, tarihi eseleri bir başkadır aslında Aydın.  Hatta bir söz vardır Aydın için “ Ovasından bal, dağından yağ akar “ diye. Birçok anlatacağımı anlatır durumda aslında söz.

 Ekonomisi tarım, tarıma dayalı sanayi ve turizme dayanır. Nüfusun % 71'i tarımla uğraşır. Ulaşım kolaylığı, iklim ve tabii güzelliklerin ve tarihi eserlerin çok olması sebebiyle turizm oldukça gelişmiştir.
Öncelikle turizm ile başlayalım.

TURİZM;

Turizm, tarımdan sonraki ikinci önemli gelir kaynağıdır.

Aydın'da Aydın Müzesi ve buna bağlı Yörük Ali Efe Etnografya Müzesi, Afrodisias Müzesi ve buna bağlı Karacasu Etnografya Müzesi, Milet Müzesi, Çine Kuva-i Milliye Müzesi, Çine Arıcılık Müzesi ve Nazilli Etnografya Müzesi olmak üzere 8 müze ile 21 önemli ören yeri mevcuttur.
Önemli ören yerleri Afrodisias (Karacasu), Alabanda (Çine), Alinda (Karpuzlu), Apollon Tapınağı (Didim), Gerga (Çine), Harpasa (Nazilli), Magnesia (Germencik-Ortaklar), Mastaura (Nazilli), Milet (Didim), Nysa (Sultanhisar), Priene (Söke), Tralleis (Efeler)’dir.
Yaklaşık 680 konaklama tesisinde 78 000 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Ayrıca Kuşadası'nda 54.000, Didim'de 42.000 yazlık konut bulunmaktadır. Dilek Yarımadası Milli Parkı (Kalamaki), Kuşadası ve Didim plajları önemli sahillerdir. Turizm cenneti aslında bilinmedik ve keşfedilmedik o kadar çok mekânı var ki AYDIN’ın. Şimdiler Büyük Şehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Aydın’a turizm alanları katmak için birçok çalışma gerçekleştiriyor ve bunun için çabalar gösteriyor.

TARIM;

Ovaları çok bereketlidir. Modern tarım araçları, gübreleme ve sulama ile verim daha da artmıştır. Türkiye'de incir üretiminde birinci, pamuk ve zeytin üretiminde ikincidir. Başlıca tarım ürünleri saf pamuk, çiğil pamuk, buğday, arpa, patates, ayçiçeği, mısır, tütün ve susamdır. Ovalarının bereketi bereketliliğini arttırıyor.  Bereketlilik de üretim artıyor. Artan üretim Aydın’ın ekonomisine yansıyor.

  Dünyanın en lezzetli inciri Aydın'da yetişir. Sarılop, göklop ve karazaplak, sultan lop, ak lop, ballı lop, aydın lopu ve şekerli lop cinsleri vardır. Endüstri bitkilerine ayrılan alanlar, hububat ziraatine ayrılan alanlardan daha fazla yer tutar. Bu özellik Türkiye'nin başka hiçbir ilinde görülmez.

  Aslında bilinmeyen birçok tarım alanı var. Mesela kestaneden örnek verebiliriz. Herkes kestaneyi Bursa diye bilir ama asıl üretim noktası Aydın’dır. Aydın da yapılan üretim sonucunda kestaneler Bursa’ya yolculuğa çıkar ve sonrasında işlenmiş olarak satışa sunulur. Kestanede Bursa ile tanınır bu yüzden.

Endemik bitki noktasında da bilinir Aydın; günlük ağacı buna örnek verilebilir.

ZEYTİN:

Aydın ilinin ikinci önemli ürünü zeytindir. Binlerce insanın geçim kaynağı olan zeytin ve zeytinyağı Akdeniz mutfağının ve insan sağlığının vazgeçilmez zenginlikleridir. Zeytinin aslında “ var yılı, yok yılı “ olarak bilinir halk arasında. Yani bir yıl çok verimli hasat veren zeytin diğer yılda ise hasatta azalma olur. İlkel üretimden, modern üretime geçilince daha fazla hasat elde edildiği görülen zeytinden, teşvik sistemi ile modern tarım yapabilmek için alınacak olan aletleri daha ucuza temin ettiriliyor.  Ayrıca Aydın’ın ekonomisinde çok büyük bir yer ediyor zeytin.

SANAYİ VE TİCARET:

Ekonomik potansiyeli oldukça yüksek olan Aydın; coğrafi konumunun sağladığı ulaşım avantajı, hammadde kaynaklarına yakınlığı, organize sanayi bölgeleri, nüfusun genç ve nitelikli oluşu gibi nedenlerle turizm, tarım ve hizmet sektörleri ile sanayileşme bakımından gelişen ve yükselen bir konumdadır.

Organize sanayi bölgeleri de oldukça fazladır. 8 adet organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Şuanda yapımı sürmekte olan 4 tane daha organize sanayi bölgesi bulunmaktadır.

SONUÇ;

Aydın gün geçtikçe büyüyen ve gelişimini diğer şehirlerden daha hızlı gerçekleştiren marka bir şehir olma çabasında ilerliyor. Birçok eksiklikleri olan Aydın ili büyükşehir olunca bu eksiklikler daha da çoğalmaya başladı. Altyapı sorunları, çiftçi gittikçe daha zayıfladı, ekonomik sıkıntılar çekmeye başladı. Aydın’ın o kadar güzel olanakları var iken bunu kullanamamak, birazcık yapılan siyasi politikalar ve verilen yanlış kararlar olmuştur. Aydın’ın daha ileriye gitmesi için ve ekonomisini yükseltmesi için çiftçiye sağlanılacak destek daha da arttırmalı. İleriye gitmesi için de altyapı yatırımlarını daha iyiye yöneltmesi gerekiyor yani altyapı sorununu çözdüğü takdirde Aydın daha ileriye koşacaktır. Altyapı sonrasında alternatif ekonomik alanları çoğaltması gerekmektedir. Aydınlığa gitmek istiyorsak aydın bir şekilde düşünmemiz gerektiğini düşünerek. Demokratik sistemlerle ekonomiyi daha ileriye sürebiliriz.

KAYNAKÇA;

  1. http://aydinticaretborsasi.org.tr/aydin.php
  2. http://www.cografya.gen.tr/tr/aydin/ekonomi.html
  3. http://www.ayzo.org.tr/Ozel_Sayfalar.aspx?id=88