Türkiye ekonomisi zor günler geçiriyor.  Türk Lirası, Dolar ve Euro karşısında değer kaybediyor. Türk Lirası düşerken alım gücü gittikçe düşüyor. Pareto etkinliği yükseltebilmek için neler yapılabilir? Türk Lirası bu kadar düşüş yaşarken siyasiler ne yapması gerekiyor ?

Pareto Etkinlik Nedir?

Bir malın üretimini veya bir bireyin faydasını artırmak için diğer bir malın üretimini veya diğer bir bireyin faydasını azaltmaksızın üretim ve bölüşümün yeniden düzenlenemeyeceği durum.

Pareto etkinliği düzeltebilmek için 3 unsuru vardır.

Üretimde etkinlik
Tüketimde etkinlik
Üretimde ve Tüketimde eşanlı etkinlik

Bu unsurlar gerçekleştirdikten sonra pareto etkinlik optimum noktaya ulaşmış olacaktır.

Dolar Kuru

serdargr.jpg

Dolar’ın Türk Lirası karşısında son 1 aydaki tablosuna baktığımızda Türk Lirası gittikçe değer kaybına uğruyor. 17 Ağustos süresi ile başlayan dolar indeksleri 2.83 den şuanda 3.04’ e kadar çıktığını görmekteyiz. Dolar’ın bu kadar yükselme sebeplerinden bazıları, hükümetin kurulamaması, terör örgütü olayları, para politikasının etkisi,  kurumların döviz talepleri de yer alabilir. Siyasi hareketlilik doların düşmesine değil aksine daha da yükselmesine neden olacak gibi görünüyor. 1 Kasım seçimleri, siyasi atıflar dolar kurunu daha da ateşleyecek gibi. Dolar kuru 3.50 bantlarını görecek gibi görünüyor bu gidişle.

Siyasiler bu alevlenen dolar ve euro karşısında daha dikkatli davranması gerekiyor, elbette ki burada Merkez Bankasının yapacak olduğu müdahalelere de bağlı diyebiliriz. Siyasi sebeplerden dolayısıyla bu yıl Turizm de Türkiye’ye çok katkı sağlamadığını söyleyebiliriz. Turizmin az olma sebepleri arasında elbette ki öncelik terör örgütü ve mülteciler. Bir önce ki yıla göre daha az döviz girdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Kurumlar da böylece döviz talebinde bulunamadığı, bulunamadığı içinde müdahale edilemedi. Turizm sayesinde ülkeye döviz girişimi sağlayabilirsek bir nebze de olsa dolar kurunu durdurabiliriz.

Son olarak Türkiye’nin ekonomisi son çeyrekte %3,8 büyüdü. Peki, bu büyüme halka neden yansımadı diye sormadan da edemeyeceğim. Baktığımız da fiyatlar genel düzeyi gittikçe yükselmekte buna oranla birlikte alım gücü gittikçe düşmektedir. Yani son çeyrekte yükselen Türkiye ekonomisi halka neden hala yansımadı? Gerçekten Türkiye ekonomisi yükseliyor mu diye aklımda soru işaretleri kalıyor. Eğer Türkiye ekonomisi yükselmiş olsaydı şuanda alım gücü de yükselirdi, düşmezdi. Açıklanan verilerin doğruluğunu yansıtmadığını düşünüyorum. Dolar ve Euro kuru gittikçe yükseldikçe Türkiye ekonomisinin büyümesi imkânsız görünüyor. Seçim süresinde Türkiye’yi zor günler bekliyor. Dileğim zor günlerin geçmesi.

Birlik ve beraberliğin olduğu, kardeş türkülerin çaldığı, umut dolu güzel yarınlar, şehit haberleri almadığımız yarınlar diliyorum.

Güzel günler göreceğiz çocuklar

Motorları maviliklere süreceğiz

Çocuklar inanın inanın çocuklar

Güzel günler göreceğiz güneşli günler

(Nazım Hikmet Ran)