MHP, 7 Haziran seçimlerinde %16,29 oy oranı ve 80 milletvekili ile 3. parti olurken, Aydın’da  %18.15 oy oranı ile ortalamanın üstüne çıktı ancak 1 milletvekili çıkarabildi.

Bu seçimde ne yapabilir?

İlkönce 7 Hazirandan bu yana bu partinin oylarını etkileyecek A-Genelde B-Aydın özelinde neler oldu, ona bakalım. Genelde:

-MHP AK Parti ile koalisyon görüşmeleri yaptı.

-Terör tekrar başladı.

-Sinan Oğan listeye alınmamakla kalmadı partiden de atıldı… Tuğrul Türkeş “Seçim Hükümetinde” görev alınca partiden ihraç edildi… Meral Akşener 1 Kasım listesine alınmadı.

Peki, bu olaylara seçmenin tepkisi ne olabilir?

Seçim sonuçları belli olduğunda MHP lilerin önemli bir bölümü kurulacak koalisyon hükümetinde yer alınmasını bekliyordu.

Ancak Devlet Bahçeli seçim akşamı ayaküstü yaptığı açıklamada milletin kendilerine   “ana muhalefetlik” görevi verdiğini dile getirince ve sonrasında da aynı tavrı sürdürünce bu kesimde bir burukluk oldu.

Davranış millette de karşılık bulmadı ve “sorumluluktan kaçan lider” algısına yol açtı. Şimdi AK Parti seçim meydanlarında millete Bahçeli’nin bu duruşunu şikâyet ediyor ve etkili de oluyor.

Terör ve onun şımarttığı insanlara karşı sergilediği “dik duruşu” nedeniyle MHP vatandaşın takdirini kazanan bir partiydi. Halen de öyle ama bu seçimde bir ortağı var AK Parti…

Artık bu partinin de teröre karşı söylemleri eskiye göre MHP kadar sert… Nedeni de belli… 7 Haziranda MHP ye kaptırdığı oyları geri almak… Alamasa bile yeni geçişlerin önüne geçmek…

Devlet Bahçeli’nin hışmına uğrayan Tuğrul Türkeş, Sinan Oğan ve aday yapılmayan Meral Akşener MHP’nin sembol isimleridir ve son ikisi lider özelliği taşıyan siyasetçilerdir.

Bu moral değerlerin harcanması büyük kopuşlara neden olmayabilir ancak gerekçesini bilmeyen, bildiği halde tatmin olmayan seçmen bu hareketi karşılıksız bırakmaz.

 MHP oylarını etkileyecek yerel faktörler neler?

-Bu partinin son yıllarda Aydın’da irtifa kaybetmesi,

-Aday sıralamasının değişmesi,

-Ali Uzunırmak’ın Meral Akşener gibi liste dışı kalması,

-Seçim döneminin heyecansız ve durgun olmasıdır.

2007 de (144 bin 616 oy) 3 milletvekili çıkaran MHP ne oldu da 2011de (114 bin 437 oy) 1 milletvekili,2015 Haziran seçimlerinde de (119 bin 539 oy) yine 1 milletvekili çıkarabildi?

1-2009 yerel seçimlerinden sonra belediye meclisinde yaptığı ittifakla sağ kitleyi Aydın’da CHP ye mahkûm etmesi,

2-“Az olsun benim olsun” mantalitesi ile içe kapanması… Enerjisini kendi iç mücadelesinde tüketmesi,

3-Gelecek için insan yetiştirmemesi… Taze kan olacakların “ülkü devlerince”ülkücü kantarında” tartıya tabi tutulması,

4-Her siyasi harekete birçok yönetici kazandırdığı halde sıra kendine geldiğinde aday bulmada zorlanması ve yerelde aday ithal etmesi oy kaybının nedenleridir.  

Sorun iyi analiz edilmeden nedeninin Ali Uzunırmak olduğu ve faturanın ona kesilmesi ile problemin çözüleceği sanılmıştır.

Ancak Ali Uzunırmak’sız liste karşı olanları da mutlu etmedi. Zira Bahçeli sadece Ali Uzunırmak ismini çizmekle yetinmedi asıl cezayı listeye almamakla onun yerine kendini layık görenlere verdi.

Onun için “Ali Uzunırmak’la olmuyor” diyenler “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olanlar” misali çark ettiler ve daha listenin mürekkebi kurumadan Ali Uzunırmak arayışına giriştiler.

Bu da gösteriyor ki, Ali Uzunırmak’ın yokluğu bazılarının savunduğunun aksine MHP ye sandıkta artı yönde fayda sağlayacak gibi görünmüyor.

Yenilenen aday listesinde 1. sıra adayı Deniz Depboylu 7 Haziran’da 4. sıra, Hilmi Bolatoğlu 6.sıra adayı idi. Fakat seçilme ümitleri olmadığı için seçmene dokunmada olağanüstü bir gayretleri de olmamıştı. Şimdi ise vakitleri yok.

İkinci sıra adayı Beliğ Azbazdar ise bölgesinde bilinen ancak hem diğer bölge insanına hem de ülkücü camiasına yabancı bir isim…

Tanımadığı, yüzünü görmediği, elini tutmadığı, kısaca duygu bağı kurmadığı adaya oy vermede nazlanan seçmen profilinin olduğu bir yerde, yeterince tanınma süresi yoksa isimlerin yeniliği dezavantajdır.

Bu yönden 7 Haziranda önseçimle belirlediği listeyi bu seçimde aynen koruyan CHP, Mehmet Erdem’in koçbaşlığını yaptığı AK Parti MHP ye göre bir adım öndedir.

Diğer yandan memlekette seçim havası yok… Vatandaşın gündemi ise seçim değil geçim yani ekonomi… Böyle ortamlardan “nimet dağıtan” partiler karlı çıkar.

Birinin elinde iktidar, diğerinin elinde büyükşehir gücünün olduğu bir yerde MHP tek başına neyle, nasıl savaşacak?

Bütün bunlar 1 Kasım’ın Aydın’da bu partinin en zor seçimi olacağının birer göstergesidir.