Değerli tüketiciler.

Sizlere zeytin ağacı , zeytin yağı ve zeytinin kendisinden bahsetmek istiyorum.Bilebildiğimiz kadarı ile zeytin ağacı bütün kutsal kitaplarda defalarca sözü edilen uzun ömürlü bir ağaç. Yaklaşık 2000 yıl kadar yaşayabilir. Zeytin besleyici değeri çok yüksek olan bir besin ve içinde bol miktarda bitkisel protein, yağ, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri var. Kalp ve damar sağlığı için çok faydalı olan zeytinin, yaşlanmanın etkilerini de azalttığı bilinmekte. Faydaları saymakla bitmeyen zeytin için, kutsal kitaplar bereket, barış, akıl ve olgunluk sembolü olduğu noktasında buluşmaktadır. Zeytin bitkisi, İncir, hurma, üzüm ve nar ile birlikte tüm semavi dinlerde adı geçen 5 (beş) meyveden biridir. Kutsal kitapların hepsinde zeytinden bahsedilmesi, Nuh’un gönderdiği güvercinin bir zeytin dalı ile dönmesi…

Zeytin ülkemizde kanun ile korunan bir ağaç. Böylesi mübarek bir ağacı şimdilerde çıkaracağımız bir kanun ile ruhuna Fatiha okumak üzereyiz. Aydınlılar olarak farkında mıyız bilmiyorum? Bu kanun şimdilik buzluğa kondu ancak gelecek yasama döneminde yine T.B.M.M gündeminde olacak. Ayvalıklı bir gurup bu kanunun sakıncalarını anlatan bir metni ve 150 bin imzayı toplayıp mecliste ilgilere ulaştırmaya çalışıyor. Böyle bir çalışmayı vilayet olarak yapabilirdik. Ama yinede hakkını teslim edeyim Büyükşehir Belediyemiz 1. Hasat şenliğine maddi destek olacakmış! Ticaret Borsamız Zeytin ve zeytinyağı sektör temsilcilerine “iftar “yemeğinde buluşturmuş! Bu kanun tasarısı yasalaşırsa hasat şenliğini gres yağıyla, iftarınızı da kuyruk yağlılar yemeğiyle yaparsınız artık.

Birkaç sorumuz da Tarım Bakanımız Sayın Mehdi Eker’e. 25 dekar’dan az olan zeytinlikler koruma kapsamından çıkarılıp normal arazi haline dönüştürülüyor. Avrupa Birliğinde bu büyüklük sadece bir (1) dekar.(Güzel ülkemde ortalama büyüklük 10 dekar) Kanun teklifindeki 25 dönüm büyüklüğün bir bilimsel temeli var mı? İtalya’da üreticiler zeytinyağının yarım litresin 50 Avrodan satarken ve bu yağ için bir yıl önceden rezervasyon yaptırmanız gerekirken 2023 yılında dünyada zeytin ve zeytinyağı üretiminde 2. olmak gibi bir hedef koymuş olmanız kanun yasalaşır ise bu amaca hizmet etmiş olacak mı? 6537 sayılı kanunda yapılan değişiklikle miras hukukunda dikili arazilerin 10 dönüm altına gelemeyecekleri hükme bağlanmışken getirilen bu kanun teklifi ile zeytinlik vasıflı arazilere ne yapılmaya çalışmaktadır? Bakanlığınızın hazırladığı kamu spotu var.Tarım alanlarının iskana açılması ile ilgili.Bu kanun tasarısının altında imza koyarken bu kamu spotunu hiç seyrettiniz mi?

Aydınımız için” Dağlarından yağ, ovalarından bal akar” denilir. Hadi biz bu atasözümüzle avunuruz da Kırkpınar’da çayıra çıkan pehlivanlar zeytinyağı yerine 10 numara motor yağı ile yağlandıklarında bizim için hangi atasözünü münasip görürler onu bilemiyorum.

SON NOT:Değerli tüketiciler.Bundan böyle gündeme ilişkin gelişmeleri ,görüş ve düşüncelerimizi sizlerle @s_ozyilmaz twitter adresinde paylaşacağız. Beklerim

 

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım! 

facebook.png twitter.png

habericiuygulamalar.jpg

- - - - - - -