Değerli Aydınlılar,

Bu yazının şu anda okuduğunuzdan farklı bir şekilde yazılmıştı. İki olay bizim yazı içeriğimizin değişmesine sebep oldu. Birincisi Uluslar arası Uzay İstasyonunda astronotların yaptığı tamiratın sosyal medyadan canlı yayını, ikincisi ise Thomson Reuters işbirliği ile US News & World Report sitesinin hazırladığı “Dünyanın En İyi Üniversiteleri” sıralaması açıklanması.

 2017 sıralamasında Boğaziçi Üniversitesi dünyada 166.sırada, Türk üniversiteleri arasında da en yüksek sırada yer aldı haberi. U.S. News & World Report dergisi Amerika’da basılan ve birçok konu ile ilgili haber ve üniversiteler ile ilgili listeler yapan bir yayın kurumu bu arada!

US World & News Report listesinde Boğaziçi Üniversitesi 64.7 puanla 1. olurken, Türkiye’den ilk beş üniversite sıralamasında Boğaziçi Üniversitesi’nin ardından ODTÜ, İTÜ, Bilkent ve Hacettepe Üniversitesi yer aldı. Thomson Reuters Incites’ın analizleriyle seçilen 1000 üniversitenin bulunduğu değerlendirmeye geçen yıl 57 ülkeden 750 üniversite katılırken bu yıl 65 ülkeden 1000 yükseköğretim kurumu dâhil edildi. Araştırma ağırlıklı kriterlerden oluşturulan US World & News Report listesinde bu yıl Türkiye’den 20 üniversite bulunuyor. Asya üniversiteleri arasında 17. olarak sıralanan Boğaziçi Üniversitesi, Fizik alanında 59., Mühendislik alanında 245. sırada yer aldı.1000 üniversitenin yer aldığı sıralamada en fazla sayıda yer alan ABD üniversitelerini, Çin (87), Birleşik Krallık (68), Almanya (55), Fransa (49) üniversiteleri izledi. Türkiye'den 20 üniversite sıralamada yer aldı. Bizi ilgilendiren kısım bu listede Türk üniversitelerinin bulunması, bu üniversitelerden bazıları ve sıralamaya esas olan değerlendirme ölçütleri. .(1)

Yapılan sıralamada kullanılan 12 değerlendirme ölçütü şöyle:

Global araştırma saygınlığı (%12.5), bölgesel araştırma saygınlığı (%12.5), yayınlar(%10), kitaplar (%2.5), konferans bildirileri (%2.5), normalize edilmiş atıf etkisi (%10), toplam atıflar (%7.5), en çok atıf alanlar arasında %10’a giren yayın sayısı(%12.5), en çok atıf alanlar arasında %10’a giren yayın oranı (%10), uluslararası işbirlikleri (%10), en çok atıf alanlar arasında %1’e giren yayın sayısı (%5) ve en çok atıf alanlar arasında %1’a giren yayın oranı (%5) .

Bu sıralamada Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ gibi üniversitelerimiz var. Ayrıca Mersin Üniversitesi 706, Süleyman Demirel Üniversitesi 829,  Erciyes Üniversitesi 933, Gaziantep Üniversitesi 831, Gaziosman Paşa Üniversitesi 838. sırada yer bulmuşlar.

Yine bu sıralamada Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) hangi sırada yer bulmuş diyorsanız dünya’da sıralaya giren 1000 üniversite arasında bize yer kalmamış!

Şaka bir tarafa, bizim üniversitenin bu sıralamaya girmek gibi bir niyeti var mıdır, yok mudur o belli değil. Baksanıza Rektörümüz Kısa film Festivalinde ödül alırken basın yaptığı açıklamada “Adnan Menderes Üniversitesi olarak Türkiye’de en çok tercih edilen ‘8. Üniversite’ olmanın gururunu yaşadıklarını ancak bu konudaki kısa vadeli hedefin ilk 5 olduğunu” belirtmiş. Denilebilir ki en azından bir hedef belirlenmiş! Ancak öğrencilerin ADÜ’yü tercih etmelerinin nedenleri nelerdir sorusuna bir cevap bulunursa bu açıklama anlamalı hale gelir.

Yine ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, " ADÜkkan' bizim uzun zamandır hayalimiz olan bir projeydi. Üniversitemizin marka değerini yükseltecek veya öğrencilerimize, öğretim üyelerimize kendi ürünlerimizi sunabileceğimiz bir yer olmasını istedik. Şükürler olsun, bugüne nasipmiş. Ciddi manada büyük emek sarf edilerek özgün bir konsept hazırlandı”…dedi.

Adnan Menderes Üniversitesi bir dükkan açılışı ile marka haline gelecekse üniversiteyi AVM’ye çevirelim başka bir şey yapmaya gerek kalmasın.

US World & News Report bir sonraki üniversiteler araştırması listesindeki ölçütlerde “konsept dükkan” açılan üniversiteleri de ekletelim. ADÜ kesin listede!

Bizler elbette bütün üniversitelerimizin özellikle rahmetli baş vekilimiz Adnan Menderes’in adını taşıyan üniversitemizin global araştırma saygınlığı, bölgesel araştırma saygınlığı, yayınları, bilimsel yayınlara atıfları gibi alanlarda Türkiye’de ve dünyada marka olmasını isteriz.

Amerika’da yüksek lisans ve doktora yapmış rektörümüzün açıklamaları bizlere bu konuda pek ümit vaat etmiyor. Eğer bizler bu konuda yanılırsak ki yanılmayı canı gönülden dileriz sizlere gönülden bir özür borcumuz olur. Ancak siz yanılırsanız emin olun bu ülkeye ve millete özürden çok daha fazla borcunuz olacaktır.Bunu da böyle bilin!

(1)http://haberler.boun.edu.tr/

http://colleges.usnews.rankingsandreviews.com/best-colleges/rankings/national-universities