Değerli Aydınlılar,

Bu yazımızda Ak Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş’ın yapmış olduğu ve yerel basında haber olarak yer alan yazılı bir açıklama üzerine bazı düşüncelerimizi sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Öncelikle hükümetin uzun zamandır seslendirdiği 2023 hedefi var. Türkiye’nin dünyanın gelişmiş ilk 10 ekonomisi arasına sokma, kişi başı milli geliri 25 bin dolara çıkarma,  2023 yılında yıllık 500 milyar dolarlık ihracat hedefi gibi.

Dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu ortamda yüzde 7-8 büyümenin gerçekleşmesi dile ne kadar kolay gelir,  ne kadar mümkün olma ihtimali vardır? Normal şartlar altında bir durum tespiti olarak görülebilecek bu açıklama,  iktisat öğrenimi gören öğrencilere hocaları veya bir ekonomist tarafından söylense fazla üzerinde durulmayabilir ancak 14 yıldır kesintisiz iktidarda olan bir siyasi partinin milletvekili tarafından yapılınca üzerinde bir iki kelam etmek lazım.

2003-2015 yılları arasında Türkiye’de ortalama ekonomik büyüme rakamı yüzde 4,74. Ülkemizin yol haritası niteliğinde bir çalışma Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Ekim ayı içerisinde açıkladığı 2017-2019 Orta Vadeli Programıdır(OVP). Orta Vadeli Programa göre Türkiye 2017 yılında yüzde 4,4, 2018 yılında yüzde 5 ve 2019 yılında yüzde 5 büyüme hedeflenmiş. Hoş bu hedefler özellikle büyüme rakamları devamlı olarak aşağıya revize ediliyor ya… Keza 2016 yılı için daha önceki programda yüzde 4,5 olan Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) büyümesi yüzde 3,2 olarak yani aşağı yönlü revize edildi. Bu oranın gerçekleşmesi son açıklanan Eylül ayı sanayi üretimi verilerine bakıldığında zora girmiş gibidir. Yüzde 7-8 gibi iddialı bir rakam Orta Vadeli Programda bile yer bulamıyorken vekilimizi açıklamasını nasıl okumak gerekiyor orası ayrı bir mesele!

Yatırımlar özellikle teknoloji yatırımları çok önemli,  memleketimizin zenginleşmesi, gelişmesi, rakipleri ile baş edebilmesi, ülkemizin üzerine oynanan oyunların bozulabilmesi için çok gerekli. Ancak teknolojik yatırımlar için en asgarisinden ülkemizin Matematik alt yapısının çok sağlam olması gerekir diye biliyoruz. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) 3 yılda bir yayınladığı ve ülkelerin eğitim sistemlerini değerlendirdiği Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Raporu’nun da  (PISA 2016) Türkiye, 64 ülke arasında 45. sırada yer alarak OECD ülkelerinin gerisinde kaldı ve Matematikte 45’nci, okuduğunu anlama da 37’nci ve fen bilgisinde 41’nci oldu. Dünya Bankası verilerine göre Türkiye’nin 2006-2013 yılları arası teknolojik ürün ihracatı Gayri Safi Milli Hasıla içerisindeki oranı yüzde 0,24 ile 0,26 arasında değişiyor. Bizim ileri teknoloji yatırımları alanındaki kısırlığımız Uluslar arası kuruluşlarca da teyit ediliyor. Yani teknoloji için “eğitim şart”.

Aydın ilinin 2015 yılı toplam ihracatı 750 milyon dolarmış.

Bu ihracat sektörlere nasıl dağılmış? Aydın sanayi mamulü mü, tarım mı, teknolojik ürünler ihracatçısı bir il mi?

Hangi Aydın milletvekili parti teşkilatları ziyareti veya düğün dernekten fırsat bulup sektör, ilgili Sivil Toplum Kuruluşları (STK)  temsilcileri ile buluştu?

Hangi sorunlarına çözüm için yardımcı oldu? Bu ilin 4-5 milyar dolar ihracat yapabilmesi için hangi asgari müştereklerde buluşması gerekiyor? Yatırımlar için finans kuruluşları veya şirketler, daha yeni yabancı sermayeli bir banka Aydın’daki bütün şubelerini kapatıp gitmişken neden gelsin? İleri teknoloji (yazılım, IT teknolojileri gibi) yatırımlar  için dünyanın sayılı şirketleri Aydın’a yatırım yapalım diye sıraya girdilerde bizim mi haberimiz yok! Orta Gelir Tuzağının ortasındaki bir ülkenin yüzde 7-8 büyümesi gerekir demek ile lafla peynir gemisi yürütmek arasında mantık olarak ne fark var!

Neyse. 2016 yılında ıkına sıkıla yüzde 2-2,5 büyümesi muhtemel Türk ekonomisi! Aydın vekilimiz, bir finansçı Mustafa Savaş “Türkiye’nin yıllık yüzde 7-8 büyümesi gerekir” dedi haberiniz ola!

 

 

 

Aydınpost ANDROID'de!    Aydınpost APPSTORE'da!