Değerli tüketiciler. Ekonomilerin en sıkıntılı konularından birisi istihdamla ilgili olandır.Bu konu hakkında iktisat teorisyenleri bazı teoriler geliştirmiş ve bunları günlük hayata uyarlamaya çalışmışlardır. Konu ile ilgili iki önemli kavramdan  biri tam istihdam diğeri eksik istihdam.Dar anlamı ile tam istihdam bir ekonomide çalışma istek ve yeterliğinde olup da kendisiyle aynı beceri sınıfındaki iş gücü için geçerli ücret düzeyinden çalışmayı kabul eden herkesin iş bulabildiği durum şeklinde tanımlanıyor. Eksik istihdam; geçici ya da sürekli işsizlik hali. Cari ücret seviyesinden  iş aradığı halde bulamayanlar varsa, o ekonomide eksik istihdam varlığından söz edilebiliyor demektir.Güzel ülkem iş gücü piyasasına katılımla ilgili sıkıntıları yaşarken bir de istihdamın nasıl olduğu konusundaki tartışmaları yaşamak durumunda kalmaktadır. İş gücü piyasasına katılacak arkadaşlarımız kaç  yabancı dil biliyorsun, iki yabancı dil tercih sebebidir hatta üç olursa daha iyi olur, bir üniversite yetmez yüksek lisans sahibi misin, yurt içi eğitim yetmez yurt dışında eğitim aldın mı gibi sorulara muhatap olabilirler.Tabi ki işverenler çalışanlarda bazı hususiyetler arayabilirler.Konu ile ilgili  ülkemizi de içine alan bir iki raporun  bazı bölümlerine  göz atmakta fayda var.Şöyle ki;

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üç yılda bir yapılan ve 15 yaş grubundaki öğrencilerin zorunlu eğitim sonunda hayata hazır oluş durumlarını belirlemeyi amaçlayan dünyanın en kapsamlı eğitim araştırması PISA 2012 (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) sonuçları açıklandı. PİSA 2012’ye göre Türkiye değerlendirilen 65 ülke arasında ilk 40’a giremedi. Matematikte 44. sırayı alan Türkiye, ‘fen’de 43, ‘okuma becerileri’nde ise 42. sırada yer aldı. PISA 2012 raporuna göre genel ortalamada ilk sıraları Çin-Şangay Bölgesi, Singapur, Hong Kong ve Kore aldı. Türkiye 65 ülke arasında genel ortalamada 45. sırada yer bulabildi. Türk öğrenciler sıralamada Yunanistan, Slovenya, İsrail ve Rusya gibi ülkelerin gerisinde kalırken, Endonezya, Ürdün ve Kazakistan’ın da aralarında yer aldığı bazı  Ortadoğu ve Asya ülkelerinin önünde.

Dünya Ekonomik Forum’un yayınladığı ’İnsan Sermayesi’ (The Human Capital Report) raporuna göre eğitime dayalı beşeri sermaye sıralamasında 122 ülke arasında Türkiye 77. sırada bulunmaktadır.

Görüldüğü gibi güzel ülkemin  eğitim alanında  ciddi sıkıntıları olduğu ortada.Bunlar aşılmayacak sorunlar değil.Ancak günlük ,ideolojik ben yaptım oldu  yaklaşımları eğitimimizin kalitesine katkı sunmuyor.Kaliteli eğitim, kaliteli istihdam, kaliteli para.Bu güzel ülkemin orta gelir tuzağından süratle çıkmasını sağlayacak bir bileşke olabilir.

 Yasal ve ahlaki bir gelir elde etmeye saygı duyalım.Bir bar kapısında güvenlik görevlisi  veya AVM  kasasında kasiyer olmanın  kaliteli istihdama katkı yapmayacağı  ve ömür boyu asgari ücretle çalışmanın kapısını sonuna  kadar araladığı gerçeğini değiştirmeyeceğini de aklımızda tutalım.

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım! 

facebook.png twitter.png