Değerli tüketiciler.Bu hafta hepimiz için önemli olan emeklilik ve emekliler konusunu ele almaya çalışalım.TÜİK verilerine göre emekli maaşlarının yüzde 80’i üç kamu bankası üzerinden ödeniyor. SGK’nın verilerine göre Türkiye’deki toplam emekli sayısı 10 milyon 330 bin SSK emekli sayısı 5 milyon 612 bin, Bağ-kur Emekli sayısı 2 milyon 256 bin, Emekli Sandığı emeklisi 1 milyon 881 bin ve yaşlılık, fakirlik maaşı alan diğer emeklilerin sayısı ise 581 bin.

Bu ülkede emekli az ya da çok bir maaşı garanti edip, maaş yetersizliğinden tekrar çalışmaya başlayan kişiye denir. Emekli olan iş aramaya başlar , emekli olamayan emekli olmak için gün saymaya.Hep emekli olunacak o an heyecanla beklenir.En güzel yıllar bu umutla çalışıp, çabalanıp geçer gider. Emekliler bu ülkenin üzerindeki yük olarak görülmemelidir. Bu insanlar bir zamanlar bugün her işe yeni başlayanlar gibiydi ve hiçbir emekliyi böyle görmedi. Emekli sahipsiz. Emekli sıkıntıda. Emekli geçim darlığında. Emekli savunmasız. Emekli emekleyerek yaşamak istemiyor. Rahat etmek için emekli oldum derken içinden çıkılmaz cenderenin arasına girip emekli olduğuna pişman ediliyor.

Emeklinin hakkını arayacak ve kollayacak sendikal bir oluşum yok.(Bu yıl memur ve emeklileri için pazarlık yapan sendikadan sonra buna gerekte yok)Dernekler var. Ancak işlevleri çok az veya bir takım iddialar sebebiyle bunlara olan güven az. Emekli yapayalnız. Gerçek bu.

Emekliler huzur aradıkları bu günlerde paraya daha çok ihtiyaç duyarken nedendir bilinmez inanılmaz bir istismar alanı haline geldiler. Promosyon olarak 3 lira verelim yok 5 lira verelim , o fazla gelir 4 lira verelim gibi biraz küçümseyici bakışların altında kaldılar.Bunu yapan kamu bankaları , çanak tutanda SGK ve Çalışma Bakanlığı.Değerli bir kamu bankamız verdiği krediden 270 milyon avro zarar ederken ses etmez emekliye verilecek üç on kuruş para için tantana eder.Emeklinin maaşına ihtiyaç yok nasılsa.Bir tebliğ ile 9,5 milyar Tl. üç kamu bankasına aktarılınca. Hem de piyasa faizinin altında bir oranla.

Emekli maaşlarında yılık ödeme miktarı 120 milyar Tl. Özel bankalar bu alanı biraz verimsiz bulsalar da burada ciddi bir kazanç olabileceği düşünmeye başladılar ki ufak ufak bu bakir alana yerleşmeye çalışıyorlar. Düşünce doğru .Strateji ?Bu tartışılır.

Emeklilerin özel bankaların promosyonlarından faydalanmak için yapacakları sözleşmeler şu an için karlılık olarak görülebilir.Bu sözleşmeler bankacılık sözleşmeleri olup süreli ve bağlayıcıdır.Dikkatle yaklaşmakta fayda vardır.Bu sözleşmeleri için özel bankalar belli bir kota uygulaması yapıp resmen etüt çalışması yapmaktadır.Bu sözleşme ve promosyon miktarları ile ilgili olarak dernekler, SGK ve bakanlıktan herhangi bir destek olmaz olsa da kuru gürültü olur..En zor olan tek başına bu işi halletmeye çalışmaktır.Tavsiyemiz belli gruplanmalar(Mesala40- 50 kişilik) yapıp bankalarla özel sözleşmeler yapmaktır. Biraz daha fazla gelir elde etmek için en iyi yol bu görülmektedir. Tabii ki bunu yapabilmek birbirine güvenmek , ortaklık kültürü, birlikte çalışabilmek , fikirler saygı duyabilmek gibi bazı asgari müştereklerde bulunabilmeyi gerektiriyor. Bu yolda yürüyecek emeklilerimize başarılar diliyorum.

SON NOT: Değerli tüketiciler.Bundan böyle gündeme ilişkin gelişmeleri ,görüş ve düşüncelerimizi sizlerle @s_ozyilmaz twitter adresinde paylaşacağız. Beklerim

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım! 

facebook.png twitter.png

habericiuygulamalar.jpg

- - - - - - -