Değerli Aydınlılar,

Bu hafta yaşadığımız, sevdiğimiz,  sevindiğimiz, üzüldüğümüz mutluklarımızı ve hüzünleri paylaştığımız belki gelecek aradığımız şehrimiz Aydınımızın rakamlarla hali pür mealini ortaya koymaya çalışacağız. Bazıları için bu istatistiki bilgiler bir anlam ifade etmeyebilir. İstatistik pahalı bir iş olduğu için bunu dünyada ve Türkiye’de devlet veya bağlantılı kuruluşlar tarafından yapılmakta ve önemli pek çok kararlar bu sonuçlara bakarak alınmaktadır. Yani bu istatistik bilgileri hem çok değerli hem de çok önemlidir. “Altın Çağ” yaşadığı iddia edilen bir vilayetin durumunu ortaya koyacak bir istatistiki veri setine artık sahibiz ve bunun üzerinden bazı değerlendirmeler yapabiliriz.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu yıl ilk defa iller bazında “İllerde Yaşam Endeksi” araştırmasını yayımladı. Araştırma Konut, Çalışma Hayatı, Gelir ve Servet, Sağlık, Eğitim, Çevre, Güvenlik, Sivil Katılım, Altyapı Hizmetlerine Erişim, Sosyal Yaşam, Yaşam Memnuniyeti gibi 11 ana başlıkta 41 göstergeyi içerecek şekilde yapıldı ve sonuçları geçtiğimiz günlerde kamuoyuna açıklandı. Bu yazıda özellikle eğitim başlığını ve bu konunun ele alınmasında esas alınan kıstaslara bir bakalım.” Eğitim insanların topluma ve ekonomiye verimli bir şekilde katılması için gerekli bilgi, beceri ve yeterliliklerin sağlanmasında anahtar bir role sahiptir Buna ek olarak eğitim; sağlık, sivil katılım, politikaya ilgi ve mutluluk gibi alanlarda insanların yaşamına olumlu katkı sağlar. Çalışmalar, eğitimli insanların daha uzun süre yaşadığını, yaşadıkları yerde politikaya ve topluma daha etkin katıldığını, daha az suç işlediğini ve sosyal yardımlara daha az muhtaç kaldıklarını göstermektedir. İnsanların aldıkları eğitimin kalitesi ile sürdürdükleri yaşam kalitesi arasında aynı yönde ilişki bulunmaktadır.” 

Örgün eğitimin ilk basamağı olan okul öncesi eğitim, isteğe bağlı olarak, zorunlu ilköğretim çağına gelmemiş 3-5 yaş grubundaki çocukların eğitimidir. Okul öncesi okullaşma oranı net yüzde 40.Temel eğitimden ortaöğretime geçiş (TEOG) uygulamasının temel niteliği, öğrenci başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemesi olduğundan ildeki ilköğretim düzeyi için eğitim kalitesi göstergesi olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda ortaokulun son yılındaki tüm öğrencileri kapsadığından değerli bir eğitim kalitesi göstergesidir. TEOG puan ortalaması 304,4.Göstergenin hesaplanmasında Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerine dayanan farklı ağırlıklarla hesaplanan altı puan türünün ortalaması alınmıştır. Gösterge, sınava giren öğrencilerin ortaöğretim sonuna kadar almış oldukları eğitimin kalitesinin yansıması olarak değerlendirilmektedir. YGS puan ortalaması 202,5.Yükseköğrenim bireylere daha bilinçli, kaliteli ve uzun bir yaşam, ekonomik istikrar ve güvence, saygın istihdam ve iş ortamı, hobilere daha fazla zaman ayırabilme ve sosyal katılım, liderlik fırsatı ve özgüven sağlar.22 yaş üstü fakülte veya yüksek okul mezunu yüzde 14.

Bazı sonuçları şaşkınlıkla karşılamakla birlikte, araştırmaya katılanların yüzde 70,8’i kamunun eğitim, yüzde 77,3’ü belediye hizmetlerinden memnun olduğunu ifade ederken, işinden memnun olanların oranı 81,6 temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını beyan edenlerin oranı yüzde 49,9,Sosyal ilişkilerinden memnun olanların oranı yüzde 85,4, Sosyal hayatından memnun olanların oranı yüzde 52,1 olmuş! Şehrin mutluluk oranı yüzde 53,5. Aydın eğitimde iller sıralamasında kaçıncı sırada. 28.Genel sıralamada ise 46.Eğer gerekenleri yapmazsak bu veriler bizi bir sonraki “ İllerde Yaşam Endeksi” sıralamasında buzul çağına aday yapar!

Durum vahim, lakin çözümsüz değil. Hülasa analitik düşünce, bilgi toplumu olma, eleştirel yaklaşım ve yönetişim becerilerden mahrum bir zihni hegemonyanın yönetiminde, Aydınımızın kendi mezarına doğru yürüyen bir şehir olmasına izin veremeyiz. Nokta.

Memleketler parasızlıktan değil ahlaksızlıktan çökerler. (CICERO)