Değerli Aydınlılar,

Bu hafta Aydınımızın her ilçesinde epeyce problem olan otopark sorununa biraz değişik bir açıdan bakalım istiyoruz. Daha önce bazı yazılarımızda belirttiğimiz gibi bir otopark yapmakla Aydınımızın 30 yıllık sorunu çözülmez, hatta dişinin kovuğu bile dolmaz.

Motorlu Kara Taşıtları İstatistikleri sonuçları çerçevesinde Aydın’daki araç sayıları hakkında bilgiler şöyle. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; Aydın’da 2014 yılı Ekim ayında toplam araç sayısı 360 bin 81 iken, 2015 yılı Ekim ayında bu sayı yüzde 6,4 oranında bir artış göstererek 382 bin 953 yükselmiş. Aydın’daki Otomobil sayısı ise 143 bin 377 iken yüzde 7,2 artışla 153 bin 707 olmuş. Aydın’daki araçların türlerine göre dağılımı ise153 bin 707 adet otomobil, 9 bin 574 adet minibüs, 3 bin 29 adet otobüs, 56 bin 71 adet kamyonet, 7 bin 997 adet kamyon, 111 bin 204 adet motosiklet, 40 bin 832 adet traktör ve 539 adet özel amaçlı araç bulunduğu şeklinde.Özel olarak ele alındığında 30 Kasım 2015 itibariyle Aydın il merkezi olarak toplam araç sayısı 108 bin 181.Nazilli 70 bin 052, Kuşadası 40 bin 355, Söke 43 bin 019.Siz30  yıl önceki rakamlara bakarsanız tabi sorunu çözdüm zannedersiniz!

Esas mesele icra makamında oturan şahsiyetlerin yapılan birkaç araçlık  otoparkları hizmete alınca sorunun ortadan kalkacağı gibi son derece yüzeysel bakışı. Analitik düşünme yeteneğinden mahrum ve geleceğe projeksiyon yapma kapasitesi kendi etrafı kadar olmayan yöneticilerin düşünce iklimindeki sığlığı, durumun vahametini ve gerçekliğini gözler önüne serer. Şu kanaatteyiz ki bu şehri büyük büyük yönetenler bahsettiğimiz  düşünce sistematiği yerine belki başka bir şeyler ikame ettiğinden, bu şehrin araç sayısı bakımından nereden gelip nereye gittiğine bakmazlar kendilerine durmadan otopark yapacak yer ararlar.

Apartman altlarına “Yönetmeliğin en alt limitinden otopark izni vermek veya  Atatürk Kent Meydanına 584 araçlık otopark yapmak  bu ilin derdine derman olur mu? 1nci derece “DEPREM” kuşağında bulan ilimizde  altta otopark sisteminin bilimsel bir  karşılığı var mıdır? Yoksa Belediye Meclisimizin “yönetmelik izin veriyor” dayanılarak  alınmış  bir kararı mıdır?584 araçlık kapalı otopark için  öyle bir hava yaratıldı ki zannedersin ildeki  bütün arabalar buraya aynı anda girebilecek .Aydın  Belediyesi sadece  il merkezinde trafiğe kayıtlı  Mart 2013 sonu itibariyle 96 bin 762   araç olduğunun farkında mı? Geriye kalan araçları mutfak balkonuna mı park edeceğiz.(1)

Demişiz bundan üç yıl önce. Değişen ne? Sadece şehrimiz ” kağıt” üzerinde büyük oldu! Şimdi değişik bir bakış açısı.

Her şehirde kıt kaynak yol, bol kaynak arabadır. Araba üretildiği kadar, şehir içine yol inşa edilemez. Bu fikir, şehir veya şehir merkezi kavramıyla çelişiktir. Üstelik tarihi bir doğu şehri olduğu için İstanbul’un yolları dardır. Sıkışıklığın sebebi, zaten yetersiz olan yolların, yol olarak değil, bencil, şirret ve edepsiz bay-bayan araba sahipleri tarafından “otopark” olarak kullanılmasıdır. Esnafın da yaya yollarını işgali, sıkışıklığa tüy dikmektedir. Birilerinin “Keyfimizden değil, beleş otopark olmadığından, arabamızı mecburen yola, gerekirse ikinci sıraya park ediyoruz” dediğini duyuyorum. Ey şehirli arkadaş! Senin de hayatını karartan trafik sıkışıklığını azaltmak istiyorsan, park yeri olmayan adrese arabanla gitmeyeceksin. Esnafsan, kaldırıma taşmayacaksın. Mal teslimatını gece yapacaksın. O kadar!(2)

Şimdi yukarıdaki alıntının İstanbul yazan yerine Aydın yazın ve lütfen tekrar okuyun.

Memleketler parasızlıktan değil ahlaksızlıktan çökerler. CICERO

 

www.sozcu.com.tr/2015/yazarlar/ege-cansen