Hv. Plt. Yzb. Cengiz TOPEL'in bu yıl 50'nci ölüm yıldönümü. Kıbrıs'ta Rumlara 'dur' denmek için yapılan bir hava operasyonunda, 8 Ağustos 1964 günü uçağının düşürülmesi üzerine şehit edildi. 04210749_1.jpgCumhuriyet döneminin ilk hava harp şehidi de olan Cengiz Topel'in ismi, memleketi Kocaeli'ndeki havaalanına verildi. Ayrıca yurdumuzun birçok şehrindeki cadde ve okulunda ismi yaşıyor.

Rumlaştırmaya karşı direniş

1878'de Abdülhamid tarafından İngilizlere 'kiraya' verilen Kıbrıs, Birinci Dünya Savaşı başında da tek taraflı ilhak edildi. İngiliz yönetiminde kalan Ada'da, 1931 yılında Rumlar isyan çıkararak Ada'yı Yunanistan'a bağlamak istedi. Bundan sonra Ada'da barış ortamı da adım adım bozuldu. Kriz büyüyünce Türkiye müdahale etti ve 1959 yılında Londra Antlaşmasıyla Türkiye'nin garantörlüğü kabul edildi. 1960 yılında da Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Ancak Rumlar bunu da yaşatmadı ve yine 'Enosis' faaliyetleri çerçevesinde Türklere baskı yapmaya başladı. 1963 yılından sonra Türklere karşı sistematik terör sürdü. Buna karşı da Kıbrıslı Türkler örgütlenerek, direnmeye başladılar. Birçok yerde baskılar nedeniyle Türkler çadırlarda yaşamaya başladı.

Erenköy baskını

İşte böyle bir ortamda 5 Ağustos 1964 günü Erenköy baskını gerçekleşti. Rumlar, Erenköy ve Mansur bölgelerine denizden hücumbotları, karadan ise tanklarla takviyeli piyade birlikleri ile ani bir saldırıya geçtiler. Türk kasabalarını havanlarla topa tutarak, sahildeki Türk balıkçı teknelerine ateş açtılar. Ada’daki BM Barış Gücü Kuvvetleri bu katliam harekâtı karşısında hareketsiz kaldı. Türkiye’den ilk yardım 7 Ağustos’ta dört uçak ile yapıldı. Yapılan bu uyarı uçuşu, Erenköy’de üç gündür kahramanca direnen ve Anavatandan yardım bekleyen Mücahitler için bir umut ışığı oldu. 8 Ağustos 1964 günü Türk Hava Kuvvetlerinin harekâtını gerçekleşirken Eskişehir 112’inci Filo Komutanlığında oluşturulan dörtlü kolda Cengiz Topel'de görev aldı.

Uçağı vuruldu, atladı ve...

cengiztopel.jpgBir Rum hücumbotuna saldıran Topel'in F-100 tipi jet uçağı ilk dalışı başırıyla bitirdi. İkinci dalışta ise vuruldu. Arkadaşlarının uyarısı üzerine paraşütle atladı. Peristeronori Rum köyü yakınlarında bir yola düşen Topel, askerler tarafından yakalandı. Yaralı olarak esir düşen Cengiz Topel, kimi iddialara göre işkence sonucu, kimisine göre de yaralıyken Lefkoşa Rum Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Girişimler sonucu naaşı 11 Ağustos gecesi Türk tarafına teslim edildi. Yapılan otopside 6-48 saat önce öldüğü (9 Ağustos akşamı) tahmin edildi. Topel için Kıbrıs, Adana, Ankara ve İstanbul’da yapılan törenlerden sonra, 14 Ağustos 1964 günü İstanbul Edirnekapı’daki Sakızağacı Hava Şehitliği’nde defnedildi.

Cengiz Topel'in yaşam öyküsü

Trabzonlu Tekel tütün eksperi Hakkı Bey’in dört çocuğundan üçüncüsü olan Topel, Babasının görevli olduğu İzmit'te 2 Eylül 1934 günü doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul Kadıköy’de, lise öğrenimini 1953 yılında Kuleli Askerî Lisesi’nde tamamladı. 1953 yılında girdiği Kara Harp Okulundan 1955 yılında Asteğmen olarak mezun oldu. Küçük yaşlarından beri havacılığa olan merakı sonucu, hava sınıfına ayrıldı ve pilot eğitimi için Kanada’ya gönderildi. Kanada’daki eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957 yılında yurda dönüp Merzifon Hava Üssünde göreve başladı. 1961 yılında Eskişehir 1’inci Ana Jet Üssü’ne atandı. 1963 yılında Yüzbaşılığa terfi etti.

 

İsmi onda yaşıyor

Cengiz Topel ismi birçok kişiye de isim oldu. Bunlardan birisi de Aydınlı Cengiz Toprak. Toprak'ın dayısı Cengiz Topel'in arkadaşıymış ve doğduğu gün ziyaret için Muğla'da olduğu için onun ismi verilmiş. Toprak öyküsünü şöyle anlatıyor: "Benim isim babamdır. Dayımın arkadaşıymış. Dayımla birlikte Muğla'ya gelmişler. Daha o zaman askeriyede talebeymişler. Bir tatil döneminde dayımla birlikte Muğla'ya gelmişler o gün de ben doğmuşum. Dayım da arkadaşına jest olsun diye benim adımı 'Cengiz' demişler ve nüfusa da gidip günü gününe kaydettirmişler. Çünkü ben doğmadan -daha önceden- ismimi 'Süleyman' diye kararlaştırmışlar... Dayım da subaydı."

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım! 

facebook.png twitter.png

habericiuygulamalar.jpg04210750_8.jpg

- - - -