Kalkınmada uzun AK Parti iktidarını Konya, Kayseri Adıyaman, Uşak, Antalya gibi çok iyi değerlendiren iller oldu.

Aydın ise treni kaçırdı. Bölge Hastanesi dendi daha temeli atılmadı. Aydın-Denizli otobanı dendi ihalesi yapılmadı. Tarımı, turizmi takan olmadı.

Basit bir çevre yolu bağlantısı milletvekillerine bakarsan 15 Ekim’de bitecekti… İnşaatın daha yarısına gelinmedi.

Hizmet gelmeyişine bahane milletin AK Parti’yi birinci yapmadığı mı?

2004-2007 seçimlerinde yaptı da ne oldu?

Kabahati yanlış karar veren parti yetkilisinde mi yoksa o hataları onaylamak istemeyen millette mi aramak lazım?

Bütün Aydın biliyor ki, AK Parti 2007 sonrası seçmenin tepkisini çeken kararları almakla kalmadı bir de onlarda ısrarcı oldu. Tanınan fırsatı hovardaca harcadı.

Onun içindir ki,1 Kasım seferberliği ile alınan sonuç dahil yedi yılda yapılan biri referandum, üçü genel, ikisi yerel toplam altı seçimdir bu parti ikinciliğe demir attı.

Oysaki 639 bin 091 seçmenli 2004 yerel seçimleri il genel meclisinde:

AK Parti: 183 bin 985 oyla birinci… CHP: 105 bin 927 oyla ikinci… DYP: 99 bin 760 oyla üçüncü… MHP de: 62 bin 75 oyla dördüncü olmuştu.

Aynı başarıyı 639 bin 749 seçmenli 2007 genel seçimlerinde de sürdürmüştü.

AK Parti: 163 bin 71oyla birinci… MHP: 144 bin 616 oyla ikinci… CHP: 136 bin 280 oyla üçüncü… DP: 55 bin 512 oyla dördüncülüğü elde etmişti.

705 bin 361 seçmenli 2009 yerel seçimlerinden itibaren AK Parti düşüşe geçti.

CHP: 174 bin 888 oyla birinci… AK Parti: 159 bin 76 oyla ikinci… MHP: 143 bin 923 oyla üçüncü… DP: 70 bin 875 oyla yarışı dördüncü oldu.

Sonrakilerde makasın CHP lehine daha açıldığını görüyoruz… Nihayet 777 bin 563 seçmenli son 1 Kasım 2015’de ki, 7 Hazirana göre oylarını 33 bin 334 arttırmasına rağmen:

CHP: 272 bin 532 oyla birinci… AK Parti: 226 bin 22 oyla ikinci… MHP: 105 bin 247 oyla üçüncü… HDP: 46 bin 753 oyla dördüncü tamamlamıştı.

Bu tabloda kabaca dikkat çeken özellik AK Parti’nin altı yıldaki yaklaşık 150 bin seçmen artışından yararlanamamış olmasıdır.

O halde sormak lazım…

BİR: Bu parti 2009’dan itibaren birinciliği CHP’ye nasıl kaptırdı?

İKİ: Seçmen göre AK Parti umut olmaktan çıktı mı?

ÜÇ: Ankara, Aydın’ı gözden mi çıkardı?

1-OY KAYBININ AYDIN’A ÖZEL NEDENLERİ

Tecrübeyle sabittir… Tek parti iktidarı arkasından yapılan yerel seçimleri genellikle iktidar partisi kazanır.

O halde kimi koysa kazanacağı bir seçime bu parti neden ithal adayla girdi?

Bunu göremeyen ve belediye başkanını partide tutamayan o günün aktörleri her kimse bu günkü dibe vurmuşluğun sorumluları onlardır.

Yerelde aynı yanlışlık 2009’da da tekrarlanınca adaya oy veren kitle yani ikinci seçmen AK Parti’yi terk etti.

Bu bir…

İkincisi Özlem Çerçioğlu, 2009’dan sonra AY-BA ile her eve ulaştı ve insanlara dokundu.

BŞB’yi kazanması ise üstünlüğü tamamen ele geçirmesine neden oldu ve siyasetin seviyesini de sınırlarını da gündemini de belirleyen kendisi oldu.

Karşılığında ise AK Parti deyim yerindeyse “düğün yerinde boş tabakla dolaşan adam” konumuna düştü.

O gündür bu gündür iyice sığlaşan ve seviyesi düşen Aydın siyaseti sorun çözme, proje üretme, geleceği planlama işi olmaktan çıktı lokum, lokma dağıtma, iftar verme ile eşdeğer hale geldi.

Üçüncüsü AK Parti belediye başkanı belirlemedeki hatanın aynısını, demokrat oyları alma ümidiyle, doğru hamleyi yanlış adamla il başkanı seçiminde de yaptı.

O hata ile çöküş süreci de başladı… Türkiye’de oy oranı % 50’ye ulaşan AK Parti Aydın’da %29’lara kadar geriledi.

Bütün bunların suçlusu Aydın seçmeni değildir. Bu vebal o günkü oyunu kuran ve sonrasında hatasında ısrar eden her kimse ona aittir.

2-GENEL MERKEZDEN KAYNAKLANAN KONULAR

Birincisi kadim CHP’deki “parti müfettişliğini “ andıran AK Parti’deki koordinatör milletvekilliği Aydın halkının yapısına ters bir uygulamadır.

Aydınlı öyle tek adaylı teşkilat seçimlerini değil kıran kırana geçen çok adaylı seçim ilkesini benimseyen partileri sever. CHP’nin üstünlüğü ele geçirmesinin nedeni adaylarını bu anlamda önseçimle belirlemesidir.

Bu bir…

İkincisi gerek 2009 sonrası fetret döneminde gerek 2011 sonrası çöküş döneminde bu durum nedir diyen Ankara’dan ne bir yetkili ne başka bir görevli geldi.

Bu ilgisizlik vatandaşta “Ankara Aydın’ı gözden çıkardı” algısına yol açtı. Buna iktidar olmanın kibri, nimet paylaşım kıskançlığına dayalı partililer aralarındaki hizipleşme de eklenince bu partiden ümidini kesen tefini, tarağını topladığı gibi CHP’ye gitti.

Böylece bu parti 7 Hazirandaki 192 bin 688 oyuyla 2004’deki durumuna (183 bin 985 oy)  geri döndü.

3-BU PARTİ NASIL KURTULUR?

Bir hizbin parçası olmuş, birbirini kırmış dökmüş, yüzü eskimiş, yıpranmış kadrolarla bu dağınıklıktan kurtulması, birincilik hayali kurması bu şartlarda mümkün değildir.

Tek çare restorasyon gibi görünüyor… Yani hizipler üstü, partide ağırlığı olan, bütün grupları birleştirici birinin başkanlığında yeniden yapılanma...

Yoksa sırtı yerden kurtulmaz…