Başbakan Yardımcısı Atalay, 'Benim içinde bulunduğum 9 kişilik bir heyet. Hem yöntem çalışması hem de öz olarak çalışmamızı başlatmış olduk' dedi.
 
AK Parti, ileri demokrasinin gereğini yerine getirmek ve seçim öncesi millete verilen sözlerini yerine getirmek için Meclis'in açılmasını beklemeden çalışmalara başladı. 1 Ekim'de açılacak Meclis'e anayasa konusunda hazır olarak girmek isteyen AK Parti, 9 kişilik bir komisyon kurdu.
 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MÜSİAD heyetini kabulünde, sivil toplum kuruluşlarının anayasa çalışmasının kendileri için çok değerli olduğunu belirterek, mümkün olabildiğince toplumun bütün kesimlerinin anayasaya kafa yormasının, hazırlık yapmasının ve kendileriyle paylaşmasının önemli olduğunu söyledi. Atalay, 'Bu süreç içinde çok ileri seviyede gerçekleşecek. Yani hem bütün siyasi partiler açısından hem bütün sivil toplum kuruluşları açısından. MÜSİAD olarak bunu çok önemli görün. Anayasaya ekipleri kurun, heyetler kurun ve çalıştırın. Biz de parti olarak anayasa ile ilgili bir ekip oluşturduk, çalışmaya başladık. Benim içinde bulunduğum 9 kişilik bir heyet. Hem yöntem çalışması hem de öz olarak çalışmamızı başlatmış olduk' diye konuştu.
 
HUKUKÇULAR AĞIRLIKLI
 
Anayasa çalışmaları ile ilgili detaylı bilgi veremeyeceğini ifade eden Atalay, 'Hükümet kurulmadan önce kararlaştırılmıştı. İlk toplantımızı yaptık, şu günlerde hızlandıracağız o çalışmaları. Biz AK Parti olarak anayasayı ve anayasa değişikliğini çok önemli görüyoruz. Partimizin kurmay heyetinden daha çok hukukçulardan oluşan bir grubumuz var. Şu anda çalışıyoruz' dedi.
 
HÜKÜMET PROGRAMI DİKKATLE İNCELENMELİ
 
Atalay, hükümet programının da dikkatle incelenmesini isterken, 61. Hükümet'te, ustalık döneminde hükümet programına çok özen gösterdiklerini söyledi. Kendisinin koordinasyonunda, büyük bir ekiple yürütülen bir çalışma olduğunu ifade eden Atalay, programın her cümlesine çok büyük özen gösterdiklerini söyledi. Atalay, 'Anayasadan, milli birlik kardeşlik projesinden ve diğer konularla ilgili en başa onları aldık. Bu farklı bir dönem olacak. Çok daha hızlı hareket edilecek, şu anda bu hükümet programını bir eylem planı haline getiriyoruz" dedi.
 
TALİMATI MİLLETTEN ALDIK
 
Türkiye'nin yeni anayasayı hayata geçirmek zorunda olduğuna işaret eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise bugüne kadar TBMM'deki siyasi partilerin yeni anayasayla ilgili bir araya gelip uzlaşma imkanını bulamadıklarını bildirdi. Seçimden önce partilerin bu konuda millete verdiği taahhütleri yerine getirmesi gerektiğini belirten Bozdağ, anayasanın bütün toplumun ortak sözleşmesi olduğunu, bunun partilerin uzlaşmasıyla hazırlanmasından yana olduklarını ifade etti. Muhalefetten bu konuda olumlu bir yaklaşım göremediklerini dile getiren Bozdağ, milletin sandıkta muhalefeti bu sürece katkı vermeye mecbur eden bir irade ortaya koyduğunu, kendilerine düşenin de 'milletten aldıkları bu talimatı' uygulamak olduğunu belirtti.
 
Uzlaşma komisyonu mantığı uygulanmadı
 
Herhangi bir ön yargı, ön kabul ya da ideolojik refleks taşımadıklarını, masada anayasa konusunda her konunun müzakere edilebilir, tartışılabilir olduğuna inandıklarını aktaran Bekir Bozdağ, şunları söyledi: 'Zaten uzlaşma komisyonu çalışması da uzlaşma yoludur. Diyelim ki, komisyonda 4 tane üye var, 1 tanesinin rıza göstermediği bir şeyin oradan çıkma şansı yok. Meclis pratiğinden biliyoruz ki, kararlar oy birliğiyle alınır. Yani masaya geldiğiniz zaman her şeyi kabul ettiğiniz ya da reddettiğiniz anlamına gelmiyor. Biz yeni anayasa ihtiyacını gördük, bunu tartışma ya, müzakereye geldik demektir. Uzlaşırsak zaten yapacağız. Yani orada uzlaşma komisyonunda AK Parti'nin, BDP'ye rağmen, CHP'ye rağmen, MHP'ye rağmen bir şey çıkarma şansı, eğer uzlaşma komisyonu olursa mümkün değil. MHP'nin, CHP'nin, BDP'nin de bize rağmen bir şey çıkarma şansı yok. Peki ne olacak? Uzlaşmaya mecbur eden bir sistem bu. Herkes uzlaşacak, ortak aklı, ortak çözümü bulacak. Onunla beraber milletin huzuruna çıkacak. Uzlaşma komisyonunun çalışma mantığı da bu ancak maalesef bugüne kadar uzlaşma komisyonu çalışma mantığı bu olmasına rağmen doğru dürüst kurulamadı, işletilemedi."
 
yenişafak