25.10.2007 12:18
Danıştay 13. Dairesi, Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde meydana gelen terörist saldırılarla ilgili yayınların durdurulmasına ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek imzalı kararın yürütmesini durdurdu.

Daire, ''sınırları belli olmayan bu tür yayın durdurmanın, yayıncı kuruluşları yapılacak yayınlarla ilgili olarak bu yasağa uyma konusunda tereddüte düşüreceğinin kuşkusuz olduğuna'' işaret etti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Danıştay 13. Dairesinin, Hakkari"nin Dağlıca bölgesinde meydana gelen terörist saldırılarla ilgili yayınlara ilişkin kararın yürütmesini durdurması konusunda, "Yargı kararlarına uymak ve uygulamak mecburiyeti vardır. Danıştayımız karar vermiş, itirazımız yok" şeklinde değerlendirdi.

Çiçek, TBMM"de gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu yanıtlarken, şunları söyledi:

"Yargı kararıdır... Yargı kararlarına uymak ve uygulamak mecburiyeti vardır. Danıştayımız karar vermiş, itirazımız yok. Yaşadığımız son olaylar sebebiyle toplumda büyük acılar, infial ve tepki vardı. Buna katılıyoruz, bunu anlıyoruz ama bazı kanallar tarafından maksadı aşan şekilde bunların yansıtılması toplumda istenmeyen sonuçlara yol açabilirdi. Bunu düşündüğümüz için böyle bir tasarrufa ihtiyaç duymuştu.

Zaten, RTÜK kanununu 25. maddesi de bu tip durumlar için yetki veriyor.

Devletler de bu gibi durumları düşünerek, böyle tedbirler uyguluyorlar.

Biz de o günkü şartlarda böyle bir karar aldık ama Danıştayın kararına da uyarız."


A.A