Dünya nüfusu hem artmakta, hem de ortalama ömür süresindeki artış nedeniyle yaşlanmakta. 2015 yılında Dünya nüfusunun %8,5’ini yaşlı nüfus oluşturdu. En yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ilk üç ülke sırasıyla %30,4 ile Monako, %26,6 ile Japonya ve %21,5 ile Almanya oldu. Türkiye bu sıralamada % 8,2 ortalama ile 167 ülke arasında 66. sırada yer aldı. Yani Dünya ortalamasının altında kaldı. Demek ki hayat standartlarımızı yeterince yükseltip, ortalama ömür süremizi yeterince uzatamamışız. Sözün özü, sağlıklı yaşam konusunda sınıfta kalmışız.

Ülkemizde yaşlı nüfus (65 ve daha yukarı yaş) 2015 yılında 6 milyon 495 bin 239 kişi oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı 2015 yılında %8,2’ye yükseldi. Yaşlı nüfusun %43,8‘ini erkek nüfus, %56,2’sini kadın nüfus oluşturdu.

Yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il %18,1 ile Sinop oldu. Bu ili %16,8 ile Kastamonu ve %15,7 ile Çankırı izledi. Aydın % 11,97 ile çoğu ili geride bıraktı. Yaşlı nüfus oranının en düşük olduğu iller ise %3,1 ile Hakkâri ve Şırnak oldu. Bu illeri %3,6 ile Van ve %3,7 ile Şanlıurfa izledi.

Türkiye’de 100 yaş ve üzerinde 5 bin 293 yaşlı olduğu görüldü. İlginç bir istatistik, yaşlı nüfus içinde eşi ölmüş erkek sayısı % 10 civarındayken, eşi ölmüş kadın sayısı %50’nin üzerindedir.

Bu istatistiklere göre ülkemiz yaşlı nüfus oranında dünya ölçeğinde geride kalmıştır. Aydın olarak baktığımızda ise, ilimizin yaşlı nüfus oranı ülke ortalamasının çok üzerindedir. İşin ilginç tarafı yaşlı nüfus artış hızı toplam nüfus artış hızının çok üzerindedir.

İlimizde yaşlı nüfus oranının hızla artması ve yüksek seviyelerde seyretmesi, yaşlılar hizmet götürülmesi açısından önemlidir. Yaşlı ve hasta bakımının zor ve maliyetli olması, düşük gelir düzeyindeki yaşlılarımızın önemli bir kısmının yeterli hizmet alamadığını bize göstermektedir. Bunun için tüm yetkili kişi ve kurumların üzerine düşenleri acilen yapması gerekmektedir.

Bu konuda ADÜ üzerine düşen görevi yerine getirmektedir. Nazilli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde konu ile ilgili elemanlar yetiştirilmektedir. Bu nedenle üniversite yönetimine teşekkür ederim. Ancak, gerontoloji bölümü de açılmış olsaydı daha iyi olurdu düşüncesindeyim.

Aydın ilimizde gerek resmi, gerekse özel kuruluşların yaşlı bakım evleri kapasitesi oldukça düşük. Bu resmi ve özel kuruluşların kapasitelerini yeni yapılacak tesislerle artırması yerinde olacaktır. Bildiğim kadarı ile yaşlı insanlar bu kurumlarda sıra beklemekte, hatta bazı kişilerin yoğunluğun fazla olduğunu bildiklerinden başvuru bile yapmamakta olduğu söylenmekte.

İşin belediye ayağına bakacak olursak; Büyükşehir Belediyesinin çok sayıda projesi olduğunu, ama bunları hayata geçirecek bir çalışmalarının olmadığı görünmekte. Toplam il nüfusunun 2015 yılında 1,053,506 kişi olduğu ve bu nüfusun 126,105 kişisinin de yaşlı olduğu unutulmamalı.

Bu kadar yaşlı nüfusun bulunduğu bir ilde belediyelerin konuya daha fazla duyarlılık göstermesi gerekir. Çünkü lafla peynir gemisinin yürüdüğü daha görülmemiştir. Yaşlı dostu kent olmak istiyorsanız çok çalışmalısınız. Unutulmamalıdır ki, bir gün hepimiz yaşlı olacağız. O gün geldiğinde bizler de bakıma muhtaç olabiliriz. Belediye başkanı olsak da, vali olsak da.

Bence ihtiyarlıktaki en acı şey o yaşa gelen insanın, başkalarına sıkıntı verdiğini hissetmesidir.

(Caecilius)

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA