Geçtiğimiz hafta içerisinde 6645 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun  ( Torba Yasa ) resmi gazetede yayımlanarak, çalışma hayatımıza yeni yükümlülükler getirdi.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARINA MÜJDE VAR

C sınıfı İş Güvenliği Uzmanları  1 Temmuz 2017 tarihine kadar Tehlikeli sınıfta sayılan işyerlerine bakabileceklerdir. B sınıfı İş Güvenliği Uzmanları da 1 Temmuz 2018 Tarihine kadar Çok tehlikeli sınıfta sayılan işyerlerine bakabileceklerdir. Böylece kimse uzman yokluğundan noksanlığından bahsedemeyecek…

Yanı sıra çalışanlara; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilecektir.

Kanun da sektörel düzenleme çerçevesinde; maden, yapı ve diğer sektörlerde öncelikli olarak hangi meslekî unvana sahip iş güvenliği uzmanlarının görev yapacağının ve bunların yanında görev yapacak diğer mesleklere sahip iş güvenliği uzmanlarının belirlenmesine dair usul ve esasların Bakanlıkça belirleneceği vurgulanmış olup, detayları, çok yakın zamanda revize edileceğini düşündüğüm İş Güvenliği Uzmanlarının görev, yetki ve sorumlulukları hakkındaki yönetmelikte göreceğimizden eminim. Kaldı ki hatırlarsanız geçtiğimiz aylarda İşyeri Hekimleri ve Diğer Sağlık Personelleri görev, yetki ve sorunlulukları hakkındaki yönetmelik güncellenmiş olup hekim ve diğer sağlık personellerinin çalışma süreleri 1 Ocak 2016 tarihi itibari ile arttırılmıştı. Benzer artışın kısa zaman sonra İş Güvenliği Uzmanlarının Çalışma sürelerinde de yapılacağını düşünmekteyim.

ve YAPI DENETİM FİRMALARI…

4708 sayılı Kanunda yapılan değişiklik ile birlikte Yapı işlerinde İSG çalışmaları sadece İSG Profesyonellerinin tek başına taşıyacağı bir yük olmaktan çıkarılarak yapı denetim firmalarına da sorumluluklar yüklenmiştir. Yapı Denetim Firmaları yapı İşlerinde, çalışmaların, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre düzenlenmesi, gereken sağlık güvenlik planına uygun olarak yapıldığını kontrol etmek ve gerekli tedbirlerin alınması için yapı müteahhidini yazılı olarak uyarmak, uyarıya uyulmadığı takdirde durumu ilgili Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğüne bildirmek zorundadır. Aksi şekilde davranan Yapı Denetim firması idari para cezaları ile karşı karşıya gelebilecektir.

İŞVERENLER AMAN DİKKAT !

İşyerinde durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilecek olup, işveren ve işveren vekillerimizin bundan sonraya konuya daha hassas olmaları gerekmektedir. İşverenlerimizi ilgilendiren bir diğer önemli husus da ölümlü iş kazası meydana gelen işyerlerinde ihmali yargı yoluyla tesbit edilen işverenler 2 yıl boyunca kamu ihalelerinden men edilecektir.

YA MADENLERDE DURUM NEDİR ?                                                                                      

Madenlerde yeni bir dönemden bahsedebiliriz ki; Yeraltı madenlerinde çalışanlar artık günde en çok 7.5 saat ve haftada ise 37.5 saat olarak çalıştırılabileceklerdir. Yine maden işyerlerinin hangilerinde sığınma odalarının kurulabileceği ve bu odaların teknik özelliklerine dair usul ve esaslar Bakanlıkça bir yıl içinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek olup, yönetmeliği şimdiden sabırsızlıkla beklemekteyiz. Yeraltı maden işletmelerinde çalışanların bulundukları yeri ve giriş - çıkışlarını gösteren takip sistemi kurma yükümlülüğünü de atlamamalıdır, takip sistemini kurma işlemleri 1.1.2016 tarihine kadar tamamlanmalıdır.

Ölümlü büyük iş kazalarından sonra gündemimiz hep İş Güvenliği oluyor. Sonrasında İş Güvenliğinin önemine dem vuruyor zaman geçtikçe de unutuyor, meselenin üstüne düşmüyoruz. Torba kanun sonrası idari cezalarda  % 25 ila % 200 oranları arasında ciddi bir artıştan söz edebiliriz. Unutmamamız gereken önemli bir nokta ise;

‘’ İSG Çalışmalarımızı ceza korkusu yerine, insana ve insanlığa duymuş olduğumuz saygıdan dolayı yapacak olduğumuzdur.’’

Unutmayalım  ‘’ Önlemek, Ödemekten Ucuzdur ‘’

Yeni Somalar yaşanmasın….

Saygılarımla.