TÜSİAD'ın yeni başkanı Ümit Boyner, ilk konuşmasında beklenenden sert bir açılım yaptı, 'Darbe anayasası ile yönetilmek istemiyoruz, yüzde 10'luk seçim barajı artık kaldırılmalı' dedi. Boyner, çetin bir sürecin sinyalini verdi


Başkan seçilmesinin ardından genel kurula hitap eden Ümit Boyner, duygulu ancak sert cümlelerden oluşan uzun bir konuşma yaptı. Boyner'in konuşması salonda güçlü ve uzun süreli alkış aldı, bazı üyeler ayağa kalkarak Boyner'i kutladı. Konuşmasıyla, TÜSİAD'ın bundan sonra eleştirilerinin dozunu artırarak yapacağının sinyalini veren Ümit Boyner, 'TÜSİAD, Türkiye'nin en etkili, entelektüel, bağımsız sivil toplum örgütüdür, bir çıkar grubu değil; Türkiye'nin en önemli baskı grubudur. Bu yüzden
TÜSİAD iktidar ve muhalefet tarafından çok tavsiye edilmesine rağmen yıllardır sadece kendi işine bakamaz. TÜSİAD rastgele bir dernek değildir' dedi.
Türkiye'de istihdam açığı ve cari açığın yanı sıra demokrasi açığı olduğunu da kaydeden Boyner, şöyle devam etti: 'Hani biz bir köprüydük, Medeniyetler İttifakı için örnek ülke bizdik. Hoşgörünün, binlerce kültürün beşiğiydik, ne oldu bize? Sorunlarımızı birlikte çözmek yerine herkesten, her şeyden şüphe duyuyoruz. Konuşmuyoruz, bağırıyoruz. Dinlemiyoruz, dinleniyoruz. Gerçeklerle yüzleşmek yerine komplo teorileri üretiyoruz. Niçin farkılıklarımızı zenginlik değil, zaafiyet olarak görüyoruz?

AB hedefi unutturulmasın
Herkesin gergin bir toplum olarak yaşamaktan yorulduğunu da belirten Boyner, 'Daha müreffeh bir Türkiye istiyoruz. Sıkılı yumruklarımızı açalım' dedi. 2014 AB hedefinin neredeyse dalga geçilir bir halde değerlendirilmesini de onaylamadıklarını ifade eden Boyner, 'Hala darbe anayası ile yönetilmek istemiyoruz. Yüzde 10'luk barajın kalkmasını istiyoruz' dedi.

Koç: Ölçütümüz hükümete yakınlık değil
21. başkanını seçmek için İstanbul Four Seasons Bosphorus Otel'de toplanan TÜSİAD'ın genel kurulunda son dönemlerde artan eleştirilere yanıt verildi. Geçirdiği deniz kazası nedeniyle hastanede yatan ve genel kurula katılamayan Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç, video görüntüsüyle üyelere seslendi. Mustafa Koç, 39 yıllık geçmişinde zaman zaman TÜSİAD'ın gücü ve etkililiğinin tartışma konusu olduğunu belirterek, 'Samimi olarak TÜSİAD'ın güç ve etki kaybettiğini düşünen ve endişe duyan dostlarımıza şunları söylemek isterim. Güç, bizim tercih ettiğimiz bir kavram değil. Biz demokrasilerde güç kullanmaya değil, konsensüse, uzlaşmaya inanan bir topluluğuz. Bizim etkili olma ölçütümüz hükümetlere yakın olmak değil. Diyalog kanallarının açık olması, ülke çıkarlarını savunduğumuzun anlaşılması yeterli' dedi.

Yönetime seçilen 11 üyenin 6'sı yeni
1- Zafer Ali Yavan: Genel Sekreter
2- Mehmet Ali Aydınlar: Sosyal İşler Komisyonu Bşk. (Acıbadem Sağlık Grubu)
3- Lucien Arkas: Yurtdışı İletişim Kom. Başkanı (Arkas Holding)
4- Cansen Başaran Symes: Sayman-(PriceWaterhouseCoopers )
5- Haluk Dinçer: Başkan Yardımcısı- (Sabancı Holding)
6- Ümit Boyner: Başkan (Boyner Holding)
7- Tayfun Bayazıt: Başkan Yardımcısı (Yapı Kredi Bankası)
8- Muharrem Yılmaz: Meslek Örgütleri İlişkiler Komisyon Başkanı (Sütaş)
9- Ali Kibar: Sanayi Hizmetler Komisyonu Başkanı (Kibar Holding)
10- Volkan Vural: Dışişleri ve AB Kom. Başkanı (Emekli Büyükelçi)
11- Erman Ilıcak: Bilgi Toplumu ve Yeni Teknolojiler Komisyonu Başkanı (Rönesans İnşaat)

Annenizi TÜSİAD'la paylaştınız, teşekkürler!
SON kez TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı olarak konuşan Arzuhan Doğan Yalçındağ da şunları kaydetti: 'Geçtiğimiz üç yıl Türkiye'de sert siyasi tartışmalara tanık olduk. Hükümet anayasa değişikliği yapmak istediğinde destek vermek istedik. Başörtülü öğrencilerin üniversitelere girememesinin yaşattığı etik problemin yumuşak bir geçişle çözülmesini istiyorduk. Yöntem yanlışlığı genel bir anayasa yenilenmesinin önünü tıkadı. AB üyelik süreci, son üç yılda neredeyse donma noktasına geldi' sözleriyle başkanlık sürecini değerlendirdi. Ülkedeki son ekonomik ve siyasi gelişmeleri de değerlendiren Yalçındağ, 'Bugün baskıcı yapıların kırılmasından nasıl memnuniyet duyuyorsak, yeni yapılanmada hukukun temel ilkelerinin çiğnenmesinden, yeni baskı odakları yaratılması ihtimalinden de o denli rahatsızlık hissediyoruz. Bunlar gerçekleşmeden adil bir temsile kavuşmamız söz konusu olamaz. Zorlu günler yaşıyoruz ama bunlar geleceğe olan ümidimi kırmadı' dedi. Yalçındağ, konuşmasının sonunda tüm üyelere teşekkür etti. Gözleri dolan Yalçındağ konuşmasının sonunda çocukları Alihan ve Doğan Yalçındağ'a 'Annelerini üç yıl boyunca TÜSİAD ile paylaştıkları için' teşekkür etti.

Polemiklere girme
YALÇINDAĞ, selefi Ümit Boyner'e şu önerilerde bulundu: Polemiğe girmemesini tavsiye ediyorum. Ama ben de çok dikkatli davranmama rağmen, bazen kaçınılmaz oluyor. Özel hayatıyla başkanlık sürecini dengelemek çok zor olacaktır diye düşünüyorum. Eşler daha fedakar ama çocuklar nezdinde biraz sıkıntı çekiliyor. Ümit'in de bunlara dikkat etmesini söyleyeceğim.

'Hanımlar başa geçti mi erkeklere sıra gelmez'
GENEL kurulun ardından tebrikleri kabul eden Ümit Boyner, son olarak kapıda kendisini bekleyen eşi Cem Boyner'in yanına gitti. Cem Boyner, kameraların önünde eşine sarıldı, öperek tebrik etti.
Ümit Boyner'in kayınpederi ve TÜSİAD kurucu üyesi Osman Boyner ise gelinin işinin çok zor olduğunu söylüyor. TÜSİAD Başkanlığı'nın yabana atılacak ve kolay bir iş olmadığını dile getiren Boyner, 'Onun için yeni başkana Allah kolaylık versin diyorum. Cem döneminde de yaşadığımız ve zor olduğunu bildiğimiz başkanlık görevinde ona muvaffakiyet diliyorum. Bir taraftan da ona şaka yapıyorum. Hanımlar bir kez böyle başa geçti mi bir daha erkeklere sıra gelmez' diye konuştu. Osman Boyner, oğlu Cem Boyner'i de uyararak 'Artık sen daha az konuşmalısın' dedi.

Kadınların dönemi başladı, derneğin adı TÜSİHAD olsun
TÜSİAD'In kurucu üyelerinden İbrahim Bodur, kürsüye 'Sizi dünya gözüyle bir kez daha göreyim diye söz aldım' diyerek çıktı. Sağlık sorunları nedeniyle güçlükle yürüyen Bodur, 'Derneğin bugüne nasıl geldiğini bilen birkaç kişiden biriyim. 1970'li yıllarda basın bize komprador diye küfrediyordu. O zaman Cumhuriyet gazetesini 10 bin liraya almak mümkündü ama Vehbi Bey (Koç) istemedi. Biz işadamları olarak gazetelere ilan veriyorduk yani para verip kendimize küfrettiriyorduk. O yıllarda bizi tek destekleyen Dünya Gazetesi'nin sahibi Bedii Faik'ti. Ancak gazetenin tirajı gittikçe düşüyordu ve resmi ilanları alamıyordu. Biz gazeteye abone olarak yaşatmaya çalıştık.
Ancak Vehbi Bey, TÜSİAD'ı kurmanın en doğru yol olduğunu söyledi. 12 kişiyle kuruldu dernek; 4 kişi kaldık, ben, Osman Boyner, Selçuk Yaşar ve Feyyaz Berker. O dönemde biz Sakıp Sabancı'ya Güler'i dernek yönetime almak istediğimizi söyledik ama o bize 'Olmaz ben onu holdinge başkan yapacağım' yanıtını verdi. Ama şimdi kadınlar dönemi başladı Türkiye'de. Artık derneğin adına hanımları da ekleyelim ve TÜSİHAD' diyelim şeklinde konuşatu.

Eşi öperek kutladı
KONUŞMASININ ardından tebrikleri kabul eden Ümit Boyner, kapıda kendisini izleyen eşi Cem Boyner'in yanına gitti. Cem Boyner, yeni başkanı öperek kutladı.

İlk kadın üyeden plaket
GENEL kurulda seçime geçilmeden önce ilk kez 'Aile fotoğrafı' çekildi. Sahneye kurulan platforma çıkan yaklaşık 280 TÜSİAD üyesi objektiflere poz verdi. Fotoğraf çekiminden önce eski başkanlardan Erkut Yücaoğlu, TÜSİAD'ın ilk kadın üyesi olan Güler Sabancı'yı da yanına alarak ilk kadın başkan Yalçındağ'a plaket verdi. 'TÜSİAD'da 11 yıl boyunca tek kadın üye olarak görev yaptığını belirten Güler Sabancı 'Arzu, çok başarılı bir başkanlık yaptı, onu özellikle tüm kadın üyeler adına kutluyorum' dedi. Bu arada TÜSİAD'ın 58 kadın üyesi var.

Berker: Kurucular olarak öteki dünyada da dernek kuracağız!
l DERNEĞİN kurucusu Feyyaz Berker de TÜSİAD'ın kuruluş günlerini anlattı. Tema'nın fikir babasının da Vehbi Koç olduğunu söyleyen Berker, 'İnönü, Vehbi Bey'e TOBB'un kurucu başkanı olmasını önerdi. Vehbi Bey de kabul etti ama iki ay sonra 'Paşam siyaset ile iş dünyası bir arada olmuyor' diyerek bu görevi bıraktı' sözleriyle anılarını paylaştı. 12 kurucudan 4'ünün hayatta olduğunu söyleyen Berker 'Keşke onlar da burada olsaydı ama biz de öbür tarafa gidince bir TÜSİAD daha kuracağız' dedi.

l Genel kurula Koç Ailesi'nden katılım olmadı. Toplantıları kaçırmayan Rahmi Koç, ABD'de olduğu için oy kullanamadı.

l Sabah Gazetesi'nin sahibi Ahmet Çalık, Hamdi Akın ve Başbakan'ın eski danışmanı Cüneyd Zapsu genel kuruldan oy kullanmadan ayrıldı.
l Derneğin yedek yönetim listesi sanayici ailelerin ikinci ve üçüncü kuşak temsilcilerinden oluştu.

l TÜSİAD'IN eski üyelerinden Hüseyin Bayraktar ise oy kullanırken 'Başka liste olmadığı için mecburen oy veriyorum' diyerek seçim yöntemini eleştirdi./Akşam