Genç Türk bilim insanından şişmanlığa çare! Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Özcan, bilinen tüm ilaçlardan daha güçlü bir çözüm ürettiklerini, yeni ilacın yeme isteğini azalttığını ve enerji tüketimini artırdığını söyledi.

Harvard Üniversitesi'nde 10 kişilik ekibiyle şişmanlık ve tip 2 diyabetin moleküler ile genetik mekanizmaları üzerinde çalışan 33 yaşındaki Asistan Prof. Dr. Umut Özcan, şu ana kadar bilinen şişmanlık ilaçlarından daha güçlü bir etken madde bulduklarını ve fareler üzerindeki deneylerinin tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. 2004'te endoplazmik retikulum stresinin, şişmanlıkta arttığını ve bunun tip 2 diyabete yol açtığını fark eden Özcan ve ekibi, endoplasmik retikulumun görevini yerine getirebilmesi için gerekli olan ve 'XBP1' diye adlandırılan bir proteinin işlevini kaybettiğini gösterdiklerini belirtti. XBP1'in işlevi bozulduğunda, kan şekerinde, özellikle yemek yedikten sonra ciddi artışlar meydana geldiğini gördüklerini de dile getiren genç araştırmacı, ' XBP1'in aktivitesindeki düşüş şişmanlıkta tip 2 diyabet gelişimine ciddi bir katkıda bulunuyor' dedi.

Kullanılması için zaman var

Dr. Özcan, leptin denilen bir hormon üzerinde yaptıkları önceki araştırmalarından yola çıkarak başladıkları ilaç çalışmaları hakkında da bilgi verdi: Fareler üzerindeki testler bitmek üzere olan etken madde ile morbid derecede obez farelerin normal kilolarına döndüğünü tespit ettik. Bu etken madde, leptin hormonunun vücuttaki etkisini arttırarak hem yeme isteğini azaltıyor hem de vücutta enerji harcanmasını artıyor diyen Özcan, etken maddenin, görünürde farelerde bir toksit etkisinin bulunmadığını, ama ilaç olarak insanların hizmetine sunulabilmesi için daha birçok çalışmanın yapılması gerektiğini ifade etti.

Akşam