Onlar için özel olarak tasarlanmış ve onlara uygun olarak planlanmış mekanlar, engellilerin yaşamlarını az da olsa kolaylaştırır. Bina tasarımı aşamasında bu durum düşünülmemiş olsa bile, birkaç ufak düzenlemeyle gerekli konfor sağlanabilir. Kadin.tr.msn.com sitesi evde yapılacak basit düzenlemeleri derledi...

MUTFAK

Tezgah ve mutfak mobilyası önünde manevra alanı 140x70 santimetre olmalıdır. Böylece engelliler kimseye ihtiyaç duymadan, tezgah önünde işlerini yapabilirler. Tezgah genişliği en az 55 santimetre ve tekerlekli sandalye ile altına girilebilecek yükseklikte olmalıdır.

KAPILAR

Kapılar, kimsenin yardımı olmadan açılabilecek hafiflik ve kolaylıkta olmalıdır. Bedensel engellinin sık kullanacağı kapıların, duvarın ön yüzünden 20 santimetre geride olması lazım.

MERDİVENLER

Merdiven kolları düz olmalıdır. Merdivenin korkuluk olmayan tarafına, kavranması kolay, kaymayan ve çapı 0.40 santimetre olan bir küpeşte koyulmalıdır.

AYDINLATMA

Özellikle merdiven ve rampaların çok iyi aydınlatılmasına dikkat edilmelidir. Işık çok göz alıcı olmamalı ve gölgeler oluşturmamalıdır.

BANYO

Ev içinde özürlü kişiye ait bir banyo olması en uygunudur. Ancak buna imkan yoksa, mevcut tuvaleti özürlü kişinin kullanabileceği şekilde düzenlemek gerekir. Tekerlekli sandalye ile klozet cepheden veya yandan ulaşılabilecek alana sahip olmalıdır. Ayaklı klozet yerine duvara monte edilen klozet tercih edilmelidir. Klozetin yanındaki duvara, sabit, 3-4 santimetre çapında yuvarlak borudan yapılmış bir kol monte edilmelidir.

DİĞER DETAYLAR

Anahtar, sigorta, elektrik prizi gibi aparatlar, zeminden en az 90 santimetre ve en fazla 140 santimetre yükseklikte olmalıdır. Bunlar için ideal yükseklik 1 metredir. Yeterli sayıda ve uygun yükseklikte olmaları, kullanıcı açısından önemlidir.

HALI VE ZEMİN KAPLAMA

Halı kullanılacaksa, fırça tüylü ve kalın olmamalıdır. Tekerleklerin rahatça hareket edebileceği halılar seçilmelidir. Ayrıca seramik ve fayans gibi yer kaplamaları, kaygan olmayan malzemelerden seçilmelidir.