Aydın da sessiz sedasız yılları devirip onuncu yılına ulaşan bir şenlik var. Bir çok kişi tarafından bırakın desteği, kösteklense de şenliği düzenlemeye çalışan bir avuç insan büyük bir çabayla ayakta durmaya ve perde açmaya çabalıyor. İlk kez 2005 yılında gönüllü tiyatrocuların çabalarıyla başlayan şenlik, geçen yıllar içinde Aydınlılar’ın da katkılarıyla bugünlere geldi ve şimdi onuncu yaşını kutluyor. On yıl önce Aydın’da tiyatro günleri Anadolu’nun eski geleneklerinden “imece” ile başladı. AYKARYAY etrafında toplanan değişik mesleklerden kişiler ile amatör oyuncular dayanışmayla bir tiyatro buluşması yapmaya karar verdiler. O günün şartlarında toplulukların gösteri yapıp gittikleri sıradan bir festival yerine Aydınlılar kahvede başlayan, sokaklara çıkan, caddelerde oyunlar oynayan finalinde de sahnede buluşulan  bir programla tanıştılar. Süreç içerisinde Aydın’daki çabaya ülkemizin değişik yerlerinden amatör oyuncular da destek verdiler. Aydın caddeleri “Yaşasın Tiyatro, Yaşasın Sanat” sloganlarıyla çınladı, sahneler oyunlarla şenlendi. Geçen yıllar içinde onlarca topluluk, yüzlerce oyuncu Aydın Tiyatro Günleri’nin konuğu oldu. Birbirinden ilginç oyunlar ile bu şenliğin çatısı altında perdelerini açtı.

Aydın Tiyatro Günleri bu yıl Ankara’dan, İstanbul’dan, Söke’den, Denizli’den ve Kuşadası’ndan sanatçıları bir araya getirecek. 10 yıldır yalnızca Aydın’ın insanlarının desteğiyle yaşayan festival, tüm güçlüklere rağmen inatla  ‘’sahne’’ diyebiliyor. Üç gün boyunca, 21-22-23 Kasım 2014’te çok sayıda etkinliğin yapılacağı Aydın 10. Tiyatro Drama ve Meandros Günleri'ne Aydın'dan çok sayıda kurum ve kuruluş destek veriyor. Az veya çok, gerek maddi gerekse manevi destek veren onlarca kurum ve kuruluşu burada yazmaya gerek yok. Ancak bu yıl oldukça geniş bir katılımın yaşandığını söylemeden de geçmek istemiyorum. Özellikle Büyükşehir ve Efeler Belediyesi’nin destekleri oldukça anlamlıydı. Ayrıca Aydın BŞB’nin çocuk oyunuyla şenliğe katılımı da bir o kadar güzel. Bu durum gelecek yıllar için şenliğin sahiplenilmesi adına ümit verici. Ayrıca bu yıl AYKARYAY Oda Tiyatrosu Sahnesi’de açılıyor. ESKO B Blok 1. Katta hizmet verecek olan Oda Tiyatrosu çok amaçlı olarak kullanılacak. Drama çalışmaları da 18-19-20 Kasım 2014  Tarihlerinde bu yıl ilk defa Mimar Sinan Endüstri Meslek Lisesi’nde gerçekleştirilecektir.

Gönül ister ki bu şenlik ulusal değil, uluslararası bir boyuta kavuşsun. Bence şenliğin önümüzdeki yıllar için asıl amacı, Aydın'ın ihtiyacı olan Uluslararası Tiyatro, Drama ve Meandros Günleri’ne varmak, 10-15 gün süreli etkinliklere ev sahipliği yapmak olmalı. Böylece sivil, resmi tüm kuruluşlarımızın kucakladığı, birlikte ürettiği, uluslararası nitelikteki, bilinen ve tanınan bir şenlik haline getirerek; Aydın'ı bir Dünya merkezi yapmaya çalışmalı. Dünya üzerindeki örneklerine bakıldığında yerel yönetimlerin ve STK’ların birlikte hareket ettiği, merkezi yönetim kuruluşlarının o bölgedeki temsilcilerinin de bir şekilde bu şenlikleri desteklediği görülmektedir. El birliği ile şenliğimizi büyütüp dünya markası haline getirebiliriz. Festivalin düzenlenmesinde öncüllük eden ve bizi tiyatroya doyuracak olan AYKARYAY’ı kutluyor, bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyor, hepinizi oyunları izlemeye ve şenliğin son günü ‘’Yaşasın Meandros! Yaşasın Tiyatro!’’, diye bağırabilmek için sizleri Tralles Yürüyüşü’ne davet ediyorum.

 

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınbunukonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım! 

facebook.png twitter.png

appstoreee.jpg     googleplay.jpg