Sizi, Türkiye’nin İlk ve Tek Matematik Müzesi’nde matematiğe dokunmaya davet ediyorum.

Her kente lazımsın BAŞAK KOLEJİ…

Günümüzde müzecilik büyük bir değişim içinde. İnsanlara geçmişin kültürel mirası hakkında bilgi vermek amacıyla, bu mirasın izlerini taşıyan her türlü nesneyi araştıran, toplayan bakım ve onarımını yaparak toplumun estetik zevkini artırmak amacıyla sergileyen müzeler, 20.yüzyıla girilirken eğitim misyonu da üstlendi. Müzelerin eğitimde aktif rol alması, yeni müze türlerinin doğmasına ve bu yeni müzelerin birer halk eğitim merkezi gibi algılanmasına yol açtı. Dünyanın birçok yerinde bilim müzeleri (SCIENCE MUSEUM) ve çocuk müzeleri (KIDSMUSEUM) bu görevi üstleniyor.

Bugün dünyada çok sayıda bilim müzesi ve çocuk müzesi mevcuttur. Ülkemizde de birçok bilim müzesi açılmıştır. İlk matematik müzesi 2002 yılında Almanya Giessen Üniversitesi’nin çalışmalarıyla Prof. Dr. Albrecht Beutelspacher’in öncülüğünde Giessen kentinde açılmıştır. 1.2 milyon avro bütçeyle yapılan müze dünyada oldukça ses getirmiştir. Mathematikum adı verilen bu müzenin açılışından hemen sonra, 30 milyon dolar bütçeyle New-York’ta Momath adı verilen bir müze daha açılmıştır. Matematik müzelerin sayısı dünyada 25’i bulmaktadır. İtalya, İspanya, Japonya, Avusturya, G. Kore, Belçika, Brezilya gibi ülkelerde matematik müzeleri bulunmaktadır.

Matematik müzelerinin bulundukları kentlere kattıkları değerlerde inanılmazdır. Almanya’nın 100.000 Nüfuslu kenti Giessen’deki Mathematikum’un ziyaretçi sayısı yıllık ortalama 150.000’dir.

Şimdi sıkı durun çünkü Aydın’da bu kadar büyük çaplı projeyi gerçekleştiren bir kurum var; BAŞAK KOLEJİ…

aydinavc0712.jpg

Yaptıklarını görmek için Yönetim Kurulu Temsilcisi F. Alp Ayaydın’dan randevu alarak bizzat bu önemli projeyi yerinde incelemek istedim.

Alp Bey’le ve projenin fikir babası Metin Akyol ile görüşmeyi gerçekleştirirken müzenin İstanbul’dan gelen ziyaretçileri vardı. Maltepe Üniversitesi gibi bir kurumun okulu Marmara Kolejleri… Matematiğe dokunma fırsatı bulmak için kalkıp İstanbul’dan kentime gelmişti. İnanılmaz gururlandım. İnanılmaz mutlu oldum. Ziyaretçiler arasında genç yaş dünya ve Avrupa satranç şampiyonumuzda vardı.

Onlarla konuşurken ben de çok heyecanlandım. Metin Bey önümüzdeki yıldan itibaren ortalama 150bin ziyaretçi beklediklerini dile getirdi. Ama yetmez dedi. Müzenin oturduğu 2 dönümlük bahçesine Avrupa’nın en büyük bilim parkını yaptıklarını anlattı. Bir örneğinin İngiltere’nin Birmingham kentinde Think Tank bilim müzesi bahçesinde yer aldığını parkın daha kapsamlısını yaptıkları önümüzdeki birkaç ay içerisinde açılışını gerçekleştirip hizmete açılacağını söyledi.

O sırada yapım çalışmaları süren MindCafe, yani zihin cafe, Aydınlıların akıl oyunları oynarken sıcak bir kahve yudumlayacakları çok yeni bir konseptlicafe olacak. Hemen cafenin batıya bakan kısmında sabit bir planeteryum yaptıklarını buna da gezegen evi adını verdiklerini anlattı.

aydinavc0712-1.jpg

Sonra önümüzdeki yıl yapımı başlayacak olan bir büyük projenin daha konusunu açtılar; ”Çocuk Müzesi”. Oyuncak müzesiyle karıştırmayın dedi. İsveç Junibacken benzeri bir çocuk müzesi yapacaklarından bahsetti.

Ve oraya yıllık 500bin ziyaretçi potansiyelinden bahsetti. Yani aydın nüfusu kadar ziyaretçi… Heyecan verici!

Ne diyebilirdim ki? Bu kente heykellerinizi dikecekler dedim.

Sizlerde iyi izleyin, eğitimde Anadolu’dan dünyaya açılan bir efsaneye tanıklık etmeninin gururunu yaşayın. İyi ki varsın Başak Koleji, her kente lazımsın Başak Koleji…