AYDINPOST ÖZEL - Pınarbaşı mesire alanı önünden başlanılan yürüyüşte,Tabakhane deresi boyunca ilerlendi.

Kalfaköy"de ise anma programı gerçekleştirildi. Sarıkamış şehitleri için saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasından sonra Sarıkamış Harekatı ile ilgili sinevizyon gösterisi, şiirler ve yapılan duadan sonra şehre geri dönüldü. Türk Ocağı Başkanı Dr. Eyüp Doyuran yaptığı konuşmasında: “22 aralık 1914 - 15 ocak 1915 tarihlerinde Sarıkamış, Türk harp tarihinin en acı muharebelerine sahne olmuştur. Türk ordusu, ağır koşullar altında yapılan bir muharebede kahramanca savaşmıştır. Türk ordusunun kayıplarındaki asıl etkenler, çetin arazi ve şiddetli kış şartları ile teçhizat eksikliği ve ikmal yetersizliğidir. Çok ağır koşullar altında kahramanca savaşan Türk askeri, muharebenin sonuna kadar direnmiş, vatanını korumak ve başarıya ulaşmak için sonsuz gayret göstermiştir. Sarıkamış harekâtı, Türk milletinin vatanı ve kutsal varlıkları uğruna neler yapabileceğinin bir delilidir” dedi.

Sarıkamış denince akıllara hemen ve sadece, Enver Paşa"nın hatalı (!) ve 90 bin (!) şehidin sorumlusu olduğunun geldiğini hatırlatan Doyuran, Sarıkamış Taarruzu"nun tek cümlelik bilginin ve tek cümlelik bir hükmün yeterli olduğu bir hadisenin olmadığını anlattı.

Allahü-ekber Dağlarından Sina çölüne, Saraybosna' dan Süleymaniye' ye kadar 3 milyon Türk askeri imparatorluğu savunmak için savaştığını ifade eden Doyuran, “geri çekilme ve ihanetler başladığında Türkler için hüzünlü yıllar da başlamıştı.. Türk' ün ezilen gururunun şahlandığı yer Çanakkale olmuştur. Bu hüzün Çanakkale' de sona erdiğinde Türklerin yeniden yükselişi başlamıştır” dedi.

Sarıkamış Harekatı'nda şehit düşen kahramanlarımızın şahsında Türk tarihinin bütün şehitlerini selamlamayı amaçladıklarını anlatan Doyuran, “Sarıkamış Harekatı'nın Türk askeri ve halkının en zor şartlarda bile vatanı için neler yapabileceğini gösteren üstün bir fedakarlık destanıdır. Bu harekatın İngiliz ve Fransız kuvvetlerinin Çanakkale Boğazı'nı zorladıkları dönemde Rusların da Karadeniz'den İstanbul'a çıkarma yapma planlarını engelleyen önemli bir sonucu olduğunu da vurgulamak gerekir. Ayrıca askerimizin gösterdiği cesaret ve özveri Kurtuluş Savaşımızın da ilham kaynağı olmuştur” dedi.

Sarıkamış şehitlerinden, “Adları karın beyazlığında kaybolan adsız kahramanlar” olarak söz eden Doyuran, “tarih onların miktarını 90 bin diye tanımladı, onların arkasından milyonlarca Türk ağladı, oysa onların yarısının bile isimleri tespit edilemedi, kar ve soğuk onların üzerini örttüğünde, elbiseleri onların kefeni oldu... Onlar acımasız ve dayanılmaz tabiatın tüm zorluklarına karşın, askeri literatüre emrin ve itaatin doruk noktasında bir tavır sergilediler... Vatan için ve kendi nesillerinin geleceği için kar ve soğuğun derinliklerine girdiler” dedi.

Sarıkamış şehitleri için anma programının Kalfaköy"e gece yürüyüşü yapılmasını anlamlı bulduklarını anlatan katılımcılar program süresince duygulu anlar yaşadılar.