Aydın Belediye Meclisi'nin Aralık ayı ilk toplantısı yapıldı. Belediye Başkanı İlhami Ortekin Başkanlığı'nda Belediye Salonu'nda gerçekleşen toplantıda toplam sekiz maddeden oluşan gündem görüşüldü. Ele alanın iki önemli gündem maddesinin görüşülmesi sonucu il merkezindeki şehir içi ulaşım ücretlerine zam yapılması kararlaştırılırken, Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında kardeşlik ilişkilerinin güçlendirilmesi için Elazığ Belediyesi ile kardeş şehir protokolünün imzalanmasına karar verildi.

Toplantıda ele alınan Aydın Otobüs Garajı ve özel bir alış veriş merkezinin bulunduğu alanda yeni ve büyük bir alış merkezi kurulması için arazinin ihaleye çıkarılması ele alındı. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanı Şevket Kaya ve bazı üyelerinin itirazlarına rağmen, Kurtuluş Mahallesinde bulunan 19 dönümlük arazide “AYMALL” isimli bir alışveriş merkezi kurulması ve hazırlıkların tamamlanması için Belediye Meclisine 30 yıla aşmamak kaydıyla yetki verilmesi oy çokluğu ile kabul edildi.

Şehiriçi Minibüsleri Kooperatifinin talebi doğrultusunda il merkezinde şehir içi ulaşıma zam yapılması konusunu gündeme alan meclis üyelerinden bazıları, enflasyon rakamları ve akaryakıt fiyatları doğrultusunda zam yapılmaması gerektiğini savundu. Buna karşılık fiyatlara en son 18 ay önce zam yapıldığını hatırlatan Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Ali Tuncal, zam kararı alınması durumunda en az 1,5 yıl zam talebinin olmayacağı yönünde minibüsçülerden taahhüt aldıklarını açıkladı. Görüşlerin bildirilmesinin ardından şehir içi ulaşıma zam yapılması maddesi oybirliği ile kabul edildi. Yapılan yeni zamlarla birlikte şehir içi ulaşım bedeli 1 YTL'den 1 YTL 25 YKr'; lise, açık öğretim, üniversite ve belediye personeli ücreti 75 YKr'den 1 YTL'ye ve 50 YKr olan ilköğretim öğrencisi taşıma fiyatı ise 75 YKr'a yükseltildi.

Normal gündemlerin ardından yazılı önergeleri ele alan meclis, AK Partili meclis üyesi Mustafa Ancın tarafından verilen “Türkiye'nin doğusundaki bir ille kardeş şehir olma” yönündeki maddeyi ele aldı. Verdiği önergeyle ilgili söz olan Ancın, terör olaylarının artığı son aylarda ülkenin zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Bu durumda ülkenin doğusunda yaşayan vatandaşların büyük mağduriyet içerisinde olduklarına işaret eden Ancın, birçok ilin yabancı kentlerle kardeş şehir protokolleri imzaladığını ve ikili ilişikler içerisinde bulunulduğuna işaret etti. Ancın, ülkenin içerisinde bulunduğu ortamda ülkenin doğusundaki bir ille kardeş şehir olunması ve diyalogların kurulmasının iki bölge halkının kaynaşması açısından önemli bir görev üstlenebileceğini savundu.

Konuyla ilgili olarak görüşlerin aktarılmasından sonra yapılan oylamada Elazığ Belediyesi ile kardeş şehir olunması ve protokol çalışmalarının tamamlanması için Başkan Ortekin'e oybirliği ile yetki verildi. Ayrıca Aydın Belediyesi'nin yurt dışındaki kardeş şehirlerine Ukrayna'nın Luts kentinin de eklenmesi için çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.
kenthaber