Kocaeli Büyükşehir, Mersin Büyükşehir, Nilüfer, Şehit Kamil, Balıkesir, Malatya, Polatlı, Bandırma ve Nazilli Belediyeleri ile Trabzon ve Şanlıurfa İl Özel İdarelerinin seçildiği belirtilirken ilk tanıtım toplantısının Nazilli"den başladığı ifade edildi. İçişleri Bakanlığından İlker Haktan Kaçmaz, Sedat Azaklı ve AB Görevlisi Simon Forrester"ın konuşmacı olarak katıldığı tanıtım toplantısına izleyici olarak Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Buharkent Belediye Başkanı Kadri Ölçenoğlu, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulan kent konseyi üyeleri, belediye yetkilileri ve Nazilli Anadolu Ticaret Lisesi öğrencileri katıldı.
İçişleri Bakanlığına temsilen toplantıya katılan İlker Haktan Kaçmaz, 2003-2005 yıları arasında ülkemizde mahalli idarelerin yeniden yapılanmasına yönelik yasal düzenlemeler yapıldığını ifade ederek “Bu düzenlemelerin amacı; kamu hizmetlerin sunumunda olabildiğince mahalli idareleri ön plana çıkartmak, hizmetlerin sunumunda yetkilendirmek, mahalli idarelerin gelirlerini artırmak ve sunulan hizmetleri şeffaf, hesap verebilir ve daha katılımcı olarak sunulmasını sağlamaktır. En önemlisi de hem mahalli idarelerin, özel idarelerin ve belediyelerin kendi içerisinde bir zihniyet değişikliği hem de onlara bakışta bir zihniyet değişikliğini harekete geçirmektir. Bu zihniyet değişikliğini gerçekleştirecek olan faaliyetleri desteklemek istiyoruz” dedi.
Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Türkiye"de yerel yönetim reformu uygulamasının devamına destek projesinde 11 pilot bölge içerisinden Nazilli"nin seçilmesinin oldukça önemli olduğunu ifade ederek “AB"nin 4 milyon Euro destekli projesi kapsamında 2011 yılında 6 bölgede başlayan proje çalışmalarının ilki, pilot bölge seçilen ilçemizde yapılacak. Yerel yönetimlerde kapasite artırımı, yerel katılım mekanizmalarının güçlendirilmesi, hizmet sunum süreçlerinin iyileştirilmesi gibi birçok proje faaliyeti gerçekleştirilecektir. Bu faaliyetler sırasında da çok sayıda yerli ve yabancı uzman ilçemizde çalışmalar yürütecektir. Bu proje için AB tarafından 4 milyon Euro destek ayrılmıştır. 27 ay sürecek olan proje İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi desteğinde gerçekleşecektir. Projenin genel hedefi; 2003-2005 yılları arasında kabul edilen yerel yönetimlerle ilgili yeni yasaların tam olarak uygulanmasını sağlayarak; etkin, saydam, kapsayıcı ve katılımcı yerel yönetimlerin oluşmasına katkıda bulunmaktır. Yerel yönetimlerde, yerel yönetim birliklerinde kapasite geliştirme, yerel katılım mekanizmalarının güçlendirilmesi, belediyeler arası eş güdüm ve işbirliğinin iyileştirilmesi ve içişleri bakanlığının kapasitesinin artırılması, proje bileşenlerini oluşturuyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yürütülen projede 54 başvuru arasından Nazilli pilot belediye olarak seçilmiştir. Bu çerçevede Nazilli"de seçilmiş temsilcilerle görüşmeler gerçekleştirilecek, emlak vergisinin toplanması, işyeri açma ve çalışma ruhsatları, imar ruhsatlandırma süreci gibi bazı hizmetler gözden geçirilecek, yabancı uzmanların görüşleri alınarak bu hizmetlerde yeni uygulamalar denenecektir” dedi.
Nazilli belediyesinin proje çalışmaları kapsamında uzmanlarca iki yıl boyunca izleneceği ve yurtdışı eğitim gezilerin de yapılacağı belirtildi. -iha