AK Parti hükümeti döneminde özürlü vatandaşlara birçok kazanımlar sağlandığını ifade eden İl Başkanı Sadık Atay, 2002 yılında özel eğitim desteği alan özürlü öğrenci sayısı 19 bin iken bugün itibariyle bu kapsamda 206 bin özürlü öğrenciye ayda 422 TL eğitim desteği verildiğini söyledi. Ücretsiz taşıma projesi kapsamında yaklaşık 30 bin özürlü öğrencinin eğitim kurumlarına ücretsiz taşınmakta olduğunu belirten Atay, “Üniversitelerde okuyan özürlü öğrencilerimize bursa ve yurt imkanları noktasında öncelikler tanınmaktadır. 2003 yılından itibaren inşa edilen tüm yurtlarda özürlü odaları bulunmaktadır. Daha öncesinde inşa edilmiş yurtlar da özürlü öğrenciler için yeniden elden geçirilmiş, asansör, oda rampa noktasında eksikler giderilmiştir. Yine sosyal devlet olmanın gereği olarak 2006 yılından bu yana hayatını başkasının yardımı olmadan sürdüremeyecek durumdaki özürlülerimize toplumsal yapımıza uygun olan evde bakım hizmetleri verilmektedir. Bu kapsamda, bugün itibariyle yaklaşık 199 bin özürlü vatandaşımıza her ay bir asgari ücret tutarında bakım desteği veriliyor. 2022 sayılı yasa kapsamında özürlülerin aldıkları aylıklar AK PARTi Döneminde yüzde iki yüz ila yüzde üç yüz oranlarında artırılmıştır. Bugün itibariyle 407 bin özürlümüze özür oranına göre 181 ile 272 lira arasında değişen miktarlarda aylık ödenmektedir. 2010 bütçesine de AK Parti Hükümeti, bakım desteği, özürlü aylığı ve özel eğitim desteği ilgili eski rakamla. 4 katrilyon 6 yüz 11 trilyon ayırmış bulunmaktadır” dedi.

AK Parti dönemimde yersiz ödenen ve geri alınması gereken Özürlü ve Yaşlı aylıkları ve cezalarının affedildiğini hatırlatan Atay, “Özürlü istihdamını artırmak maksadıyla işveren tarafından ödenmesi gereken primlerin kota kapsamında özürlü çalıştıranlar için tamamının, kota kapsamı dışında özürlü çalıştıran için ise yarısının hazine tarafından ödenmesi kararlaştırıldı. Özürlü ve Yaşlı Aylıklarında Evde Ödeme Dönemi başlatıldı. Bakıma Muhtaç Özürlü Çocuğu Bulunan Kadınlara Erken Emeklilik Hakkı getirildi. Sigortalı olmadan önce malül olanların emeklilik için bekleme süresi kısaltıldı. Malül sayılma oranı yüzde 66,6"dan yüzde 60"a çekildi. Özürlü Çalıştırmamanın Cezası artırıldı. Özürlü çalıştırma zorunluluğuna uymayanlardan toplanan cezaların yine Özürlülerin İstihdamında kullanılmazı kararlaştırıldı. Fikir ve Sanat Eserlerinden Özürlülerin faydalanması kolaylaştırıldı. Özürlüler MTV ve ÖTV"siz araç alabiliyorlar. Görme Engelli Öğrencilere Braille Baskılı Kitap dağıtılıyor. Karayolu Taşımacılığı"nda Özürlülere İndirim sağlandı. Bağ-Kur"lu Özürlülere de erken emeklilik hakkı getirildi” diye konuştu.

38 BİN ÖZÜRLÜYE İŞ UMUDU

2010 yılından itibaren kamuda boş bulunan özürlü kadrolarına atama yapılacağını müjdeleyen Atay, “Sayın Genel Başkanımız ve Başbakanımızın talimatları çerçevesinde, Kamu kurum ve kuruluşlarında yüzde 3 oranında özürlü çalıştırma zorunluluğu çerçevesinde açıkta bulunan 38 bin 192 özürlü kontenjanına 2010 yılından itibaren alım gerçekleştirilecektir. Özürlülerin istihdamına büyük oranda katkı sağlayacak düzenleme, 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının Kadroların Kullanımına ilişkin Esaslar başlıklı 22. maddesinin ikinci fıkrasına, Tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu"nda görüşülmesi sırasında verilen bir önergeyle gerçekleştirilmiştir”