Küresel Enerji Forumu'nun açılışına Güler Sabancı, Kemal Derviş, S. Arabistan Kral Faisal Araştırma ve İslam Çalışmaları Merkezi Başkanı Prens el-Faisal ile Ermenistan eski Başbakanı Armen Sarkissian katıldı.
 
Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, enerji üretimi ve tüketiminde dünyada doğuya doğru kayma olduğunun görüldüğünü söyledi. Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi'nde kurulu İstanbul Uluslararası İklim ve Enerji Merkezi'nin (IICEC) ilk faaliyeti olan 'Küresel Enerji Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, dünyada pazarlanan enerji tüketiminin 2035'e kadar yüzde 50 oranında artış göstereceğini, bu tahminlere göre, OECD'de talebin yüzde 14, OECD dışı ülkelerdeki talebin ise yüzde 84 artacağını söyledi.
 
PİYASALAR BÖLGESELLEŞMEK ZORUNDA
 
Önümüzdeki yüzyılın en büyük mücadelesinin sürdürülebilir, rekabetçi ve çevreye sorumlu bir enerji politikasının yaşatılması olacağını, arz güvenliği, iklim değişikliği ve rekabetçiliğin önemli olduğunu vurgulayan Sabancı, artan taleple başa çıkabilmek için enerji piyasalarını bölgeselleştirmek gerektiğini belirtti. Güler Sabancı, 'Şu an enerji üretimi ve tüketiminde dünyada doğuya doğru kayma görüyoruz. Talep tarafında büyümenin ana kaynağı, gelişmekte olan ekonomiler olacaktır. Arz tarafındaysa, gelişmekte olan ekonomilerin bazıları, muazzam kaynaklarını hem iç hem de dış pazarlara açabilirler' dedi. Sabancı, enerji kaynaklarının ticaret ve dağıtımını sağlayabilmek için arz-talep zincirinde uygun altyapının oluşturulması gerekeceğine işaret etti.
 
ASLAN PAYI ORTA DOĞU ÜLKELERİNE
 
25 yıl içerisinde petrol üretimindeki artışın en az yüzde 80'inin Ortadoğu ve Hazar ülkelerinde olacağını söyleyen Sabancı, 'Doğalgazda da tablo fazla değişmeyecek. Rusya, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Cezayir, S. Arabistan, Katar dünya doğalgaz üretimindeki artıştan en büyük payları alacaklar' diye konuştu.
 
Nükleerden vazgeçemeyiz
 
Nükleer enerjinin, dünya enerji talebini karşılayabilmek için önemli bir rolü olduğunu vurgulayan Sabancı, 'Nükleer enerji, enerji üretiminin bu yeni safhasında, bir geçiş dönemi kaynağı olacaktır. Burada da en önemli konu, nükleer enerjinin güvenliğidir. Fukuşima'da yaşanan felaket sonrası, birçok ülkede nükleer enerji sosyal olarak kabullenilemez bir hal almıştır. Fakat bu bir evredir çünkü dünya nükleer enerjiden vazgeçme lüksüne sahip değildir" diye konuştu.
 
10 trilyon dolarlık yatırım
 
Çin, Hindistan, Ortadoğu ülkelerinin dünya enerji tüketiminin lokomotifi durumunda olduklarını söyleyen Sabancı, şunları söyledi: 'Enerji pazarlarının dinamiklerinin batıdan doğuya kaymasının birçok yansıması da olacak. Toplam enerji yatırımların başında bu ülkelerde yapılacak elektrik sektörü yatırımları geliyor; gelişmekte olan ekonomiler önümüzdeki 25 yılda toplam 10 trilyon dolar kadar yatırım yapmak durumundalar.'
 
RES için Genelkurmay onayı
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, rüzgar enerjisi santrali (RES) projelerine, Genelkurmay Başkanlığı'ndan olumlu teknik etkileşim izni alındıktan sonra izin verecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 'Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'nin, 'Proje Onayı Müşterek Hükümlerini' düzenleyen 6. maddesine eklenen fıkraya göre, RES projeleri, Genelkurmay'dan olumlu teknik etkileşim izni alındıktan sonra ve yönetmelikteki diğer şartları da yerine getirmesi halinde onaylanacak. Genelkurmay'ın iznine esas teşkil edecek olan teknik etkileşim analizi TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi'nce yapılacak.
 
Benzin ve motorine yine zam
 
Benzin ve motorine 10 kuruş zam geldi. 4 gün önce 4 kuruşluk indirim gelen benzin dün yine zamlandı. TÜPRAŞ, dünden geçerli olmak üzere motorin ve 97 oktan benzine 10'ar kuruş, 95 oktan benzine ise 8 kuruş zam yaptı. Zam sonrasında 95 oktan benzinin litresi (illere göre kuruş düzeyinde farklılık gösteriyor) 4 TL 16 Kuruş'tan 4 TL 26 kuruşa çıktı. 97 oktan benzinin fiyatı ise 4.21 TL'den 4.31 TL'ye çıktı. Motorinin litresi 3 TL 58 kuruştan, 3 TL 68 kuruşa yükseldi. Sektör temsilcileri, zamma gerekçe olarak TÜPRAŞ'ın artan maliyetlerini gerekçe gösterdi.