Değerli Aydınpost okuyucuları, Mart ayını geride bıraktık. Mart ayı için eskiler derler ki, Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır, bu değim bana  göre  tarihe karıştı ve Mart ayımız da  çok önemli günler vardı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 14 Mart Dünya Tıp Bayramı, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü.

aydinavcimeteoroloji.jpg

Bu çağrışımı da Aydınpost Konuk Yazarı Kemal Başar'ın  27 Mart Dünya Tiyatrolar günü'ne özel verdiği röportajından esinlenip 23 Mart günü Dünya Meteoroloji Günü" sizlere yazmayı  uygun gördüm, umarım okurken  keyif  alırsınız.

 

Türkiye'deki ilk Meteoroloji kuruluşu, 12 Kasım 1925'de Etlik'te kurulan Rasadat-ı Cevviye Müessesesi'dir. İlerleyen dönemlerde meteorolojik hizmetlerin  tek elden ve düzenli bir şekilde yürütülmesi istenmiş ve 10 Şubat 1937'de  3127 sayılı kanunla Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı'na bağlı olarak  Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, o zamanki adıyla Meteoroloji Umum Müdürlüğü kurulmuştur.

15 Mayıs 1957'de  6967 sayılı kanunla kuruluş Tarım Bakanlığı'na  bağlanmıştır. 8 Ocak 1986'da da 3524  sayılı kanunla bugünkü adını  almıştır. Günler ya da haftalar öncesinden yapılan doğru tahminler ekonomik  verimliğin artmasında önemli bir etkendir. Büyük bir soğuk kava kütlesinin geleceği  önceden biliniyorsa, enerji santralleri üretimlerini artırmak için hazırlık yapılabilir, çiftçiler toprağı ekip biçme zamanını buna göre planlayabilir, gemilerin ve uçakların rotası yaklaşan bir fırtınaya yakalanmayacak biçimde düzenlenebilir.

Hava durumunu  bilmek şoförler, çiftçiler, pilotlar, yolculuk yapacak insanlar için önemli  olabilir. Önceden bilinen hava durumu sayesinde ulaşımdaki aksamalar giderilebilir, üretimdeki verimlilik arttırılabilir. İnsanlar günlük yaşamını veya  geziye  gidenler inanın ki hava durumuna göre  planlamalarını yapıyorlar.

Tehlikelere karşı önceden önlemler alınması sağlanabilir. Hava durumu, devamlı yolculuk yapanlar için de   bilinmesi gereken birinci  derecede bilgidir. Hava durumunu bilirsek zor hava  durumu koşullarına göre önlemlerimizi alabiliriz. Kar yağacağı duyurulduğu zaman yollara trafik polisleri yerleştirilir, kar yağışı sonrası buzlanma ve donma durumların da tuz dökebilmek için  tuz dökme  arabaları  hazır edilir, itfaiyeler- jandarmalar- polisler- sağlık  görevlileri herhangi bir kaza olursa diye önlem alırlar. Yolculuğa çıkacak olanlar kendi arabalarına zincir takarlar, toplu taşıma araçlarına görevliler kış lastikleri  taktırır, açık havada  yapılacak spor karşılaşmaları başka tarihe ertelenebilir vs. gibi birçok örnek  verebiliriz. Yağmur-sel-dolu olayları içinde aynı  durum  geçerlidir veya havaların çok sıcak olması ihtimaline karşın  özellikle kalp, tansiyon gibi sağlık sorunu olan vatandaşların buna göre önlem  almaları sağlanabilir.

 

Birleşmiş Milletlerin bir uzmanlık kuruluşu olan Dünya Meteoroloji Teşkilatı (World Meterorological Organisation -WMO) Ana sözleşmesi 23 Mart 1950 tarihinde  yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle, her yılın 23 Mart günü "Dünya Meteoroloji günü” olarak kutlanmaktadır. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ve 186 ülkenin üye  olduğu Dünya Meteoroloji Teşkilatı, her yıl  güncel bir konu belirlemekte ve ülkelerin meteoroloji teşkilatınca bu konu  çerçevesinde düzenlenen konferanslarla  kutlanmaktadır.

Son yıllarda bilimsel ve teknolojik gelişmeler  özellikle çağdaş haberleşme ve elektronik cihazlarla, uydular ve bilgisayarların meteorolojiye girmesi meteorolojiyi yepyeni bir geniş alanı haline  getirmiştir.

Bu yüzden  Mart ayı çok önemli  bir  ay  bende  başlıkta  gördüğünüz gibi   gecikmelide olsa  bu özel günü sizlere yazmayı uygun gördüm, Kış sendromu  geride bırakılarak, İlkbahar Sendromu başlamıştır, Türkiye’miz ve  Dünya  devletleri için hayırlı uğurlu  olması dileklerimle.

Ben Aydın Avcı’dan bu haftalıkta bu kadar. Bir sonra ki yazımda buluşana dek hoşçakalın…