Muğla Büyükşehir Belediyesi alternatif turizm destinasyonlarını tanıtmak amacıyla Muğla bölgesine tur yapan İzmir, Aydın ve Denizli acentalarına 9-10 Mart 2017 tarihlerinde tanıtım gezisi gerçekleştirdi.

mugla-03.jpg

Bu tanıtım gezisine tur operatörü olarak ben de katıldım. Muğla ilinin sadece kum, deniz ve güneş turizminden var olmadığını ilgili acente yetkililerine anlattılar. Tanıtım gezisi ilk önce eski adıyla Muğla merkezden, Büyükşehir yasasıyla yeni adı Menteşe olan ilçeden başladı. Burada Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Osman Gürün’ü ziyaretten sora yöresel Muğla yemekleriyle ve tarihi sokaklarında yürüyüş ile Menteşe gezisi tamamlandı. Datça’ya hareket ederken yol güzergâhı üzerinde bilinmeyen Marmaris ve Datça koyları üzerinde bilgiler verildi. Datça’ya varılarak burada konaklama sağlandı. Ertesi gün feribot ile Datça’dan Bodrum’a geçilerek Milas’a hareket edildi. Eski Muğla’nın Beylikler Dönemi’nde merkezi olan Milas, tarihi yapılarıyla acente yetkililerine kendine hayran bıraktı. Burada Milas Belediyesi bünyesinde bulunan arkeolog tarafından verilen bilgiler Milas hakkında yeterince bilgi edinilmesini sağladı. Milâs’ta Çöllüoğlu Hanı’nda öğle yemeği, arasta, Baltalı Kapı, Gümüşkesen Anıtı ve Selçuk Turhan Karikatür Evi oldukça ilgi gördü. Turizm yetkilileri Milas’ın turizmde parlayan yıldız olacağını belirtti. Milas’taki 3 saatlik gezinti ve yöresel Milas öğle yemeğinden sonra son noktamız olan Yatağan’a varıldı. Yatağan’da ilk müzeciliği başlatan ve Lagina Antik Kenti’ndeki birçok eserin ülkemizde kalmasını sağlayan Osman Hamdi Bey’in kazı evi ziyaret edildi. Daha sonra ise son destinasyon olan Lagina Antik Kenti ziyareti ile tanıtım gezisi son buldu. Muğla’nın sadece kıyı şeridinden ibaret olmadığını ve aynı zamanda kırsal turizmin de ne kadar önemli olduğu bölge acente yetkililerine anlatıldı. Ülkemizde en çok antik kent bulunan, Karya ve Likya tarihinin buluştuğu Muğla değerlerinin bu derece tanıtılması hem değerlerimizin bilinmesi açısından hem de bölgenin iç turizm hareketliliği açısından çok önemliydi.          

mugla-01.jpg       

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin dış turizmin kötü olduğu bu dönemde hedef kitlesinin iç turizme yöneldiği bu çalışmada da Muğla’nın kırsal değerleri başarıyla tanıtıldı. Özellikle Menteşe’yi gezen ziyaretçiler Eski Rum Mimarisi atmosferini Menteşe’nin dar sokaklarında ve yöresel yemekleri rahatça bulabilecektir. Milas’ı gezen ziyaretçiler ise Antik Yunan Dönemi’nden başlayıp Osmanlı tarihine kadar süren tarihi yapıları keyifle gezebilecektir. Tanıtım gezisi sonunda yapılan değerlendirmeler de Muğla’nın turizm değerlerini acente yetkilileri sadece kıyı ile değil, kırsal turizmle şekillendirerek pazarlayacaklarını belirttiler.

mugla-02.jpg

Bu çalışmada emeği geçen herkese ve bizleri çok iyi ağırlayan Datça, Milâs ve Yatağan ilçe belediyelerine, Turizm Gençlik ve Spor Daire Başkanı Ali İnan’a ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e teşekkürlerimizi iletiyoruz.