Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan'ın yürüttüğü soruşturmada sınav sorularının adaylara sızdırılıp sızdırılma-dığını araştıran bilirkişi heyeti soruların basıldığı METEKSAN'da "sızıntı" olabileceği üzerinde durdu. 
 
İki bilişim uzmanı polisin yer aldığı 5 kişilik özel ekip matbaanın bilgisayar sistemi üzerinde açık ve korsan saldırı olup olamayacağı ihtimali üzerine 52 saat boyunca teknik inceleme yaptı. Bilişim uzmanı polisler ile kriptoloji uzmanları METEKSAN'da görevli personelin kendi alanının dışına çıkarak sisteme erişip erişemeyeceğini de yerinde araştırdı.
 
Köstebek incelemesi
 
2,5 gün süren incelemede TÜBİTAK'ta görevli kriptoloji uzmanları daha çok soru kitapçıkları ve bilgisayarlardaki şifreleme sistemi üzerine odaklandı. KOM Şubesi'nde görevli bilişim uzmanı polisler ise matbaada kurulu bulunan bilgisayarların dışarıya karşı güvenli olup olmadığını, saldırılara karşı bir güvenlik kalkanı oluşturulup oluşturulmadığını test etti. ÖSYM ile matbaa arasında oluşturulan bilgisayar sistemindeki güvenlik ağı da yakından incelendi. Çalışanların 'sisteme erişim bilgi düzeyinin' de test edildiği araştırmada hem kurum içi hem kurum dışı korsan saldırı riski incelendi.
 
Kitapçıklar temiz mi?
 
ÖSYM uzmanlarının da Savcı Sakınan'ın talebiyle sınavda ilk 1000'e girenlerin şifrelemeyi bilip bilmediğinin belirlenmesi için kitapçıklar üzerinde yapacağı incelemenin şekli de belli oldu. ÖSYM'ce oluşturulan uzman heyetin kitapçıkları "üzerinde çalışılmış mı çalışılmamış mı, kitapçık sayfaları üzerinde karalama yapılmış mı, yoksa sadece doğru şıklar işaretlenmiş ve hiçbir oynama yapılmış mı yapılmamış mı" şeklinde inceleyeceği belirtildi.
 
YÖK’e bilgi verdi
 
ÖSYM Başkanı Ali Demir, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile dün bir görüşme yaptı. YÖK'de yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından çıkışta gazetecilerin sorularına yanıt vermeyen Demir, YÖK Başkanı ile görüştüğünü söylemekle yetindi. Görüşmede, ÖSYM Başkanı Demir'in sonucu açıklanması beklenen Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) ilişkin Özcan'a bilgi verdiği öğrenildi.
 
 
bugün