Bu doğrultuda ilk etkinlik 13 kişilik bir heyetle, 2 - 10 Aralık tarihlerinde Şili’de gerçekleştirilecek. Ortak çalışma sayesinde iki ülke ihracatçıları arasında ortaklık kurup dünyaya iki sezon kiraz ve üzüm ihraç edecek ekosistemi kurmak amaçlanıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, Türkiye ile Şili’nin farklı yarı kürelerde olması nedeni ile hasat sezonlarının çakışmamasının önemli olduğuna değindi. Seyyar, Türkiye’de üretimin bittiği noktada Şili’de başladığını iki ülke ihracatçılarının yapacakları ortaklıklarla dünya geneline iki sezon süreyle ihracat yapma fırsatını elde edeceklerini kaydetti.

Şili’nin kiraz ve üzümde üretimde dünya lideri olmamasına rağmen ihracatta dünya lideri olduğuna işaret eden Seyyar, “Şili’nin ihracattaki bu başarısını yerinde görmeye gidiyoruz. Şili’nin Türkiye’ye kiraz ve üzüm ihracatında rol model olabileceğine inanıyoruz. Bu başarıda üretim, ambalajlama, nakliye, hava kargo vb. diğer unsurları bizden çok daha iyi kullandıkları kesin. Biz de, 'İlim Çin’de de olsa gidip alınız' prensibiyle hareket ediyoruz. Bizim sektörümüzde doğru işler yapan Şili ile hem ortaklık, hem de işbirliği zemini arayacağız” diye konuştu.

URGE Projesi’ne üye firmaların rekabetçiliğin artırılması adına yoğun çalışmalar yürüttüklerini anlatan Seyyar, URGE projesi kapsamında mevcut pazarlarda derinleşmek ve başta Uzakdoğu pazarları olmak üzere yeni pazarlara açılmak için adımlar attıklarını ifade etti.


Şili heyeti kapsamında Santiago ve Curico bölgelerinde, taze kiraz ve üzüm üreticisi ve ihracatçısı firmaların plantasyonlarına ve işletmelerine inceleme gezileri gerçekleştirilecek. Yine Santiago’da üretici ve ihracatçı birlikleri ile toplantılar gerçekleştirilecek.

TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Birlik Başkanı Rıza Seyyar ve Şili Tarım Bakanlığı üst düzey yetkilileri katılımı ile Tarım Bakanlığı’nda toplantılar gerçekleştirilecek. Heyet, ayrıca Tarım Bakanlığı Üretim ve İhracat Enstitüsüne bir ziyaret gerçekleştirilecek.