Adı değiştirilen ve üye sayısı 22’den 13’e düşürülen Hâkim ve Savcılar Kurulu, önceki gün Cumhurbaşkanı’nın da 4 üyeyi belirlemesiyle tamamlandı. Meclis’in seçtiği avukat Songül Yazar kurulun tek kadın üyesi. 


13 üyeli yeni Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), 7 Haziran Çarşamba günü mesaiye başlayacak. 2010’daki anayasa değişikliğiyle üye sayısı 7’den 22’ye çıkarılan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 3 daireli olmuştu. 16 Nisan’daki anayasa değişikliği ile HSYK’nın adı HSK olarak değiştirilirken, 22 olan üye sayısı 13’e, daire sayısı ise 3’ten 2’ye indirilmişti.

3 HSYK ÜYESİ HSK’DA

HSK’nın 7 üyesi TBMM, 4 üyesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından seçildi. Erdoğan’ın HSK’ya 4 üyeyi atama kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. HSYK üyelerinin görevleri 6 Haziran’da sona erecek, yeni HSK üyeleri 7 Haziran’da görevlerine başlayacak. Eski HSYK’nın 2’si Cumhurbaşkanı, 1’i TBMM tarafından seçilen 3 üyesi de HSK’da yer alacak.

TEK KADIN ÜYE 2 DOÇENT

Yeni HSK’da 2 doçent ve biri Kurul’un Başkanı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ olmak üzere 3 yüksek lisanslı isim yer alıyor. HSK’nın 13 üyesi de evli. HSK üyelerinin 1’le 6 arasında sayısı değişen çocukları var. HSK’nın başkanı Anayasa gereği yine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ olurken, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek de tabii üyesi olacak. Bozdağ, 1965 doğumlu ve 52 yaşında. İpek, 1959 doğumlu ve 58 yaşında. Kurul’un en kıdemli üyesi İpek. TBMM’nin seçtiği 42 yaşındaki avukat Songül Yazar yeni HSK’daki tek kadın ve en genç üye. Yazar 1975 doğumlu. Kurul’un biri Cumhurbaşkanı diğeri TBMM tarafından seçilen kıdemli diğer 2 üyesi ise 1961 doğumlu 56 yaşındaki Mehmet Yılmaz ve Hamit Kocebey.

HSK’DA İÜ MEZUNU AĞIRLIĞI

Tabii üye Kenan İpek’le birlikte HSK’nın beş üyesi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, bir üyesi Marmara Hukuk Fakültesi, iki üyesi ise İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi mezunu. Böylece yeni HSK’da sekiz üyeyle İstanbul Üniversitesi mezunları ağırlıklı olarak yer aldı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu üye sayısı ise dört. Kurul’un başkanı Adalet Bakanı Bozdağ ise önce Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Yüksek lisansını Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dinler Tarihi Anabilim Dalı’nda tamamladı. Bozdağ, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.

1- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ (Başkan).

2- Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek (Tabii üye).

3- Mehmet Yılmaz: HSYK eski Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı’ydı

4- Halil Koç: HSYK eski üyesi ve 1. Daire Başkanı’ydı.

5- Hüseyin Şahin: Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili’ydi.

6- Mehmet Akif Ekinci: İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili’ydi.

7- Cafer Ergen: Danıştay üyesiydi.

8- Alp Arslan: HSYK üyesiydi.

9- Hamit Kocabey: MHP ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin avukatı. MHP MYK üyesiydi.

10- Songül Yazar: Avukat. AK Parti Beyoğlu Belediye Meclisi üyesiydi.

11- Yaşar Şimşek: Yargıtay Genel Sekreteri’ydi.

12- Ali Cengiz Köseoğlu: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesiydi.

13- Mehmet Ademoğlu: Yargıtay üyesiydi.