Hükümetin memura sunacağı zam teklifi bugün açıklanacak. Fakat hükümet bütçeyi zorlamayacak. İşte hükümetin memura vereceği son rakam...


Hükümet, memur ve memur emeklilerini ilgilendiren zam teklifini bugün yapacak. Sendikaların yüzde 30'a varan zam taleplerine karşın hükümet bütçeyi zorlatmamayı hedefliyor. İş koluna göre 'ek ödeme' ya da 'seyyanen ödeme' seçeneklerini de sunacak olan hükümet, ilk olarak yüzde 5,2'lik teklif sunacak. Hükümetin son rakam ise yüzde 6,6...

Hükümet ile toplu sözleşme pazarlığına oturacak olan memur sendikalarının zam talebi bütçeye takılacak. Bütçede 2012 yılı enflasyon oranı yüzde 5,2 olarak öngörüldüğü için öncelikle bu rakamın aşılmasının pek beklenmediğine dikkat çekiliyor. Bu nedenle, hükümet bugün ilk zam önerisini 2012 yılı için yüzde 5,2, 2013 için yüzde 5 olarak teklif edecek. Ancak, hükümetin Katılım Öncesi Ekonomik Programda 2012 yılı enflasyonunu yüzde 6,6 olarak öngördüğü için, bütçeye ek ödeneğin de bu çerçevede konulduğu biliniyor. Bu kapsamda zam teklifinin pazarlıklara göre yüzde 1,4'lük bir artışla bu orana çekilebileceği kaydediliyor. Verilecek bu oranlara iş kollarına göre 'ek ödenek' ya da 'seyyanen ödeme' şeklinde bir fark verilmesi de getirilecek.

SENDİKALARDAN YÜZDE 30 TALEBİ

Hükümet ile memur sendikaları arasındaki pazarlığın ilk teklifi bugün hükümet tarafından yapılacak görüşmede dile getirilecek. Memur-Sen, 2012 yılı için memurlara yüzde 16, Kamu-Sen yüzde 20, KESK yüzde 30 zam talep etmişti. Toplu sözleşme görüşmelerinin 21 Mayıs'ta sona erdirilmesi hedefleniyor. Şayet görüşmeler tamamlanırsa memurlara 15 Haziran'da altı buçuk aylık maaş farkı ile birlikte ödeme yapılması öngörülüyor. Hükümetin, memur ve emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme pazarlığında, kamu emekçileri Memur-Sen başkanının başkanlığında, hizmet kollarında yetkili 11 sendika başkanı ve 3 konfederasyonun birer temsilcisi olmak üzere toplam 15 sendikacıyla masada temsil ediliyor. Mevcut yetki dağılımına göre masada Memur-Sen'den 9, Kamu-Sen'den 4, KESK'ten de 2 sendikacı bulunuyor.

5,2 İLE BAŞLANACAK 6,6'DA DURULACAK

Buna göre tüm pazarlıklar bütçeye konulan enflasyon oranına göre sekilenecek. 2012 yılı bütçe hedefinde enflasyon oranı yüzde 5,2 olarak belirlenirken, 2 yıllığına yapılacak pazarlıklar 2013 yılını da etkileyecek. Böylece 2013 yılı bütçe hedefinde konulan yüzde 5 enflasyon oranı da dikkate alınacak. Hükümet bugün (14 Mayıs) yapacağı ilk teklifinde bu oranlar üzerinde pazarlığı başlatacak. Ancak, hükümetin bir başka enflasyon hedefi daha bulunuyor. Bunu da Katılım Öncesi Ekonomik Programda ilan etti. Buradaki enflasyon oranları ise 2012'de yüzde 6,6, 2013 yılında ise yüzde 5 olarak öngörülüyor.

Yüzde 1,4'lük pazarlık opsiyonu

Yetkililer, toplu sözleşme şeklindeki pazarlığın bir ilk olacağını hatırlatırken, akçeli konuların görüşülmesinden çok, iş kollarının sosyal talepleri boyutunun öne çıkabileceğine dikkat çekiyorlar. İş kollarında imzalanılacak toplu sözleşmede eğitim, sağlık, ulaştırma gibi toplam 11 hizmet kolunda yetkili sendikaların başkanları imza yetkisine sahip olacak. Başkanlar uyuşmazlık halinde sadece kendi hizmet kolundaki alt bölümü Hakem Kurulu'na taşıyabilecek. Öte yandan pazarlıklarda ilk teklif olan yüzde 5,2'ye göre aradaki yüzde 1,4'lük farkın da hükümet nezdinde pazarlık opsiyonu olarak tutulduğu belirtiliyor. Bu kapsamda sendikaların yüzde 6,6'yı isteyeceği ve hükümetin de bunun altına düşmeyeceğine dikkat çekiliyor. Bu rakamların üstü bütçe dengelerini bozacağı için pek mümkün görünmüyor. Bu durumda 2012 ilk 6 ayı için yüzde 6,6 çerçevesinde sendikaların aradan geçen 5 aya ilişkin faiz beklentileri de göz önüne alınarak yüzde 3,5, ikinci 6 aylık dönem için ise yüzde 3 artış verilecek. Aynı şekilde 2013 yılında ise hem bütçe hedefinde hem de katılım öncesi programda yüzde 5 olarak öngörülen enflasyon oranına göre 2,5+2,5 verileceği tahmin ediliyor.

3 milyon kişi maaş alıyor

Kamuda toplam 3 milyon 99 bin kişi maaş alıyor. Bunun 2 milyon 416 bini kadrolu memur, 169 bin 282'si sözleşmeli, 357 bin 413'ü sürekli işçi, 21 bin 622'si geçici işçi, 21 bin 872'si geçici personel, 112 bin 589'u da diğer personel grubunda bulunuyor. Yapılacak görüşmeler 2 milyon 416 bin memur ile birlikte yaklaşık 1 milyon 856 bin memur emeklisini ilgilendiriyor. Sözleşmeli personelin durumu şimdilik belirsizliğini koruyor. Bu pazarlıklarda sistem katsayı ile çalıştığı için memur emeklileri artışları aynen alacak.