Teklifi, BM aracılığıyla Talat'a ileten İngiltere Başbakanı Brown'a Rumlar tepki gösterirken, Türk tarafı ılımlı yaklaştı.

Türkiye ve Yunanistan ile birlikte Kıbrıs'ın üç garantör ülkesinden biri olan İngiltere, Ada'da devam eden barış müzakerelerini teşvik için taraflara 'toprak' teklifinde bulundu. İngiltere Başbakanı Gordon Brown KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a “müzakerelerde bir çözüme ulaşılması durumunda, Kıbrıs'taki İngiliz üssü topraklarının bir bölümünü yeni Birleşik Kıbrıs'a vermeye hazır olduğunu” bildirdi. BM aracılığıyla Talat'a kararını ileten Başbakan Brown, “Birleşik Kıbrıs'a yaklaşık 116.5 kilometrekare bir alanı bırakmayı planladığını” açıkladı. İngiltere'nin Kıbrıs'ta 2 askeri üssü bulunuyor. Kıbrıs'ın adadaki üsleri ada yüzölçümünün % 3'ünü oluşturuyor. BM tarafından Kıbrıs'ta yapılan açıklamada, önerinin koşullu olduğu, koşulun da, “iki toplum liderleri arasında kapsamlı bir barış antlaşması sağlanması, antlaşmanın iki toplumun çoğunlukları tarafından onaylanması ve her iki tarafça da, tüm onay süreçlerinden geçerek kabul edilmesi olduğu' belirtildi.

TALAT: RUMLARA TEŞVİK İÇİN

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İngiltere'nin Kıbrıs'ta çözüm halinde toprak önerisinin, müzakerelerde harita ve toprak konuşulurken değerlendirileceğini belirterek, önerinin, Rum tarafının bu konudaki isteksizliğini ortadan kaldırmak için yapılmış girişim olarak algılanabileceğini söyledi. Öneriye Rum yönetimi ve siyasi partilerinden ise tepki geldi. Rumlar, İngiltere'nin önerisine, “Kıbrıs Rum tarafının çözüm için teşvike ihtiyacı yoktur. Çözüm bulunması yönünde daha yapıcı bir tavır sergilemesi için Ankara'ya baskı yapılmalıdır” karşılığını verdi.

Orams davası bugün başlıyor

KKTC'de eski Rum malı üzerine villa inşa eden Linda-David Oram çifti ile mülkün eski sahibi Kıbrıslı Rum Meletis Apostolides arasında açılan ve kamuoyunda “Orams davası” olarak bilinen dava, bugün İngiltere İstinaf Mahkemesinde görüşülmeye başlaya- cak. Geçen Nisan ayında Avrupa Toplulukları Adalet Divanı (ATAD), Oram çiftinin KKTC'deki emlakiyle ilgili tavsiye kararı almış, bu kararın da KKTC'de emlak sahibi olan çok sayıda İngiliz için emsal oluşturabileceği belirtilmişti./yeni şafak