Terörizme destek suçundan haklarında uluslararası arama ve tutuklama emri bulunan Kartal ve Doru'nun 24 Martta İspanya'nın başkenti Madrid'de yakalanmasından sonra, İspanyol hükümetinin 8 Mayısta başlattığı iadeyle ilgili yasal süreç dün sona erdi.

Savcılığın da geçen haftalarda karşı çıktığını iade talebini Ulusal Mahkemenin reddetmesine rağmen, prosedür gereği iadeyle ilgili son kararı İspanyol hükümetinin vereceği bildirildi.

Terör örgütü adına İtalya, Norveç, Belçika, Danimarka, Hollanda, Rusya gibi ülkelerde faaliyetlerde bulunarak terörizmi öven propagandalar yapmakla suçlanan Kartal'ın Belçika'dan ve Doru'nun da Fransa'dan siyasi sığınma hakkı bulunuyor.

Remzi Kartal, daha önce Almanya ve Fransa'da da yakalanmış, ancak Türkiye'nin iade talebi bu ülkeler tarafından da reddedilmişti.

REMZİ KARTAL KİMDİR ?

1991 yılında DEP milletvekili olarak Parlamento'ya giren Remzi Kartal bu partinin 1994 yılında kapatılmasının hemen ardından tutuklanmamak için yurtdışına kaçtı.

Yurt dışındaki diğer DEP'lilerle "DEP ile Dayanışma Bürosu"nu kuran Kartal, 1995 yılında Sürgünde Kürdistan Parlamentosu'nun (PKDW) kuruluş çalışmalarında yer aldı. PKDW'nin Yürütme Kurulu'nda yer alan Kartal, 1999 yılında parlamentonun kendisini feshi ardından Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) kuruluş çalışmalarında yer aldı