Hemoroit sorunu kişilerin yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu nedenle hemoroit sorunu olan kadın ya da erkeklerin hemen vakit kaybetmeden konusunda uzman olan bir hekime başvurarak bu şikâyetlerinden kurtulmaları gerekir. Aksi halde sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürdürmek onlar için hayal olabilir. Öyle ki hemoroit olan bir kişinin günlük aktivitelerini gerçekleştirmek bile zor hal alır. En basiti istedikleri gibi oturup, yatmak bile onlara ıstırap vermektedir.

Hemoroit dokusu aslında herkes de olan ve de yaşam kalitemiz için de çok önemli bir dokudur. Bağırsağın bittiği ve hemen anüsün yani makatın başladığı bölgede damarsal bir dokudur. Atardamarın ve toplardamarın birleştiği bir damar yumağıdır. Anüsün bağırsakla birleştiği bölgedeki dişli çizgi denilen anatomik bölgenin, üst tarafında kalan yani bağırsağın içinde kalan hemoroit dokusuna iç hemoroit denilmektedir.

İç hemoroit anüsün içerisinde gelişir. İç hemoroitte ağrısız kanama en önemli belirtidir. Makatın dışında kalan hemoroit dokusuna da dış hemoroit denilmektedir. Dış hemoroit ise anüsün çevresinde gelişir ve ince bir deri ile kaplıdır. Eğer bu damarın içerisi kan ile dolarsa çok ağrı yapmaktadır.

HASTALIĞIN SEYRİ

Günlük yaşamamızda belli bir görevi olan ve çok önemli olan bu doku eğer şişer ve sarkmaya başlar ise yani içerisindeki toplardamarın basıncı artarsa, o zaman bir hastalığa dönüşmektedir. Çünkü sarkma beraberinde kanamayı ve ağrıyı oluşturur. Hemoroit hastalığı dört evrede incelenmektedir.

* Birinci evrede dışardan ele gelen bir meme yoktur. Tuvaletle birlikte özellikle ıkınıldığında kanama ön plandadır.
*ikinci evreye geldiğinde, büyük tuvaletin yapılması sonunda dışarıya çıkan hatta şişen memeler görülmeye başlanır. Ama tuvalet bittikten sonra bu şişlikler kendiliğinden sönecektir.
* Üçüncü evreye geldiği zaman artık daha fazla kanama ve ağrı görülmektedir. Ayrıca tuvaletten sonra hasta memeleri kendi kendine sönmediği ve küçülmediği için eli ile içeri itmek ya da beklemek zorunda kalır.
* Dördüncü evreye gelindiğinde ise oluşan memeler sürekli dışarıdadır. Bu evre çok sıkıntılı bir evredir. Sürekli olarak kanama ve ağrı oluşmaktadır. Bu hemoroit dokusu artık dışarıda durduğu için ülserleşmeler meydana gelir.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Hemoroit tedavi edilse bile tekrarlayabilir. Fakat tedavisi mümkündür. Öncelikle başlangıç safhaları için ilaç tedavisi uygulanır. İlerlemiş ve memeleşmiş hemoroitler için ise cerrahi müdahale gerekebilir. Hastaların tekrar oluşmaması için yapması gereken önlemler mevcuttur. Kabız olmamaya özen göstermek, acılı ürünler yememek gibi.

Kadinlaralemi.com