Aşık, yaptığı açıklamada, iklimi severek yöreye adaptasyonun sağlayan kivi tarımının Piraziz, Bulancak, merkez ilçe, Dereli, Keşap, Yağlıdere, Güce ve Eynesil ilçelerinde yaygın bir şekilde yapıldığını belirtti.
 
Bölge insanının kivi ile yaklaşık 10 yıl önce tanıştığını, yüksek gelirinden dolayı tarımının benimsendiğini belirten Aşık, ''Çiftçilerimiz kivi yetiştirmeye yaklaşık 10 yıl önce hobi olarak başladı. Daha sonra gelir getirdiğini görünce ekonomik anlamda tarımını yapmaya başladılar'' dedi.
 
Piraziz'de 250 çiftçinin 150 dönüm alanda yılda ortalama 150 ton kivi üretimi yaptığını ve bunun yüzde 80'ini sattığını belirten Aşık, şunları kaydetti:
 
''Kivide kesinlikle pazarlama sorunu yok. Çünkü Türkiye tüketmiş olduğu kiviyi üretemiyor. Dışarıdan ithal ediyor. Vatandaşın satmasında sıkıntılar olabiliyor. Bunun nedeni de 100-200-300 kilo kivi üreten üreticilerimiz, ürününü pazara ulaştırmada sıkıntı yaşayabiliyor. Yada az ürünü olduğu için satamayabiliyor. Ama pazara indirirse satmak isterse alıcısı var. Türkiye'de kivi tüketimi 60-70 bin ton civarında. Üretim de 30-32 bin ton dolayında. Bundan çıkan sonuç Türkiye ürettiği kivinin ancak yarısını tüketebiliyor. Diğer yarısı İran, Yunanistan ve diğer ülkelerden ithal ediliyor.''
 
Aşık, kivi tarımının cazip olması nedeniyle üretim alanları ile birlikte her yıl üretim miktarının arttığına dikkati çekerek, ''Bir kök kivi ağacında 150-200 kilo kivi üretilebiliyor. Doğal olarak da arazisi uygun olan su sorunu olmayan çiftçi kivi üretimine tercih edebiliyor. Pazarlamada da bir sıkıntı yok. Belli bir oranda üretimin artması normal ancak 3-5 yıl sonra üretimin kontrol altına alınması gerekiyor. Üretim kontrol altına alınmaz ise fındıkta yaşanan sorunlar bir 15 yıl sonra kivide de yaşanabilir. Üretim aşırı çoğaldığı zaman tüketim artmayacağına göre bu sefer kivinin fiyatı düşecek satılmayacaktır. Bakanlığımızın gelecek için kiviyle ilgili plan ve proje yapması gerekmektedir'' diye konuştu.
 
Bir süre önce gözleri fındık dalında olan üreticinin şimdi ise gözlerinin kivi asmasında olduğunu dile getiren Aşık, ''Fındığın yanında kivi aile ekonomisine iyi miktarlarda girdi sağlamaya başladı. Her iki ürünü yetiştiren üretici, sadece fındıkla geçimini sağlayan üreticilere göre ekonomik yönden çok rahat bir durumda '' dedi.
 
Aşık, kivi tarımının fındık, ilaç, gübre, harman ve patoz gibi giderleri olmadığına değinerek, şöyle devam etti:
 
''Kivinin kilosu 1,30 ile 1,50 lira civarında satılıyor. Bir dönümlük fındık bahçesinden 200 kilo fındık elde ediliyor, yılına göre bundan üretici en fazla bin 500 lira kazanıyor. Kivinin 1,50 liradan satıldığı düşünüldüğünde bir dönüm arazide yetişen kividen 6 ve 7 bin lira gelir elde ediliyor. Bu da bir dönüm araziden fındık ile kivinin bıraktığı geliri açıkça ortaya koyuyor. Kivide birim alanda elde edilen gelirin fındığa göre çok fazla olması nedeniyle, yörede kivi tarımı büyük gelişme gösterdi. Kivi tarımının öğrenmesi ve üretilen kivinin en iyi şekilde değerlendirilmesi için ilçemize kivi üreticileri birliği kurulması için çalışma başlatacağız.''
 
-SAMANYOLU FİNANS-