ABD Başkanı Barack Hussein Obama, görevinin ikinci gününde önemli kararlara imza attı

Obama, Guantamano Cezaevi"nin 1 yıl içinde kapatılması, terör şüphelilerinin yargılandığı askeri mahkemelerin gözden geçirilmesi ve şüphelilerin sert yöntemlerle sorgulanmasını yasaklayan bir emir verdi. Guantanamo, 11 Eylül saldırılarını izleyen ABD"nin Afganistan operasyonundan sonra kurulan, yüzlerce yabancı terör sanığının yıllarca yargılanmaksızın tutulduğu ve sonrasında da askeri mahkemelerde yargılanmaya başlandığı, dünyada büyük tepki gören bir kurumdu.
Guantanamo"da geçen yıllarda yaklaşık 600 tutuklu bulunurken, bu sayı şu anda 245. Başkan Obama, kararları imzalarken yaptığı açıklamada, teröre karşı mücadelenin süreceğini, ancak bunun, ABD"nin insan haklarına saygı gösteren kendi koşulları çerçevesinde yapılacağını söyledi. Obama"nın diğer icra emri çerçevesinde de bütün ABD güvenlik personelinin, sanıkları sorgulamasında ABD Kara Kuvvetleri"nin ilgili el kitabındaki ilkelere uyması öngörülüyor.
Öte yandan Obama, görevinin ikinci gününde Ortadoğu Özel Temsilciliği"ne eski Senatör George Mitchell"i atadığını açıkladı. Hamas"ın roket saldırılarını eleştiren Obama, “Kalbimiz, gıda ve temiz su ihtiyacında olan acil tıbbi yardım bekleyen Filistinlilerledir” diyerek İsrail"in Gazze ablukasını eleştirdi. Obama, İsrail"den yardım için geçiş noktalarını açmasını istedi.

MİLLİYET