Wikileaks Türkiye belgelerini yayınlayan Taraf Gazetesi, dünkü sayısında 2002 Beyaz Saray görüşmesi öncesinde Başkan George W. Bush"a gönderilen Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında yazılan telgrafın içeriğine yer verdi. Dönemin ABD Büyükelçisi W.Robert Pearson o sıra başbakan ve milletvekili olmayan Erdoğan hakkında “Kendini çok büyük görüyor, aşırı gururlu; hakettiği saygıyı gördüğüne inanmadığı zamanlarda, hem kendi kafasındaki imajı hem de gururu kolaylıkla incinebiliyor ve eleştiriye kötü tepki veriyor” yorumunu yapıyor.

Erdoğan"ın “defansif, hükümran hatta otoriter duruşunun, cakalı hareketlerinin” Kasımpaşa"da yetişmesinden, imam-hatip okuluna devam etmesinden ve profesyonel futbol oynamasından ileri geldiğini anlatıyor. Pearson Bush"a “Fenerbahçe"nin koyu bir taraftarıdır. Sarı ya da sarı ve mavi renklerde motifleri olan bir hediye çok beğenilecektir, hele bir de Erdoğan"ın futbol tutkusuna ilişkin bir sözle birlikte sunulursa” önerisinde bulunuyor.

3 Kasım seçimlerinin kazanan lideri olarak Erdoğan"ın 10 Aralık 2002"deki Beyaz Saray ziyaretinden birkaç gün önce, Başkan Bush"un masasına ulaşan Pearson imzalı ve 4 Aralık 2002 tarihli gizli bir telgraf konuldu.

"Anahtar nitelik"


Pearson, “Oval Ofis Portresi” değerlendiresi diye adlandırılan telgrafta Erdoğan portresinde şu değerlendirmeyi yaptı: “Tayyip Erdoğan, bizim AKP hükümetini, Irak ve ABD"nin diğer stratejik çıkarları konusundaki kamuoyu görüşünü etkileyebilme yeteneğimiz açısından anahtar nitelik taşıyor. Erdoğan, kendisiyle çok gurur duyan bir adam ve Kemalist devletin onun kamusal hayata tamamen dönmesini engelleme çabaları, bu gururu arttırıyor. Dolayısıyla, Erdoğan"a şimdiden hükümetin başıymış muamelesi yapmak, ABD"nin Türkiye"deki nüfuzu açısından muazzam getiri sağlayacak ve Kopenhag Zirvesi"nde Türkiye"ye katılım müzakereleri için tarih verilmesine olan kuvvetli desteğimizi AB nezdinde vurgulamış olacaktır.”