Türkiye  Cumhuriyeti Kültür ve  Turizm Bakanlığı   beklediği  güzel  haber  geldi.  Evelki  gün Diyarbakır Surları ve Hevsel  Bahçeleri'nin ardından, Dünde Efes de  Dünya Miras  Listesine Kaydedildi, Darısı  Aydın  İlinin   başına, deyip yazıma  başlamak  istiyorum, yazı  bitiminde  Aydın'a  dönüş  yapacağım.

Bu son  gelişmeler ardından UNESCO  Dünya  Miras  listesine  kayıtlı, Dünya  Miras  alanlarımız  şöyle  oldu:

1- İstanbul'un  tarihi   alanları (1985)  

2- Göreme Milli  Park  ve Kapadokya (1985)    

3- Divriği  Ulu  Camii  ve Darusşifası(1985)

4-Hattuşa:Hitit Başkenti  (1986)    

5-  Nemrut  Dağı(1987)    

6- Xanthos- Letoon(1987)  

7- Hieropolis- Pamukkale(1988)

8-Safranbolu Kenti(1984)  

9- Troia  Arkeolojik  Siti(1998)    

10-  Selimiye   Cami   ve  Kulliyesi    (2011)

11- Çatalhöyük Neolitik  Kenti(2012)    

12- Bursa ve  Cumalıkızık Osmanlı İmparatorluğu  doğuşu(2014)

13- Bergama Çok katmanlı Kültürel Peyzaj(2014)  

14- Diyarbakır Kalesi  ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı(2015)  Yeni

15- Efes( 2015)  Yeni.

Bu  vesile ile bu   yıl   yeniden  iki  dosyanın kabul  edilmesi çok önemli bir  başarıdır  bence.

Konu  ile  ilgili  sosyal medya üzerinden açıklama yapan Kültür ve  Turizm Bakanı  Ömer Çelik, Bakanlık  olarak  Türkiye'nin tarihi ve kültürel mirasının korunması, tanıtılması, ve  gelecek nesillere  aktarılması için  ulusal ve  uluslararası düzeyde  çalışmaların devam edeceği vurgulandı.

Efes  ile  Birlikte Dünya Miras  Listesi'ndeki Varlık  Sayımız  15   oldu, yazımın girişinde  listeyi  ve  tarihleri  bilgilerinize  sunmuştum.

Tarihi ve kültüre  gösterdiğimiz  önemin  meyvelerini bir  bir  toplamaya başladık. Bakanlık  için  büyük  bir  başarı.

efes.jpg

Almanya'dan  beklediğimiz  2  güzel  haber  gelir  gelmez, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ve Efes artık  resmen bir  dünya mirası oldu. Düşünebiliyor musunuz? Bundan   daha  güzel   haber  olur mu? Almanya'nın Bonn  kentinde  düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem toplantısında Efes ve Diyarbakır dosyalarımız UNESCO Dünya Miras  listesine kaydedildi, derim ki 2016  yılında darısı Aydın ilinin   başına. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, çok  önemli   olduğu   gibi, yerinde   görmekte  fayda  var, daha sonraki yazılarımızda detaylı ele alınacaktır.

Efes, bildiğiniz  gibi  dönemin en  önemli  bilim, kültür ve  sanat  kenti. Adaylık  süreci  boyunca Bakanlığımız  ile  ilgili  kurum  kuruluşlar tarafından yoğun ve  titiz bir  çalışma ile  yürütüldü. Emeği geçen herkese burada bir  kez  daha  teşekkür ederken Antik döneminin  en  önemli merkezlerinden  biri  olan Efes tarih  öncesi dönemden  başlayarak  Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler  ve  Osmanlı dönemleri boyunca yaklaşık 9 bin  yıl kesintisiz yerleşim alanı olarak kullanılmış  ve tarihinin tüm aşamalarında kenti ve  kültürel,  ticari merkez  olmuştur. Efes bütün  dünyanın üzerinde ortak kültürel miras  olarak  mutabakata  vardığımız  bir  yer. Dünyanın  neresine  giderseniz gidin Anadolu'dan  Bahsettiğiniz zaman insanların ortak  referans noktası  olarak Efes'i andığını   görürsünüz. Ayrıca Efes Türkiye'nin en çok  ziyaret  edilen ören  yerlerinden biri  ve  yılda 2 milyon  ziyaretçi  ağırlıyor. Dünya Miras listesine  girdikten   sonra 2016  yılında  beklenen  ziyaretçi sayısı 4 milyonu bulacaktır, Aynı şey  Diyarbakır içinde  geçerlidir. Bakanlık  olarak  ülkemizin tarihi ve  kültürel  mirasının korunması,  tanıtılması ve gelecek  nesillere  aktarılması için  ulusal ve  uluslararası düzeyde çalışmalarımız devam  ediyor  ve  kararlılıkla  devam  edecektir. Aydınpost  köşe  yazarı  olarak ve   bir  turizmci  kimliğimle   gelişmelerin  takipçisi  olacağım. Etrafımızdaki ülkelerde  büyük  trajediler  yaşanıyor, bu  trajedilerin  bir  kısmı da  kültürel  mirasın  yok  edilmesidir DAEŞ  denilen  insanlığın belası bir  terör  örgütü, insanlığın mirasını  tehdit ederek Türkiye olarak  sahip  olduğumuz zengin kültürel  mirasa ve  tarihe  sahip  çıkarak bu  topraklarda  yaşayan  tüm medeniyetlerin gelmiş  geçmiş tüm  devletlerin mirasçısı  olduğumuz  mesajını  veriyoruz. Evvel ki  gün  Diyarbakır  Surları ve  Hevsel Bahçeleri listeye  alınır  alınmaz Diyarbakır Valisinden  tutun,  Belediye  Başkanına   kadar televizyonlara çıkıp Diyarbakır  ili  için ne kadar  önemli  olduğunu anlattılar, turizmin  nasıl  gelişeceğini  söylediler.

Aydın Avcı olarak Türkiye Cumhuriyeti Kültür  ve Turizm  Bakanlığını çalışmalarından ötürü kutluyorum. Umarım 2016 yılında bir  aday Aydın İli Kültür Varlıkları Antik  Kentleri  ile  Alabanda- Alinda- Anaia-Aphrodisias- Didyma-Magesia-Miletos-  Nysa- Prıene-  Tralleis- UNESCO   Dünya   miras  listesine   dosya  hazırlanır, yetkili   kurumlar  başta  Valilik  olmak  üzere bu  işe el  atarsa çok güzel şeylerin olacağına inanıyorum. Yeri gelmişken 5  yıldan  bu  yana Aydın İlimizin müzesinde  müze  kart  verecek  makinemiz yok. Bu yazımdan sonra kısa zaman içinde yetkililerin  müzemize müze kart makinesi  getireceklerine inanıyorum. Müze Kart  hizmetini  Aydın Arkeloji Müzemizde alacağımız  günü  iple  çekiyorum.

Değerli Aydınpost okuyucuları,  bu değerlendirmeler  çerçevesinde,  hatırlatmam   gereken   çok  önemli  not, İzmir'in Selçuk  İlçesi'ndeki Efes Antik Kenti'nin Dünya  Kültür Mirası  asıl  Listesine  dahil  olması için  1994  yılında   başvuru   yapılmıştır, Efes'in  geçici listesinden çıkarılıp asıl listeye dahil edilme süreci,  Selçuk  Belediyesi ve  İzmir Büyükşehir  Belediyesi'nin çabaları ve kurumlar  arası diyalog ve  birlikte  yönetim  anlayışı ile  ivme kazanıp bu başarı elde edilmiştir. Bilmem anlatabildim mi?

Lafı daha fazla uzatmadan darısı Aydın’ımızın başına diyerek yazımı sonlandırıyorum.

Bir sonra ki yazımda görüşmek üzere hepinize hayırlı işler diliyorum.

Hoşçakalın...