Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar,  yaptığı açıklamada, deprem gibi doğal felaketlerde ölümlerin yaklaşık yüzde 80'inin yıkıntı altında oluşan beyin, kalp, akciğer ve karın organlarındaki travmaya bağlı hayati organ yaralanmaları sonucu geliştiğini belirtti. Hayatta kalan depremzedelerin yüzde 10'unda hafif yaralanma, yüzde 10'unda ise ciddi boyutta travmatik yaralanma oluştuğunu ifade eden Süleymanlar, ''Yaralanan kişilerin yüzde 5'e yakınında kas ezilmesi (Crush sendromu) gelişmekte'' dedi.
 
Ezilme sendromu sonucunda, kan hacminde azalma, potasyum mineralinde artma, akut böbrek yetmezliği, kalp ve akciğer yetmezliklerinin ortaya çıkabildiğini ifade eden Süleymanlar, ezilme sendromunun depreme bağlı ölümlerde ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Hızlı ve organize tıbbi hizmet ile ezilme sendromuna bağlı ölümleri önlemenin veya sınırlandırmanın mümkün olduğunu belirten Süleymanlar, ezilme sendromuna bağlı ölümlerin müdahale edilerek önlenebileceğini söyledi.
 
Van depreminde 30 kişi diyalize bağımlı kaldı
Süleymanlar, derneğin hazırladığı rapora göre, Van depreminde ezilme sendromlu hasta sayısının 80 civarında olduğunu belirterek, ''Van depreminde ezilme sendromlu hastaların 30'unda hemodiyaliz tedavisi gerekiyor'' dedi.
 
Bu hastaların başta Ankara ve Erzurum olmak üzere çevre illerde tedavi edildiğini bildiren Süleymanlar, göçük altında kalan hastaya tıbbi müdahalenin mümkün olduğu kadar kısa sürede yapılmasının önemine dikkati çekti. Süleymanlar, ''Depremzede göçük altında olsa bile ulaşılabilen bir yerinden damar yoluyla sıvı tedavisine başlanması kişinin hayatını kurtarıyor. Kalp durması ve akut böbrek yetmezliğinin önlenmesinde sıvı tedavisine erken başlanması çok önemli'' dedi.
 
Depremin ardından Türk Nefroloji Derneği olarak bölgeye hekim, hemşire ve malzeme gönderdiklerini belirten Süleymanlar, ''Biz Van depreminde aslında iyi bir sınav verdik, crush sendromuna bağlı ölümleri en aza düşürdük ki dünya ortalamasının altında olduğunu tahmin ediyorum'' diye konuştu.
 
AA