Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kültür eski Bakanı Fikri Sağlar ve Birgün Gazetesi aleyhine açtığı tazminat davasının en erken tarihte görülmesi için mahkemeye başvurdu. Büyükanıt'ın başvurusunu değerlendiren mahkeme duruşma tarihini 9 Temmuz olarak belirledi. Sağlar, Büyükanıt'ın emekli olmadan önce davanın bitmesini sağlamak istediğini belirtti.
Fikri Sağlar'ın geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Orgeneral Büyükanıt'ın Dolmabahçe'de yaptığı görüşmeye ilişkin yazdığı nedeniyle Büyükanıt ve eşi Filiz Büyükanıt 100 bin YTL'lik tazminat davası açmıştı. Daha sonra Orgeneral Büyükanıt ve Filiz Büyükanıt mahkemeye başvurarak davanın erkene alınmasını istediler. Avukatları Levent Koçer tarafından Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi'ne yapılan başvuruda, “Davalıların eylemlerinin yarattığı infial, yargılamanın öncelikle ele alınması halinde gerek müvekkillerimin mağduriyetinin sonlanmasını ve gerekse kamuoyunda yaratılan belirsizliğin de kısmen dahi olsa giderilmesini sağlayabileceğinden duruşma gününün en erken tarihe inhisar ettirilmesi” istendi. Mahkeme de bu başvuruyu dikkate alarak duruşmayı erkene aldı ve duruşma günü olarak 9 Temmuz'u belirledi.


"TOPLUMDA DERİN KUŞKULAR YARATACAK"

Karar üzerine Sağlar yaptığı açıklamada, Genelkurmay başkanlarının görevlerini uzatmak da dahil olmak üzere önemli mevkilerde bulunduğunu belirterek, “Bulunduğum makamın nüfuzunu hiçbir zaman kendi çıkarım adına kullanmadım, hele hukukun üstünlüğüne inanan bir kişi olarak yargıya toz kondurmadım ve bu nedenle İstanbul Barosu 'hukukun üstünlüğüne inanan siyasetçi olarak beni ödüllendirdi” dedi.

Davanın bir an önce görülmesi talebinin kendisini ve kendisi gibi düşünenleri yaraladığını söyleyen Sağlar, bu durumun yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğüne saygılı bir devlet olma tartışmasının sürdüğü sırada toplumda derin kuşkuların yaratacağını kaydetti.


"EMEKLİ OLMADAN DAVAYI BİTİRMEK İSTİYOR"

Sağlar, hiçbir tazminat davasında bugüne kadar böyle bir aciliyetin gündeme getirilmediğini ifade ederek, “Teamül, halk ve devlet için aciliyet gerektiren hallerde ki bu cezai davaları içermektedir, çok sık olmamakla birlikte duruşma günleri öne alınmaktadır. Nitekim Başbakan da aynı konuda dava açmış, Ankara Adliyesi sekretaryası normal prosedürünü uygulayarak duruşma günü olarak 9 Eylül tarihi belirlemiştir. Sayın Büyükanıt'ın bağlı olduğu Başbakan'ın teamülü bilmesi nedeni ile davanın erkene alınması talebi olmamıştır” dedi.

Sağlar şöyle devam etti:

“Verilen dilekçeden anlaşılan Sayın Büyükanıt'ın 30 Ağustos tarihinde emekli olacağı düşüncesi ile Genelkurmay Başkanı iken bu davanın başlayıp bitmesi istenmektedir. Genelkurmay Başkanlığı kullanılarak duruşma gününü erkene aldırma niyeti, makam nüfuzu ile davanın gidişatına da müdahale etme arzısını hissettirmektedir. Daha önce de iddianamede adını geçirdiği için Şemdinli savcısı meslekten men edilmişti. Bu davranışın Anayasa'nın kanun önünde eşitliği içeren 10'uncu maddesi ile 138'inci maddesindeki 'mahkemelerin bağımsızlığı' ilkesine ters düşmektedir.”