İşe 27 Mayıs 1960 darbesiyle başlayan Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu 27 Mayıs darbesinde rol alan ve halen hayatta olan subaylardan Ahmet Er ve Numan Esin'i dinleme kararı aldı.

Türkiye Gazetes'nin haberine göre Milli Birlik Komitesi (MBK) üyesi Ahmet Er ve Numan Esin darbeden sonra fikir ayrılığına düşüp yurtdışına sürgüne gönderilen 14'ler Grubu'nda yer alan ve Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının idam edilmesine karşı çıkan isimler. 

BİZ, ÖLDÜRÜLMELERİNE KARŞIYDIK

Komisyonun dinleme kararı aldığı Numan Esin darbeyi yapan Milli Birlik Komitesinin en etkili isimlerinden biriydi. 1. Ordu Komutanlığı Harekat Başkanlığında kurmay yüzbaşı olarak görev yaparken cuntaya katılan Esin darbeden sonra fikir ayrılığına düşen 14'ler Grubun'da yer aldı ve Madrid'e gönderildi. Hatıralarını “Devrim ve Demokrasi Bir 27 Mayısçının Anıları” adlı kitabında toplayan Esin, Meclis'in aldığı kararı normal karşıladığını belirtiyor ancak “Bunlar bütün milletlerin hayatlarında olan şeyler, fazla uzatmaya gelmez” ifadelerini kullanıyor.

“Veremeyecek hesabımız yok, gördüğümüzü bildiğimizi anlatırız” diyen Esin müdahaleyi savunsa da darbeden sonra yapılan idamlara karşı olduklarını şu sözlerle hatırlatıyor:

“Biz idama kesinlikle karşıydık, yurtdışına gönderilmesini istiyorduk. Zaten bunu açıkça o dönem dile de getirdik ama biz o dönemde 14'ler Grubundaydık etkili olamadık.”  Komisyonun dinleme kararı aldığı bir diğer isim olan Ahmet Er ise Manisa'nın Sünnetçiler köyünde yaşıyor. 85 yaşındaki Ahmet Er hasta ve yatağa bağımlı. Ankara'ya gitmesi pek mümkün olmayan Er, komisyon üyesi milletvekilleri tarafından yerinde dinlenebilecek. Anılarını “Hatıralarım” adlı bir kitapta toplayan Ahmet Er, “Komisyon üyelerine sağlığım elverdikçe bildiğimi anlatırım. Nefes problemim olduğu için çok uzun konuşamıyorum. Onlara bir de kitabımı vereceğim, zaten orada hepsini anlattım” ifadelerini kullanıyor. 

DARBEYE ZEMİN HAZIRLADILAR

Ahmet Er, sağlığınız el verirse ne anlatacaksınız, sorusuna şu cevabı veriyor: “Özellikle Halk Partisinin darbedeki rolünü anlatacağım, çünkü CHP 1960 darbesinin bizzat göbeğindedir, teşvik etmiştir, zemin hazırlamıştır. İhtilalden önce bizzat şahit olduğum olaylar var. Kurmay Yarbay Orhan Erkanlı'nın odasında CHP milletvekillerinin 'Saraçhane'de sağcılarla solcuları birbirine tutuşturduk.' Dediklerine bizzat şahit oldum. CHP bu denli ihtilalin iç indedir ve iktidar olmak için orduyu kullandılar maalesef.”

İDAMLARDA DA CHP'NİN PAYI VAR

“İhtilalden sonra biz idamlara karşı çıktık, ancak bizi tasfiye ettiler” diyen Ahmet Er şu ifadeleri kullanıyor: “Bu milletin tarihine o kara lekeyi çaldılar, bir başbakan astılar. Bunun acısını herkes kadar duyuyorum. Çünkü biz başından beri idamlara karşıydık. Hatta tutuklamalara da yargılamalara da gerek yoktu. Ama hem 27 Mayıs'taki kurumlar hem de mahkemedeki kurullar CHP'liler tarafından seçilmişti. O nedenle de engel olamadık. İdam kararlarında Halk Partisi'nin payı olduğu kanaatindeyiz.”