Yaz aylarında artan ve çoğu zaman nasıl çıktığı belirlenemeyen yangınlarda kül olan orman arazilerinin yağması sürüyor. Hükümetin yanan ormanlık alanların talan edilmesine izin verilmeyeceği yönündeki açıklamalarına rağmen bu bölgelerde ağaç değil oteller yükselmeye başladı. Hem de yasal izinle. Ancak işin ilginç yanı yangınların öncesine uzanıyor. Önce turistik tesis için izin alınıyor bir süre sonra yangın çıkıyor. Benzer olaylar üst üste yaşanınca "Bu kadar tesadüf olur mu" sorusu da akıllara geliyor...

YAĞMANIN BAŞROLÜNDE YİNE MNG VAR

Yağmanın başrolünde ise yine tanıdık bir isim var. MNG Holding. "İzni bekleyerek zaman kaybedemezdik" anlayışıyla Pina Yarımadası'nı kafasına göre dolduran MNG Holding.
Ege'nin en güzel koylarının yeşille buluştuğu noktalardan biri olan Bodrum Güvercinlik'te geçen yıl, bir anda üç ayrı noktada şüpheli bir yangın çıkmış ve yüzlerce hektar kül olmuştu.
Sabah Gazetesi'nin haberine göre yanan alanların ağaçlandırılacağı sözü verilmesine rağmen o bölgenin sahibi şimdi turizm şirketleri.

ÖNCE TAHSİS SONRA YANGIN

Güvercinlik köyü çevresindeki ormanlık alanın bir bölümünün turistik tesis için ikisi MNG Holding bünyesinde olmak üzere 3 ayrı şirkete tahsis edildiği ortaya çıktı. Başvuruları üzerine 2006'da, Mehmet Nazif Günal'ın sahibi olduğu MNG bünyesindeki Günal İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş.'ye 85 dönüm ve Güvercinlik Enternasyonal Otelcilik Turizm A.Ş.'ye ise 80 dönümlük alan tahsis edildi. Aynı yıl Erhan Boysanoğlu'nun sahibi olduğu Mesa Holding bünyesindeki MİA Turistik Tesisleri A.Ş.'ye de 95 dönüm alan tahsis edildi. Tahsisin ardından ise büyük bir yangın çıktı.

SABOTAJ İDDİASI

238 hektarlık ormanlık alanın yandığı yangının 3 ayrı noktadan başlaması nedeniyle sabotaj iddiaları ortaya atıldı. Ancak yapılan soruşturmada herhangi bir bulguya rastlanmadı. Ormanın turistik tesis yapmak için kasten yakıldığı iddialarını gündeme getiren "Yurtsever Cephe Bodrum İnisitiyatifi", "Tahsisler Dursun" eylemi yaptı. ve yaklaşık 5 bin Bodrumlu'nun imzasının yer aldığı dilekçeyi Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın Bodrum ziyareti sırasında kendisine sundu.

İLK TESADÜF DEĞİL

Bodrum'dakine benzer bir tahsis olayının Antalya'da da gerçekleştiği ortaya çıktı. Kundu Beldesi'nde MNG tarafından 1998'de Topkapı Palace Oteli yapıldı. Ancak MNG, denize sıfır yaptığı bu turistik tesisle yetinmedi. Holding, tesisin arkasındaki bin dönümün üzerinde alanı kapsayan ve imar planlarında "Kundu Kent Parkı" olarak işlenen 1 milyon 40 bin 955 metrekarelik alanın da kendisine tahsis edilmesini istedi. Ancak tahsis izni çıkmadı. Bu tahsis kavgası sürerken, 1999'da ormanlık alanda büyük bir orman yangını çıktı. Köylülerin o dönemdeki iddialarına göre bu alanı, bu bölgeyi tahsis almak isteyen firma yakmıştı. Yangında ormanlık alanın büyük kısmı tamamen kül oldu. Çok geçmeden MNG, Orman Bakanlığı mülkiyetindeki bu alanı yeniden tahsis almaya çalıştı ve sonunda 18 delikli golf sahası ve tatil köyü yapılmak üzere tahsisini aldı.

DENİZİ DOLDURMUŞTU

MNG Holding, Pina Yarımadası'nda 5 yıldızlı otel yapmayı planladığı bölgenin alt tarafında da iskele yapmak için denizi doldurmuştu. Olayın ortaya çıkmasının ardından tesisin şantiye müdürü Sinan Karaağaçlı, "Denizi sadece biz doldurmuyoruz. Genelkurmay Başkanlığı dahil 9 bakanlıktan izin almayı bekleseydik zaman kaybederdik. Denizi doldurduk, para cezasını bekliyoruz. Mutlaka izin alırız, çünkü 600 kişiye istihdam sağlayacağız" demişti. Bu arada Milas Kaymakamlığı tarafından Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde MNG Holding'e "turizme katkılarından dolayı" plaket verilmişti. Bunun ardından Milas Kaymakamı Bahattin Atçı açığa alınmıştı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, MNG'ye verilen kıyı düzenleme izninin denizin doldurulabileceği anlamına gelmediğini söyleyerek, "Dosya önüme gelse de, doldurulan alan eski haline getirilmeden bakmayacağım" demişti. İzinsiz dolgu yaptığı gerekçesiyle MNG Holding'e 46 bin 500 YTL'lik para cezası kesilirken, projesi Bakanlık'ta incelemeye alınan şirkete 1 yıllık süre verilmişti. Öte yandan Bodrum ve çevresinde 3+1 olarak kat izni verilmesine rağmen, MNG Holding'e 8 kat için izin verildiği de öne sürülmüştü.

BAKAN GÜNAY: YANLIŞ VARSA DÜZELTİLİR

Antalya ve Bodrum'daki yanan orman alanlarının MNG Holding'e tahsis edildiğine ilişkin iddiaları hatırlatması üzerine Günay, haberden dolayı üzüntü duyduğunu söyledi. Yaşanan olayın yeni olduğunu, bu nedenle yanan alanların turizme tahsis edildiği gibi bir yanlış anlaşılmaya müsait olabileceğini belirten Günay, şöyle konuştu:

“Böyle bir şey yok. Yanan herhangi bir alanın turizme açılması gibi bir arayış varsa bu arayışı katiyen desteklemiyorum. Benim dönemimde bir metrekareyi tahsis etmedik. Geçmiş yıllarda bu tür yanlışlar yapılmışsa düzeltebileceğimiz kadarını düzeltiriz elbette. Ama bizim dönemimizde hiç kimse ormanı yakarak, turizme veya başka bir arayışına yer üretemez. Bunun altını ısrarla çizerek söylüyorum. Kimse ormanı yakarak, kendisine yeni bir alan üretemez. Bu umudu taşıyanlar varsa akıllarından çıkarsınlar.”

MNG Holding'in Bodrum'daki Pina Yarımadası'nda gereken izinleri almadan yaptığı çalışmaya da dikkati çeken Günay, “Pina Yarımadası'nda gereken izinleri almadan yapmış olduğu çevre tahribatından sonra getirdiği projeleri bile incelemedik” dedi.

Bakanlık olarak yanan alanların turizme tahsisi değil, ağaçlandırılması gayretinde olduklarını vurgulayan Günay, bugün Antalya'ya gelişinin bir sebebinin de ağaçlandırma çalışmaları olduğunu söyledi. Günay, “Bir ağacı korumak için gerekirse bir tesisi feda ederiz” diye konuştu.

Hürriyet