Türk savcılar, Deniz Feneri için Almanya"ya gidiyor. Almanlar Türkiye"nin talebini kabul etti. Alman savcıların Türkiye"ye gelme isteği ise, bir süre önce reddedilmişti.

Almanya, Türk savcıların Deniz Feneri davasını incelemek üzere ülkelerine gelme talebini kabul etti. Türkiye ise, Alman savcıların Zahit Akman ile Zekeriya Karaman"ı sorgulamak amacıyla Ankara"ya gelme talebini reddetmişti.
Almanya"nın bir yıl içinde soruşturmasını tamamlayıp dava açtığı ve mahkumiyet kararı verdiği Deniz Feneri olayının Türkiye ayağında, aradan 21 ay geçmesine rağmen henüz iddianame bile hazırlanamadı. Soruşturmayı sürdüren savcılar 21 ay sonra Almanya"ya gitmeye karar verdi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM"de yaptığı açıklamada Türk savcıların Almanya"ya gitme taleplerinin Alman makamlarınca kabul edildiğini ve gün belirlenmek üzere olduğunu söyledi.

BİZ REDDETMİŞTİK

Dava konusunda Frankfurt Bölgesel Mahkemesi Savcılığı, Adalet Bakanlığından 20 Ocak tarihinde adli yardım talebinde bulunmuştu. Ancak, Ankara Cumhuriyeti Başsavcılığı, Alman yetkililerin Türkiye"ye gelmeleri ve Deniz Feneri davası zanlıları ile şahitlere soru sorma taleplerini, bir gerekçe göstermeden reddetmişti.

Almanya'daki Deniz Feneri e.V davası soruşturma ve mahkeme aşaması ile birlikte bir yıl içinde tamamlandı. 18 Eylül 2008'de sanıklar Mehmet Gürhan"a 5 yıl 10 ay, Mehmet Taşkan"a 2 yıl 9 ay ve Firdevsi Ermiş"e 1 yıl 10 ay hapis cezası verildi. Toplam 41 milyon Euro bağış toplandığı, 17 milyon Euro'nun Türkiye'ye gönderildiği saptandı. 8 milyon Euro da Türkiye'deki Deniz Feneri Derneği'ne gitti. Vurgunun Türkiye bağlantısında, Zekeriya Karaman, Zahit Akman, İsmail Karahan, Harun Kapuyoldaş ve Mustafa Çelik"in olduğu açıklandı.

24 ŞUBAT GÜNÜ GELDİ

CHP ve birçok kuruluşun yaptığı suç duyurularının ardından Adalet Bakanlığı dosyayı Almanya"dan 21 Ekim 2008'de istedi ve dosya Türkiye'ye 24 Şubat 2009"da geldi. Aylarca çeviri yapıldı ve 21 Mayıs"ta bu işlem tamamlandı. Ardından üç Cumhuriyet Savcısı soruşturmaya başladı.

Bu aşamada Zahit Akman"ın ifadesi alındı ve mal varlığına tedbir konuldu. Kanal 7 yöneticisi Zekeriya Karaman, Deniz Feneri programı sunucusu Uğur Aslan, derneğe giyim eşyası satan bazı şirket yöneticileri ile Kanal 7"deki hisse devirleriyle ilgili iş adamlarının ifadeleri alındı. Dosyanın Türkiye"ye gelmesinden bu yana henüz iddianame hazırlanıp dava açılamadı.

GAZETEPORT