Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini zamanında yatıramayan yüzbinlerce borçlunun imdadına Torba Yasa yetişti. Millet Gazetesi’nden Ersin Umdu’nun haberine göre, düzenlemeyle 5 milyon vatandaşın 10 milyar liralık borcu yeniden yapılandırıldı.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Türkiye, 1 Ocak 2012 tarihinde Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasına geçti. Uygulama birçok açıdan büyük önem taşıyor. İlk olarak devlet, hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşları tespit etmek ve onları asgari prim ödemesiyle sosyal güvenlik sisteminden yararlanır hale getirmek istedi.

İkinci olarak da işten ayrılan veya primlerini düzenli yatıramayan binlerce çalışanın yine düşük prim ödemeleriyle sağlık hizmetlerinden yararlanmasının önü açıldı. Ayrıca lise ve yükseköğrenimini tamamlamış olan erkekler ile kısmi süreli iş sözleşmesi ve çağrı üzerine çalışması ile ay içinde 30 günden az çalışması olanlar da sisteme dahil edildi.

Bu kapsama giren vatandaşlar adreslerinin kaymakamlıklar da bulunan Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfına gelir testi yaptırmakla yükümlü. Gelir miktarı hanede yaşayan kişilerin tespit edilen gelirleri toplamının kişi sayısına bölünmesi suretiyle belirleniyor.

Son büyük fırsat

Gelir tespitine göre, vatandaşlar 45.36TL, 136.08TL ve 272.16TL üzerinden GSS prim borcu ödüyordu. Ancak yasal süresi içinde gelir testi yaptırmayan tüm vatandaşlar gelir durumuna bakılmaksızın 272.16TL üzerinden GSS prim borcu ödemek zorunda kaldı. Bu şekilde gelir tespiti yaptırmayanlara ağır bir borç çıkarıldı. Milyonlarca sağlık sigortası borçlusu 60 günün üzerinde borcu birikmesi halinde hastanede provizyon, eczaneden ilaç alamıyor ve sağlıktan yararlanamıyordu.

 SGK verilerine göre yaklaşık 5 milyon kişinin GSS borçlusu oldukları görülüyor. Ortalama prim borcunun 2000 TL olduğu düşünüldüğünde devletin yaklaşık 10 milyar liralık bir alacağı olduğu görülüyor. 

İşte vatandaşı kurtaran o madde:

6552 sayılı Torba Kanundaki düzenlemeye göre;

 *Gelir testi yaptırmamış olan kişilerin en geç 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testi yaptırmaları,

 *Gelir testine girmekle birlikte GSS prim borcu bulunanların ise en geç 30 Nisan 2015 tarihine kadar GSS prim borç yapılandırmasına başvurmaları,

 *Sonucunda ise; peşin ödemeyi/veya 6-9-12-18 taksit seçeneğine göre ilk taksiti 31 Mayıs 2015 tarihine kadar ödemeleri gerekmektedir. “